Cateva zeci de angajati ai radioului public au transmis o scrisoare deschisa Consiliului de Administratie al institutiei, prin care cer ca acest for sa ia pozitie fata de starea de incompatibilitate a presedintelui-director general Ovidiu Miculescu. Starea de incompatibilitate a acestuia a fost confirmata prin decizie definitiva de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa el ramane in functie.

Numarul contestatarilor lui Miculescu, din interiorul Radio Romania, a crescut de la cativa protestatari saptamana trecuta la cateva zeci de semnatari ai scrisorii deschise adresate azi CA-ului institutiei.

Ei cer membrilor CA sa identifice o modalitate prin care sa fie pusa in aplicare decizia definitiva a ICCJ, avand in vedere refuzul lui Miculescu de a pleca din functie.

Scrisoarea deschisa adresata membrilor Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune:

Stimate doamne, stimati domni,

Data fiind calitatea dumneavoastra de membri ai Consiliului de Administratie al SRR, va atragem atentia asupra unei situatii de natura sa aduca grave prejudicii de imagine Radioului Public.

Astfel, in data de 31.01.2017, prin decizia definitiva nr. 227/31.01.2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat starea de incompatibilitate a Presedintelui Director General al SRR, domnul Ovidiu Miculescu, asa cum a fost constatata de Agentia Nationala de Integritate. Incompatibilitatea atrage, in mod automat, si interdictia ocuparii de functii publice pentru o perioada de trei ani.

Pe parcursul derularii procedurilor judiciare cu privire la starea de incompatibilitate a domnului Ovidiu Miculescu am evitat sa luam pozitie public, fiind constienti de importanta respectarii prezumtiei de nevinovatie intr-un stat de drept. Nu am uitat, insa, in toti acesti ani, ca in societati in care exista o mai solida traditie democratica si un mai mare respect pentru publicul platitor de taxe, demnitarul care face obiectul unei investigatii sau este implicat ￐ntr-un proces legat de functia sa se auto-suspenda sau este suspendat din functie pe parcursul cercetarilor sau al procesului, pentru a nu afecta imaginea institutiei in care activeaza.

Dincolo de aspectele juridice ale acestui caz, aspecte care, o repetam, au fost clarificate definitiv de decizia ICCJ, nu trebuie ignorate nici aspectele de ordin moral si nici cele legate de credibilitatea institutiei, care este afectata de tergiversarea acestei situatii. Consideram ca asteptarea unei demiteri din partea Parlamentului nu face decat sa duca la perceptia unei lipse de integritate a intregii institutii, lucru deplin nemeritat.

Domnul Ovidiu Miculescu nu a avut nicio reactie dupa ce a fost anuntata decizia ICCJ. La o saptamana dupa ce ICCJ s-a pronuntat, domnului Presedinte Director-General i s-a solicitat public demisia printr-o scrisoare deschisa inregistrata si la cabinetul PDG cu nr. 79/7.02.2017. Cu toate acestea, dupa inca o saptamana de la transmiterea respectivei scrisori deschise, domnul Ovidiu Miculescu continua sa ramana in functie fara ca macar sa ofere o explicatie publica pentru refuzul sau de a face un gest care, din punctul nostru de vedere, tine de normalitate si ar arata un respect real pentru valorile SRR, ca si pentru cele ale statului de drept.

Avand in vedere ca dumneavostra, ca membri ai Consiliului de Administratie al SRR, v-ati manifestat public, prin comunicate de presa, totalul respect fata de principiile unei corecte administrari si v-ati reconfirmat angajamentul fata de toate principiile asumate in misiunea serviciului public de radiodifuziune,

Va solicitam imperativ sa convocati in regim de urgenta o sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie in urma careia sa precizati public pozitia acestui for fata de situatia in care se afla SRR in urma deciziei ICCJ 227/31.01.2017. Totodata, va cerem sa identificati modalitatile legale prin care sa fie pusa in aplicare aceasta hotarare judecatoreasca definitiva.

Va atragem atentia ca lipsa completa de reactie a Consiliului de Administratie ar putea fi privita ca o acceptare tacita sau chiar o asumare a faptului ca la conducerea SRR este o persoana aflata in stare de incompatibilitate.

Cu precizarea ca va adresam aceasta scrisoare in calitate de avertizori publici, asteptam raspunsul dumneavoastra scris.

Alexandru Rusu - realizator Radio Romania Actualitati

Catalin Gombos - realizator Redactia Informatii

Corina Sabau - redactor Radio Romania International

Theodora Cristez, realizator Radio Romania International

Bogdan Matei, publicist-comentator, Radio Romania International

Constantin Cristian Bleotu - realizator Radio Romania Cultural

Christine Bleotu (Lescu) - redactor Radio Romania International

Daniel-Florin Onea, redactor, Radio Romania International

Mihai-Radu Ceascai, artist instrumentist-sef partida, Orchestra Nationala Radio

Silviu Albei, artist-instrumentist trompeta, Big Band Radio

Oana Enachescu, realizator Radio Romania Cultural

Iulia Niculae, regizor emisie, Bucuresti FM

Mircea Mihai, realizator Radio Romania International

Daniel Bilt, Radio Romania International

Mara Popa, realizator Radio Romania International

Iovan Popovici, realizator Radio Romania International

Mihai Timariu, referent specialitate, Serviciul Juridic

Ovidiu Groza, specialist marketing, Studiourile Teritoriale

Mira Gombos, realizator, Redactia Informatii

Victor Gabriel Mihalache, reporter, Radio Bucuresti

Anca Romeci, realizator, Romania Actualitati

Cristina Grecu, realizator, Redactia Informatii

Stefania Ceascai, referent de specialitate

Larisa Calistru, redactor, Radio Romania Constanta

Liliana Fustanela, redactor, Radio Romania Constanta

Ioan Dobrinescu, Seful Comisiei de Evaluare a Inregistrarilor Muzicale Radio, Dep. Patrimoniu

Mario Balint, corespondent

Ana-Maria Cononovici, redactor, Radio Romania International

Laurentiu Calomfirescu, specialist marketing, Directia Marketing

Nicolae Stoica, specialist marketing, Gaudeamus

Bogdan Comsa, redactor, Radio Romania Constanta

Veronica Goiceanu, reporter, Radio Romania Craiova

Cristian Netoiu, regizor emisie, Radio Romania Craiova

Cornel Marcu, tehnician audio, Radio Romania Craiova

Pantelica Gheorghe, tehnician audio, Radio Romania Craiova

Emil Ana, tehnician echipamente radio, Radio Romania Craiova

Ionela Mengher, redactor, Radio Romania International

Bogdan Isopescu Pop, realizator, Radio Romania Actualitati

Cornelia Scarlat, specialist marketing, Gaudeamus

Claudiu Petrica Tiganas, ilustrator, Radio Romania Actualitati