​CNA amendat postul Romania TV cu 10.000 de lei pentru trei abateri luate "la pachet", desi nu aveau nicio legatura intre ele: mai multe burtiere, pentru felul cum a acoperit un scandal, pen tru ca a relatat despre "superluna care anunta marele cutremur" si pentru ca a prezentat in ipostaze indecente foste asistente TV suspectate de prostitutie, scrie Paginademedia.ro. Potrivit sursei citate, situatia e relevanta pentru modul "cum poti sa treci de zece ori pe rosu, dar sa iei o singura amenda", cand vine vorba de CNA.

Paginademedia.ro noteaza ca forul audiovizual nu a analizat fiecare caz in parte, ci a luat "la pachet" toate sesizarile si a dat o singura amenda. Ce abateri erau vizate?

  • Burtiere care au rulat pe post si care nu aveau legatura cu informatiile din emisiune - inclusiv o burtiera care sustinea ca fenomenul "super luna" ar anunta un mare cutremur si ar fi produs "panica generala"
  • o stire despre un scandal intre Brigitte Sfat si presupusa amanta a lui Ilie Nastase
  • o stire difuzata la pranz, in care apar foste asistente TV, suspectate de prostitutie, in ipostaze indecente

Sursa mentionata il citeaza pe membrul CNA Radu Calin Cristea, care vorbeste critic despre burtierele postului Romania TV, cu mentiuni precum: "Cred ca voi ati fost deschizatori de drum in aceasta formula de jurnalism".

Cum explica burtierele reclamate la CNA reprezentanta Romania TV, Roxana Niculescu, citata de Paginademedia.ro:

  • "Burtierele reclamate sunt cele care anunta "urmeaza”. Aceasta nu se regasesc in ora monitorizata, ci in emisiunea sau jurnalul imediat urmator. de exemplu, daca s-ar fi monitorizat si jurnalul orei 8.00, nu numai cel de la 7.00, s-ar fi regasit subiectele anuntate pe acele licente televizionistice de pe burtierele galbele. (...) Tot referitor la aceste reclamatii am o mare problema pentru ca in una din acele reclamatii spune clar: aceasta televiziune incearca sa schimbe opinia politica a oamenilor prin manipulare in masa. Cred ca suntem creditati ori cu prea multa putere sau prea multa inteligenta ca sa putem face manipulare in masa. Pana acum era vorba de o televiziune toxica, cu audiente foarte mici si se cam bate cap in cap cu opiniile unora. Niciun angajat de la RTV nu e politician, nu incearca sa duca o lupta politica. Emisiunile reclam erau dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, deci nu mai avem ce sa vorbim."