Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a somat, in sedinta de marti, televiziunile Romania TV, pentru o stire difuzata pe 10 februarie, in care reporterul a adus acuzatii fara dovezi referitoare la organizarea concursului pentru functia de director general al Directiei generale programe competitivitate din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, incalcand prevederi ale legislatiei audiovizuale referitoare la dreptul la propria imagine, si National TV, pentru difuzarea filmului "Sex pot", cu incadrare incorecta. scrie News.ro.

In stirea Romania TV reporterul a afirmat ca un director din Ministerul Fondurilor Europene a castigat un concurs de ocupare a functiei intocmind bibliografia si, mai mult, primind intrebarile si raspunsurile de la un secretar general adjunct, care i le-a pus la dispozitie pentru a isi pastra postul.

"Vorbim despre Svetlana Gombos, care in luna mai 2016, ocupa in cadrul Ministerului Fondurilor Europene functia de functionar public insa cu atributii delegate aferente unei functii de conducere si anume director general al Directiei Generale Programe Competitivitate si primea un salariu de director chiar daca nu indeplinea aceasta functie. Ei bine, din aceasta postura, Gombos a intocmit si semnat bibliografia pentru ocuparea posturilor vacante de director general adjunct si director general in cadrul directiei in care activa. Culmea, dupa ce a scris bibliografia, femeia s-a inscris la concurs", a spus Raluca Curteanu, reporter Romania TV, stire, potrivit raportului de monitorizare.

"Evident l-a si castigat nu doar pentru ca ea intocmise, va spuneam, bibliografia si fusese singurul candidat, dar mai primise si intrebarile si raspunsurile de la secretarul general adjunct, Camelia Izvoran, care s-a pus astfel bine cu doamna director si si-a pastrat postul. De asemenea, sunt documente care arata toate aceste lucruri si care au ajuns deja la ANI. Mergand mai departe pe firul povestii va mai spun ca, o data ajuns director plin, Gombos isi teroriza colegii, ii ameninta s-i santaja pentru a pleca din minister", a adaugat reporterul.

Emisiunea a fost reclamata de Camelia-Mihaela Izvoran, functionar public in Ministerul Fondurilor Europene.

"Corespondentul postului a facut o serie de acuzatii total nedovedite cu privire la organizarea concursului pentru functia de director general al Directiei generale programe competitivitate din Ministerul Fondurilor Europene, afirmand totodata ca doamna Gombos (...) primise si subiectele de la secretarul general adjunct Camelia Izvoran, care s-a pus astfel bine cu doamna director si si-a pastrat postul", arata reclamatia, potrivit raportului de monitorizare.

Pe parcursul redarii stirii, au fost afisate titluri precum: "Oamenii tehnocratilor care capuseaza statul. Un nou caz scandalos", "Directoarea din ministerul zero si-a scris singura intrebarile la concurs" si "Directoarea si-a santajat subalternii, absorbtie zero a banilor europeni".

Pe 7 martie, postul Romania TV a difuzat, cu titlul "Drept la rectificare", mesajul: "In legatura cu informatia privind organizarea concursului pentru numirea doamnei Svetlana Gombos in functia publica de director general al Directiei generale programe competitivitate din Ministerul Fondurilor Europene, doamna Camelia - Mihaela Izvoran, secretar general adjunct precizeaza ca nu a pus la dispozitie subiectele de concurs".

Somatia pentru Romania TV a fost propusa de Monica Gubernat si a fost adoptata cu sase voturi, in cel de-al treilea tur de vot. Monica Gubernat, Orsolya Borsos, Gabriel Tufeanu, Rasvan Popescu, Radu Cristea si Viorel Buda au votat pentru somatie, in timp ce Florin Gabrea, Radu Herjeu si Dorina Rusu au fost impotriva, votand pentru o amenda de 5.000 de lei.

Amenda a fost propusa de Radu Herjeu si a fost votata in primele doua tururi de Floirin Gabrea, Orsolya Borsos, Radu Herjeu si Dorina Rusu, ceilalti cinci membri CNA prezenti in sala la acel moment - Viorel Buda, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Gabriel Tufeanu si Radu Cristea votand pentru somatie.

Somatia si amenda au fost propuse in baza articolului 40, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual.

"In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate si invitate sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin incercari repetate, trebuie precizat acest fapt", arata articolul mentionat.

CNA a somat si televiziunea National TV, la propunerea lui Radu Herjeu, pentru difuzarea filmului "Sex pot", cu incadrare incorecta, pe 13 octombrie 2016, in baza articolului 24, corelat cu articolul 19 din Codul audiovizual.

"Programele 15 se difuzeaza numai in intervalul orar 23.00 - 6.00 si vor fi insotite permanent de un semn de avertizare reprezentand un cerc de culoare alba, iar in interiorul acestuia, pe fond transparent, numarul 15 de culoare alba; fac exceptie de la intervalul orar filmele artistice, serialele si cele documentare clasificate 15, in cazul carora intervalul permis de difuzare este 22.00 - 6.00", arata articolul 24.

Reprezentantul National TV a explicat ca a fost vorba despre o eroare, intrucat filmul ar fi trebuit sa fie difuzat la acea ora intr-o alta varianta, din care fusesera eliminate anumite scene nepotrivite. Insa, din greseala, a fost difuzata varianta originala a peliculei.