Germania este tot mai aproape de a aproba legea care prevede amenzi de pana la 50 milioane euro pentru retelele sociale care nu inlatura stirile false sau continutul xenofob
Proiectul de lege a primit unda verde din partea cabinetului cancelarului Merkel si va trebui adoptat si de parlament pentru a deveni lege. In functie de gravitatea continutului semnalat, retele sociale trebuie sa il retraga in 24 de ore sau intr-o saptamana de la prima semnalare. Pentru companii amenzile pot sa ajunga la 50 milioane euro, iar pentru persoane fizice, la 5 milioane euro. Daca vor deveni lege, aceste reguli vor fi cele mai dure pentru Facebook dintre toate tarile UE.
Autoritatile germane au decis sa mearga mai departe cu proiectul fiindca sunt de parere ca retele precum Facebook si Twitter nu fac destul pentru a combate stirile false, incitarea la ura, pornografia infantila si xenofobia. Se spera ca legea va obliga aceste retele sa actioneze mult mai prompt dupa ce utilizatorii semnaleaza "derapaje".
Cancelarul Merkel si coalitia de la guvernare spera ca proiectul va deveni lege pana la alegerile din 24 septembrie.
Comentariile xenofobe au crescut in mod exploziv in Germania ultimilor doi ani, pe fondul intrarii in tara a peste un milion de refugiati. Publicatii precum Der Spiegel au decis sa inchida comentariile la articole despre refugiati, dupa ce a crescut enorm numarul comentariilor rasiste.
Facebook, principala companie care risca amenzi, spune ca va analiza proiectul de lege si isi va multiplica echipele care analizeaza continutul.
Surse: Bloomberg, AFP

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Cred ca ajunge ca retelele de socializare permit dreptul la replica. In rest, ar merge cu legile actuale pe procese de calomnie.
Asta ca sa se stie ca nu numai in comunism exista cenzura e pe cale sa vedem si in capitalism.
asa de disperata e sa-si impuna propria viziune asupa migratiei ??
deci in loc sa asculte un pic la oamenii care fac astfel de comentarii si sa gaseasca o solutie reala,eventual o cale de mijloc,le pune pumnu' in gura..sa taca .
Pentru stirile false ,ca si contra masura nu exista nimic mai eficient decat EDUCATIA .
Pe cand insa si in Romania ? RTV si Antena3 ar intra rapid in faliment la cate stiri false si propaganda raspandesc, ba cu Soros, ba cu multinationalele, ba cu atacarea DNA.
Disensiunile apar în modul de interpretare a acestui rol negativ al Rusiei.
Unii spun: „Susții familia tradițională ? Ești naționalist ? Ai de comentat împotriva refugiaților ? Ești filo-rus, comunist, omul lui Putin etc...!”
Alții spun: „Ești ateu ? Liberal ? Pro-LGBT ? Fan Merkel / Bruxelles / UE ? Faci jocul lui Putin, căruia îi convine să rupă Europa în două cu discuții de-astea, ești coada lui de topor, neo-marxist etc... !”
Și unii, și alții o spun cu bună-credință, convinși că spun adevărul. Cine hotărăște cine are dreptate și cine răspândește minciuni ? Facebook ? Google ?...
Ei, vedeți, despre asta e vorba !