Criza chioscurilor de ziare din Bucuresti a ajuns in atentia Euronews. Postul european, citat de Rador, relateaza pe larg despre problemele grave cu care se confrunta, in capitala Romaniei, editorii si distribuitorii de presa, probleme ce au determinat, la sfarsitul lunii septembrie, un protest in principalele cotidiane si la punctele de vanzare.

Potrivit Euronews, in ultimii sapte ani, 60% dintre chioscurile de ziare din Romania au fost inchise. Este citat, intre altii, Alexandru Onofrencu, proprietarul unui chiosc din Piata Sudului, in sectorul 4 din Bucuresti. "Incepand de anul trecut, nicio persoana din Sectorul 4 care detine un chiosc de ziare nu are permis de functionare. Probabil, primaria vrea niste chioscuri noi", este citat el.

  • Euronews: Ca sa functioneze legal, pentru un chiosc cu o suprafata de 5 metri patrati, Onofrencu are nevoie de doua permise: unul pentru spatiul pe care in foloseste acum (acord de locatie) si un permis de functionare care trebuie reinnoit anual. Desi el spune ca a depus cerere ca sa obtina de la primarie documentele necesare, asteapta (un raspuns) de peste un an.

Conform sursei citate, Primaria Sectorului 4 si Asociatia Difuzorilor de Presa discuta problema chioscurilor de peste un an. Recent, autoritatile au emis un ordin care va duce la inlocuirea chioscurilor existente cu unele noi, dar nu s-a convenit asupra calendarului acestor schimbari, ceea ce a provocat situatia actuala: vanzatorii nu isi modernizeaza chioscurile si, in consecinta, nu li se mai elibereaza permisele legale.

  • Ionut Nejloveanu, presedintele Asociatiei Difuzorilor de Presa din Romania, citat de Euronews: "De un an si jumatate, nicio primarie nu a emis asemenea permise or, practic, asta ne scoate in afara legii".

Materialul complet - aici