A murit Dan Adamescu. Condamnat pentru coruptie, era internat intr-un spital privat

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 24 ianuarie 2017, 1:21 Economie | Media & Publicitate


Dan Adamescu
Foto: Hotnews
Dan Adamescu a murit in noaptea de luni spre marti, la varsta de 68 de ani, a anuntat, la Romania TV, Adriana Constantinescu, nora omului de afaceri. Adamescu se afla internat intr-un spital privat din Capitala de mai bine de doua luni. In ultima vreme, starea sa se agravase, milionarul fiind mutat la terapie intensiva si intubat.

La sfarsitul anului trecut, Adriana Constantinescu anunta ca Dan Adamescu a intrat in septicemie, iar doctorii i-au administrat antibiotice, insa organismul nu a mai raspuns la tratament.

El deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care includea ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.

"Se afla intubat, la sectia de Terapie Intensiva a unui spital privat. Din informatiile noastre, acesta ar fi contractat un microb din penitenciar care i-ar fi agravat starea medicala, asta dupa ce i s-au descoperit alte 15-16 afectiuni", a explicat reprezentantul legal al celui care pana nu demult figura in topul celor mai bogati romani, potrivit EVZ.

Dan Adamescu a fost internat sub paza, la sfarsitul anului trecut, intr-un spital civil, a declarat sambata pentru News.ro Cristian Micu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Jilava, unde executa pedeapsa, in regim semideschis, omul de afaceri condamnat la patru ani si patru luni de inchisoare pentru mituirea unor judecatori.

Potrivit unor surse medicale, Dan Adamescu a fost internat pentru investigatii in vederea unei operatii la genunchi, in urma careia ar urma sa i se monteze o proteza.

Adamescu foloseste de mai mult timp un fotoliu rulant pentru a se deplasa, iar in timpul judecarii dosarului sau a mers de mai multe ori la o clinica de ortopedie.

Dan Adamescu executa, din 27 mai, pedeapsa de patru ani si patru luni
primita in dosarul in care a fost acuzat ca a mituit doi judecatori pentru pronuntarea unor solutii favorabile in dosare de insolventa ale unor firme ale sale.

Procurorii DNA l-au mai trimis in judecata si in decembrie 20016, sub control judiciar, pe omul de afaceri Dan Adamescu, presedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA la data faptelor, in dosarul privind prejudicierea societatii cu aproximativ 800 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, Dan Adamescu, administrator in fapt al firmelor The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider la data faptelor, este acuzat de abuz in serviciu in forma calificata, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (doua infractiuni).

In dosar, pentru abuz in serviciu, au fost deferiti justitiei: Angela Toncescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiara), Tudor Balta si Constantin Buzoianu, la data faptei vicepresedinti ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului.

De asemenea, au fost trimisi in judecata, pentru fapte similare, Anabella Ruse, director general al Directiei Generale Autorizari, Marinela Nemes, director general al Directiei Generale Juridice, si Carmen-Gabriela Ivan, director general al Directiei Generale Stabilitate Financiara si Actuariat, toate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

DNA sustine ca Adamescu a administrat, in perioada 2011 - 2013, in mod defectuos societatea Astra, in scopul obtinerii unor avantaje personale sau in favoarea grupului de firme afiliate.

Administrarea defectuoasa a constat, conform procurorilor, in utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situatia financiara a societatii, masuri de natura sa acopere activitatea infractionala, dar care, in subsidiar, au determinat si alterarea grava a mecanismelor de functionare a pietei interne a asigurarilor.

Activitatea infractionala s-a desfasurat si in contextul in care anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, prin incalcarea atributiilor de serviciu, au facut demersuri pentru a-l favoriza pe Adamescu.

"In perioada 2011 - 2013, Adamescu, cu incalcarea unor dispozitii din Codul fiscal si a legislatiei aplicabile pietei asigurarilor si reasigurarilor, a efectuat o serie de demersuri paguboase pentru societate, in sensul ca a lipsit-o de lichiditatile necesare desfasurarii activitatii de asigurare; de asemenea, raportarile distorsionate facute i-au impiedicat pe reprezentantii ASF sa supravegheze activitatea Astra, astfel incat sa asigure protectia asiguratilor si sa contribuie la mentinerea stabilitatii pietei asigurarilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat in procedura administrarii speciale si ulterior in faliment, paguba produsa patrimoniului acesteia fiind in suma de 795.387.999 lei", se arata in comunicat.

