Trei site-uri care difuzeaza articole propagandistice pro-Kremlin si anti-occidentale in cele trei tari baltice sunt detinute, printr-o increngatura de firme, de o companie media controlata direct de guvernul rus, arata o investigatie a ziaristilor de la Re:Baltica, citata de The Baltic Times.

Propaganda rusa, o mare provocare pentru UEFoto: Hotnews

Adresele celor trei site-uri de propaganda sunt inregistrate de compania Media Capital Holding B.V., cu sediul in orasul olandez Hilversum. Singurul actionar al companiei inregistrate in Olanda este Media-Kapital, o firma ruseasca detinuta la randul sau de ziarul rus Moskovskiye Novosti. Ziarul, la randul sau, e detinut de agentia de presa RIA Novosti. RIA Novosti apartine guvernului rus si e parte din holdingul media de stat Rossiya Segodnya, care mai detine si Sputnik News.

Cele trei site-uri ale propagandei ruse au numele Baltnews in fiecare din cele trei tari baltice - Letonia, Estonia si Lituania, si, spre deosebire de Sputnik, au incercat pana acum sa-si tina secreta finantarea directa de la Kremlin. Baltnews se adreseaza comunitatilor consistente de rusi din cele trei tari baltice.