Comisia pentru cultura si media a Senatului va dezbate miercuri, in sedinta publica, propunerea de modificare a legii Agerpres, invitat fiind si directorul general al Agentiei Nationale de Presa, Alexandru Giboi. Proiectul de lege a fost initiat de senatorii PSD Lucian Romascanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Cretu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu si Liviu-Lucian Mazilu. In expunerea de motive, initiatorii propun demiterea directorului general al Agerpres in cazul respingerii de catre Parlament a Raportului anual de activitate al institutiei.

De asemenea, ei sustin ca directorul general al Agerpres ''se bucura de o imunitate totala in interiorul mandatului sau'', adaugand ca, dintre ''institutiile publice de cultura aflate sub control parlamentar, Agentia Nationala de Presa este singura in cazul careia Parlamentul nu are niciun instrument de actiune in cazul in care constata un management neperformant''.

Reactii privind proiectul de act normativ au avut Federatia Europeana a Jurnalistilor, Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind, dar si Alianta Europeana a Agentiilor de Presa (EANA).

Alianta Europeana a Agentiilor de Presa solicita Parlamentului Romaniei sa ''pastreze neatinsa independenta editoriala si manageriala a Agerpres" si subliniaza ca independenta si continuitatea sunt ''factori vitali'' pentru existenta unui serviciu de stiri echidistant.

''Independenta, transparenta si continuitatea sunt factori vitali pentru existenta unui serviciu de stiri echidistant, pe care cetatenii Romaniei si cei din strainatate se pot baza pentru a fi informati. Intelegem nevoia de a controla sustenabilitatea din punct de vedere financiar, dar cerem Parlamentului Romaniei si Guvernului sa pastreze neatinsa independenta editoriala si manageriala a Agerpres, membru respectat al Aliantei Europene a Agentiilor de Presa", se arata intr-o scrisoare EANA transmisa institutiilor abilitate din Romania.

Cazul a fost adus in atentia opiniei publice si pe Platforma Consiliului Europei pentru promovarea protectiei jurnalismului si a sigurantei jurnalistilor.

''Noua lege prevede ca orice majoritate politica poate decide demiterea directorului general, in timp ce legea in vigoare stipuleaza ca directorul general nu poate fi partinitor, adica sa promoveze idei, programe si activitati ale partidelor politice. Asemenea prevederi ar avea acelasi impact ca in cazul conducerii Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si al Societati Nationale de Televiziune (SRTV): dupa fiecare scrutin, consiliile de administratie ale SRR si SRTV pot fi demise inaintea terminarii mandatului, pentru a reflecta noile forte politice'', sustine Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind, potrivit unui comunicat.

Intr-o scrisoare adresata Parlamentului, directorul general Agerpres si Federatia Romana a Jurnalistilor solicita renuntarea la proiectul de lege si atrag atentia ca modificarea actului normativ ''deschide calea subordonarii politice'' a Agentiei Nationale de Presa. Apelul, in sensul abandonarii proiectului de lege, este sustinut si de Federatia Europeana a Jurnalistilor.

''Consideram ca prin modificarea propusa se deschide calea subordonarii politice a conducerii Agerpres. Oricare majoritate politica ar putea considera ca directorul general nu este suficient de 'loial' majoritatii si ar putea decide respingerea raportului, fara legatura cu calitatea managementului, doar pe criterii politice", arata FRJ.