Anchetatorii au retinut ca omul de afaceri a dispus acordarea de imprumuturi societatilor afiliate, in suma de aproximativ 106 milioane lei, fara a manifesta vreun interes in evaluarea riscului de credit si fara sa ia masuri prudentiale, astfel incat sa fie protejate resursele financiare ale Astra.

Procurorii mai sustin ca el a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra, in calitate de cesionar, s-a obligat sa plateasca integral datoria unei firme catre o banca, in conditiile in care aceasta era in procedura de faliment.

"De mentionat este faptul ca firma respectiva facea parte din grupul firmelor afiliate societatii Astra. Datoria respectiva era de 1.594.564,89 euro si 10.000 USD, la care se adauga o dobanda anuala de 6%. In cadrul procedurii de faliment a firmei, Astra a incasat doar suma de 358.768 lei. Intr-un alt context, in perioada iunie - iulie 2011, Adamescu (...) a folosit suma de 68.322.510 lei la achizitionarea unor actiuni, reprezentand 17% din capitalul social al Astra. Aceasta suma provenea chiar din lichiditatile societatii de asigurare. Inculpatul a ascuns insa provenienta banilor prin simularea unor contracte de imprumut acordate unei alte societati controlate de acesta (Medien Holding)", se spune in comunicat.

DNA mentioneaza ca, in 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu, conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurarilor a aprobat intentia societatii Epsilon Estate Provider SRL de a achizitiona un pachet de actiuni Astra SA, desi aceasta nu indeplinea conditiile financiare pentru a deveni actionar semnificativ la o societate de asigurari.

Procurorii au constatat ca achizitionarea pachetului de actiuni a fost aprobata de inculpatii Toncescu, Balta si Buzoianu, Constantinescu, Popa si Moldoveanu, Ruse, Nemes si Ivan, desi cunosteau ca firma nu indeplinea conditiile.

"Cum societatea de asigurare reasigurare Astra SA a fost lipsita de o parte din lichiditatile necesare desfasurarii activitatii de asigurare-reasigurare, Adamescu si o alta persoana au transferat, in mod fictiv, riscurile de reasigurare catre Panamerican Re (societate infiintata si inregistrata intr-un paradis fiscal in acest scop) si, pe cale de consecinta, au distorsionat raportarea pozitiei, a performantei financiare si a indicatorilor de prudentialitate (marja de solvabilitate si coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenta de conformitate la regulile de prudentialitate in vigoare, ceea ce a permis subscrierea in continuare de polite al caror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare", precizeaza sursa citata.

DNA mentioneaza ca Adamescu si cealalta persoana au obtinut un folos necuvenit, constand in preluarea pachetului de actiuni de catre un actionar (pe care il controlau) cu o situatie financiara care nu ii permitea sa isi onoreze obligatiile patrimoniale si nici sa asigure premisele pentru sustinerea activitatii Astra din surse proprii, in cazul in care situatia financiara a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior in dificultatile financiare ale firmei.

"Dan Adamescu, la 14 august 2008, a solicitat si obtinut de la CSA (actuala ASF), luarea in calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor detinute la o alta societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, in vederea imbunatatirii artificiale a indicatorilor de prudentialitate. In lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reala a societatii Astra pentru a nu se ajunge la intrarea in insolventa a acesteia", se mai arata in comunicat.

In acest sens, au retinut anchetatorii, Angela Toncescu a emis o adresa prin care a acceptat solicitarea facuta de reprezentantii Astra.

Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat ca se constituie parte civila in cauza cu suma provizorie de peste 788 milioane lei, iar Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) cu suma totala de peste 714 milioane lei.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aratat ca prin faptele inculpatilor cercetati in prezenta cauza, la nivelul SAR Astra SA au fost retinute, de catre ASF, incalcari grave ale legislatiei speciale privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor ce au condus la premisele declararii falimentului societatii. De asemenea, s-ar fi cauzat si o tulburare semnificativa a bunului mers al CSA (actual ASF), ca organism cu atributii de supraveghere a societatilor de asigurare, constand in periclitarea protectiei asiguratilor si a stabilitatii pietei asigurarilor, avand in vedere dificultatile financiare majore constatate la nivelul SAR Astra SA si masurile fara precedent care au fost dispuse de catre autoritate", mai precizeaza DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de a se mentine masura preventiva a controlului judiciar pe cautiune fata de Adamescu, precum si a sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de peste 857 milioane lei asupra unor actiuni si parti sociale pe care omul de afaceri le detine la diferite societati comerciale


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17280 vizualizari

 • -12 (26 voturi)    
  RIP (Marţi, 24 ianuarie 2017, 1:36)

  jas [utilizator]

  si apa la moara PSD
  • +17 (17 voturi)    
   care apa la moara? (Marţi, 24 ianuarie 2017, 9:46)

   NWalker [utilizator] i-a raspuns lui jas

   Spital privat, cele mai bune conditii
 • +22 (30 voturi)    
  mda (Marţi, 24 ianuarie 2017, 1:44)

  Scotty [utilizator]

  nu ma bucur, daca a murit. asta este
  nici nu am cel mai mic sentiment de mila fata de un asemenea infractor.

  o sa vedem daca vor mai da ordonantele.
  poate sunt corelate. cine stie.
  • -14 (22 voturi)    
   Da, dar ce te faci... (Marţi, 24 ianuarie 2017, 9:19)

   press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui Scotty

   ca doar unii sunt judecați, stigmatizați și băgați in pușcării și in general aceștia sunt romani creștini care nu sunt înregimentați ideologic celor doi poli de forța la nivel global care sunt acum infiltrați in toate structurile statului roman și anume; Noua Ordine Mondiala care susține globalizarea prin desființarea statelor naționale și a natiunilor/popoarelor, culturii și religilor lor (islamul este ferit însă) a acestora și înlocuirea guvernelor naționale cu un singur guvern mondial iar pe de alta parte Statul Mondial Islamic (califatul universal) promovat de către țările islamiste conduse de către cea mai tenebroasa și sadica organizație terorista care a existat pe suprafața pământului și anume Frăția Musulmană...
   • +6 (12 voturi)    
    ce-ai fumat? (Marţi, 24 ianuarie 2017, 10:19)

    nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

    da si mie!
    • -1 (3 voturi)    
     Nimic, băi nea Caisă... (Marţi, 24 ianuarie 2017, 12:32)

     press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui nea_caisa

     ;)...nu sunt hipster ca tine...oricum, sunt sigur ca "if you wanna get high" poți face rost de "marfa" de calitate (good stuff)...
     • +1 (3 voturi)    
      hipster (Marţi, 24 ianuarie 2017, 13:14)

      nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

      buna asta :))) multumesc pentru lectia de engleza. sa nu uiti, totusi, sa-ti iei rudotelul.
      • -2 (2 voturi)    
       Aș dori totuși... (Marţi, 24 ianuarie 2017, 14:08)

       press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui nea_caisa

       Un sfat înainte, venind de la un specialist ca tine...pentru a avea un efect mai bun, rudotelul se ia simplu sau cu vodka?...
  • +4 (6 voturi)    
   Cand ai bani si te numesti -escu (Marţi, 24 ianuarie 2017, 10:31)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Scotty

   Poti muri si reinvia de cateva ori daca vrei..camioanele stiu de ce
  • +10 (10 voturi)    
   Conspiratie (Marţi, 24 ianuarie 2017, 11:31)

   LLLL [utilizator] i-a raspuns lui Scotty

   Pe principiul Iohanis a dat foc la Bamboo ca sa darame guvernul (in mintea lui PONTA), o minte la fel de bolnava ar putea crede ca PSD l-a omorat pe Adamescu ca sa justifice nevoia modificarilor la codurile penale.
 • +40 (46 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 ianuarie 2017, 1:50)

