​UDMR nu ar mai sustine financiar publicatii care pana acum au fost, intr-o mai mica sau mai mare masura, critice la adresa guvernului Viktor Orban din Ungaria, in urma unui "compromis" dintre principala formatiune a maghiarilor din Transilvania si autoritatile de la Budapesta, potrivit blogului de analiza politicaHungarianspectrum.org. Acesta sustine ca executivul Fidesz a solicitat eliminarea tuturor publicatiilor "inacceptabile" de limba maghiara din Romania, solicitare care ar fi facut deja victime.

Prima dintre acestea, sustine Hungarian Spectrum, este publicatia clujeana Erdelyi Riport, finantata prin intermediul unei fundatii si existenta de 14 ani pe piata.Fundatia respectiva i-a anuntat recent pe editorii publicatieica aceasta va fi suspendata pe termen nedefinit, din cauza lipsei de bani.

Potrivit aceleiasi surse, un site de stiri, maszol.ro, succesorul publicatiei Uj Magyar Szo, s-a confruntat la randul sau cu dificultati in relatia cu UDMR, dupa ce, la inceputul lui decembrie, editorii site-ului au refuzat sa publice un articol critic la adresa "instructiunilor" ministrului de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, ca diplomatii Ungariei sa boicoteze ziua nationala a Romaniei. Sursa arata ca incidentul s-a soldat cu demiteri in cadrul redactiei, incluzandu-i pe autorul articolului respectiv si pe responsabilul paginii de opinii.

Hungarian Spectrum aminteste ca publicatiile de limba maghiara sunt sustinute si de guvernul Romaniei, care, potrivit unui comentator citat de blogul respectiv, ar putea vedea o problema in modul cum "publicatiile maghiare din Romania sunt editate, cenzurate, dirijate sau interzise fie din resedinta privata a lui Viktor Orban, fie din biroul primului ministru".

  • Hungarian Spectrum comenteaza, la randul sau: "E cu adevarat uimitor ca Orban refuza sa accepte fie si cea mai redusa comunitate liberala ce exista in Transilvania, unde majoritatea covarsitoare a maghiarilor sunt sustinatori loiali ai Fidesz. Scopul sau este controlul total atat acasa, cat si in strainatate".