Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat in sedinta sa de marti posturile de televiziune Antena 3 si B1 TV cu cate 5.000 de lei pentru difuzarea unor date cu caracter personal ale unui magistrat care a avut un dosar de internare la psihiatrie, respectiv incalcarea principiului "audiatur et altera pars", prin difuzarea unei fotografii cu un candidat USR la alegerile parlamentare, Mihai Gotiu, surprins in timp ce s-ar fi aflat in stare de ebrietate, fara a-i fi solicitat un punct de vedere, informeaza News.ro.

Postul de televiziune Antena 3 a fost amendat la propunerea lui Radu Bogdan Herjeu, in baza articolului 46, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, pentru emisiunea "Sinteza zilei" difuzata in 15 noiembrie, in care s-a vorbit despre un magistrat cu dosar de internare la psihiatrie si in care au fost prezentate documente medicale si fotografia acestuia.

"Difuzarea informatiilor si/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament in unitatile de asistenta medicala, precum si a datelor cu caracter personal privind starea de sanatate, este permisa numai cu acordul persoanei sau, in cazul in care persoana este fara discernamant ori decedata, cu acordul familiei sau al apartinatorilor", arata articolul 46, alineatul 1 din Cod.

"Nu inteleg care a fost rostul jurnalistic al prezentarii unor date cu caracter personal care sunt interzise de lege in mod specific", a spus Radu Herjeu.

La cel de-al doilea alineat, acelasi articol prevede ca furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a respecta demnitatea si anonimatul persoanelor cu tulburari psihice.

Postul de televiziune B1 TV a fost amendat tot la propunerea lui Radu Bogdan Herjeu, in baza articolului 40, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, pentru o editie a emisiunii "Dosar de politician" in care ar fi fost afisata o fotografie a candidatului USR Mihai Gotiu, in care acesta s-ar fi aflat sub influenta alcoolului.

Desi Valentin-Alexandru Jucan a spus in timpul sedintei ca era evident ca in fotografie aparea Mihai Gotiu, Radu Bogdan Herjeu a fost de parere ca reprezentantii postului de televiziune ar fi trebuit sa il contacteze pentru a verifica informatia si pentru a-i da sansa sa ofere un punct de vedere.

"In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; in situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie sa se precizeze acest fapt", arata articolul.

De asemenea, CNA a sanctionat, marti, cu somatii publice posturile de televiziune Realitatea TV, Antena 3, B1 TV si Romania TV pentru incalcari ale prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale din anul 2016 pentru alegerea reprezentantilor Camerei Deputatilor si ai Senatului.

Intre aceste nereguli s-au numarat: transmiterea unei emisiuni de dezbatere electorala in care a fost prezent un singur candidat, inserarea unor spoturi electorale ale unor competitori electorali diferiti fata de cei prezenti in cadrul emisiunilor electorale in cadrul carora sunt difuzate, precum si difuzarea de comentarii referitoare la competitorii electorali, inainte de incheierea votarii.

Valentin-Alexandru Jucan a laudat postul de televiziune Digi24 pentru felul in care a reflectat campania electorala. "As vrea sa felicit Digi24 pentru felul in care a reflectat campania in mod corect. Este exemplul unei televiziuni care, pentru ca isi doreste, poate sa faca o campanie electorala curata", a spus membrul CNA.