  [anonim]

 • +15 (17 voturi)    
  Prejudiciul cand il recupereaza ANAF-ul?! (Marţi, 24 ianuarie 2017, 2:08)

  UnOarecare [utilizator]

  ...
 • +17 (21 voturi)    
  un borfas mai putzin, lupta continua! (Marţi, 24 ianuarie 2017, 2:26)

  transalpinarum [utilizator]

  altfel, despre mortzi, numai de bine...
  • +3 (3 voturi)    
   D-zeu judecă mai eficient. (Marţi, 24 ianuarie 2017, 13:11)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   Din păcate politicieni din PSD-ALDE nu înțeleg că nu pot da o lege prin care D-zeu să se supună lor,borfașilor.Și românii ar trebui să nu se alieze cu oamenii răi,care fură,amenință ca să intimideze se pretind creștini,mândri români dar dau puterea unor păgâni care au țel uciderea creștinilor.Asta face Dragnea.
 • +19 (21 voturi)    
  pariu (Marţi, 24 ianuarie 2017, 2:30)

  razeshu [utilizator]

  punem pariu ca-l scot astia de martir? Sa vedeti cum un milionar hot devine brusc mai valoros ca miile de bolnavi care-si gasesc sfarsitul prin spitalele mizere din tara.
  De moartea lor se fac vinovati toti hotii astia de fapt, banii sifonati de ei scurteaza vietile tuturor romanilor suferinzi.
  Ghinionul rudelor lui Adamescu e de-a dreptul tragi comica - daca intrau ordonantele saptamana trecuta isi lua saracu banii inapoi, sa aiba ce manca si fiica-sa acolo la Londra, ca e viata scumpa. Asa insa ghinion, intra la buget si tre sa si bata capu Dragnea cum sa ii piteasca prin tot felul de cheltuieli, sa si deconteze o Cola de 1000 Eur de la hotelul lui Trump,... .
 • +2 (10 voturi)    
  Interesant... (Marţi, 24 ianuarie 2017, 2:38)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  Ar fi bine sa fie adevarat. La cata propaganda a facut omuletul asta, nu as fi mirat sa fie tot vre-un joc de manipulare. Dar hai ca deja picam in extrema conspirationismului.
 • +19 (21 voturi)    
  Întrebare: (Marţi, 24 ianuarie 2017, 2:57)

  Ion B [utilizator]

  Au fost recuperați banii?!?
  Mor și oamenii buni și neprihăniti, mor si geniile.
  A murit un pungaș ordinar.
  Unul mai puțin.
  Vorba lui Tocmai: s-a eliberat un loc pentru politicienii noștri.
 • -28 (32 voturi)    
  Victima... (Marţi, 24 ianuarie 2017, 2:58)

  Stef_and [utilizator]

  A regimului neocomunist roman, condus de fortele DNA, procuratura, SRI, justitie.
  • +13 (15 voturi)    
   Fugi tare (Marţi, 24 ianuarie 2017, 8:02)

   Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Du-te la Vosganian pe blog ca te va primi cu bratele deschise.
 • -12 (16 voturi)    
  Consecinte previzibile! (Marţi, 24 ianuarie 2017, 6:29)

  hotnewsfil [utilizator]

  Extras din articol :"Se afla intubat, la sectia de Terapie Intensiva a unui spital privat. Din informatiile noastre, acesta ar fi contractat un microb din penitenciar care i-ar fi agravat starea medicala, asta dupa ce i s-au descoperit alte 15-16 afectiuni".
  Daca este adevarata aceasta informatie, familia decedatului va da in judecata statul roman, sub acuzatia de crima, va sesiza si CEDO?
  Acest caz impune modificarea legislatiei actuale, in sensul eliberarii conditionate sau a unui regim mai usor de detentie daca infractorul va achita intreaga suma care ii este imputata ca fraudare a statului?
  • +9 (11 voturi)    
   CE SUMA? (Marţi, 24 ianuarie 2017, 9:15)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   El a dat mita...
  • +9 (11 voturi)    
   mda (Marţi, 24 ianuarie 2017, 9:23)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Nu era mai simplu sa NU fraudeze statul... A primit ce a meritat si ca sa vezi... s-a eliberat un loc.
 • +13 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 ianuarie 2017, 7:24)

