O comisie a Parlamentului britanic a lansat luni o ancheta pe subiectul "stirilor false", dupa controversele privind rolul pe care le-ar fi jucat acestea in alegerile prezidentiale din SUA si in campania dinaintea referendumului de anul trecut din Marea Britanie cu privire la Brexit, transmite DPA, citata de Agerpres.

"Fenomenul in crestere al stirilor false reprezinta o amenintare la adresa democratiei si submineaza increderea in media in general", a subliniat Damian Collins, presedintele Comisiei pentru cultura, media si sport.

Ancheta va examina "sursele stirilor false, ce anume ii motiveaza pe cei care le raspandesc si cum sunt folosite in preajma alegerilor si a altor dezbateri politice importante", a precizat Collins, deputat din Partidul Conservator al premierului Theresa May.

Comisia a definit stirile false drept "fenomenul in crestere al diseminarii pe scara larga, prin social media si internet, si al acceptarii ca fapte a unor informatii de provenienta sau acuratete incerta".

Potrivit comisiei, exista sugestii in sensul ca "la alegerile din SUA din 2016 alegatorii au fost expusi la un volum posibil fara precedent de stiri false si sunt temeri ca acest lucru ar fi putut avea un impact semnificativ asupra proceselor democratice".

"Asa cum marile companii de tehnologie au acceptat ca au responsabilitatea de a combate pirateria online si distribuirea ilegala a continuturilor, ele trebuie in egala masura sa contribuie la impiedicarea raspandirii de stiri false pe platformele de social media", conchide comisia parlamentului britanic.

In acelasi timp, consumatorilor trebuie sa li se ofere noi instrumente care sa-i ajute sa evalueze originea si veridicitatea stirilor pe care le citesc online".

Comisia a invitat totodata publicul sa-si spuna opiniile in legatura cu acest subiect, inclusiv despre ce reprezinta o stire falsa.