  [anonim]

 • -11 (15 voturi)    
  inca un detinut politic (Marţi, 24 ianuarie 2017, 9:04)

  demaGOCU [utilizator]

  moare in puscariile comuniste.
 • +10 (12 voturi)    
  Detinut de drept comun (Marţi, 24 ianuarie 2017, 9:18)

  John M. [utilizator]

  in clinica particulara, cu bodyguard si dieta personalizata. Sa tot furi in Romania ca esti tratat mai bine decat un om al muncii intr-un spital de stat.
 • -10 (14 voturi)    
  CINE (Marţi, 24 ianuarie 2017, 9:19)

  dincannes [utilizator]

  din cei ce ne conduc acum tara este mai cult si mai inteligent decit era Dan ADAMESCU?
  • +8 (12 voturi)    
   Un escroc! (Marţi, 24 ianuarie 2017, 9:47)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Cultura si inteligenta se simt jignite ca au fost puse in aceiasi propozitie cu acest personaj, ultima spetat de șnapan.
 • -8 (12 voturi)    
  hei (Marţi, 24 ianuarie 2017, 9:43)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  ...nu-l lasati sa se odihneasca in pace?
  • +8 (8 voturi)    
   De ce sa se odihneasca in pace? (Marţi, 24 ianuarie 2017, 11:14)

   a-politic [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   Dar ce a facut ca sa se odihneasca in pace? Adevarul e ca a trudit mult saracul, nu e asa usor sa mituiesti judecatori si sa destabilizezi intreaga piata a asigurarilor. Pacat ca s-a dus prea repede, mai avea de executat puscarie.

   Dragnea, se aude? Baga-te acum cat e vacant locul la confort 1, stii bine cum e cu supra-aglomerarea asta....
 • +5 (5 voturi)    
  Dumnezeu sa-l ierte ca mult a furat. (Marţi, 24 ianuarie 2017, 10:57)

  dezamagitul [utilizator]

  Cred ca la-au ajuns blestemle celor fuirati si inselati.
  Odihneasca-l Dumnezeu.
 • +7 (7 voturi)    
  Nu va fi lipsit! (Marţi, 24 ianuarie 2017, 11:04)

  themihai [utilizator]

  Nu va fi lipsit! Pacat totusi ca nu a apucat sa isi execute pedeapsa.
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 24 ianuarie 2017, 13:08)

  cartograful [utilizator]

  Tot ce pot sa-mi amintesc citind stirea asta este o gravura (germana parca) cu trei cranii identice, sub ele scria:
  - un rege
  - un poet
  - un taran
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 ianuarie 2017, 18:26)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 ianuarie 2017, 18:32)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  xzxzxzx (Miercuri, 25 ianuarie 2017, 14:35)

  solar [utilizator]

  ”Mortul” e mort, indiferent in ce spital a murit! Spital de ...stat sau spital privat.Problema e alta si e mult mai ”complicata” (?) decat chiar MCV si exemplele lui ! NU ! NU SUNT UN ADEPT AL CORUPTIEI!! NICI DIN STANGA ,NICI DIN DREAPTA ! Adamescu nu a fost condamnat la moarte ! I s-a conficat averea pe masura actelor de furt care le-a comis? NU! Niciunuia din milionarii in euro care sunt in puscarie !! DE CE ? Ceva nu e in regula si nu functioneaza la capitolul ...DREPTATE egala pentru toti potrivit legii ! ( si a celor ... 10 PORUNCI ) Dupa ce iesi din puscarie si ai in conturi cateva milioane bune de euro te ...PIȘI pe pușcarie si... ”pe casa de nebuni” , din moment ce drepturile tale cetațenesti nu ti-au fost stirbite cu nimic.Nici macar o legislatura- doua, dupa gravitatea faptului . Ba,dimpotriva poti sustine intr-o veselie ca esti ....”detinut politic”, Cati din puscariasii nostri de lux nu sunt in aceasta situatie? Si cați nu vor mai fi ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by