Mai multe ONG-uri reclama Antena 3 la CNA din cauza atacurilor lansate de postul TV la adresa organizatiilor "din reteaua Soros"

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 26 octombrie 2017, 16:02 Economie | Media & Publicitate


Un grup de sase ONG-uri, printre care ActiveWatch, Expert Forum si Funky Citizens, au anuntat joi ca au sesizat CNA in legatura cu emisiunea Sinteza zilei de marti seara, cand realizatorii si invitatii Antena 3 au dezbatut existenta unei "campanii de denigrare" a tarii, pusa pe seama organizatiilor din "reteaua Soros". Semnatarii spun ca acuzatiile nu au baza factuala, iar in emisiune nu au fost prezentate puncte de vedere ale ONG-urilor atacate.


Sesizarea prezentata joi de ActiveWatch:

Postul Antena 3 - incalcari ale prevederilor Codului de reglementare a continutului audiovizual

ActiveWatch in calitatea sa de organizatie care apara dreptul la libertatea de exprimare si informare corecta, formuleaza prezenta sesizare privind editia din 24 octombrie 2017 a emisiunii Sinteza Zilei (difuzata de postul Antena 3), pentru identificarea si sanctionarea unor posibile abateri de la prevederile Deciziei 220/2011 ¬ actualizata in martie 2017.

Va aducem la cunostinta ca in seara zilei de 24 octombrie 2017, in cadrul emisiunii Sinteza Zilei, realizatorii si invitatii au analizat si dezbatut existenta unei "campanii de denigrare" a tarii, campanie organizata si derulata de mai multe organizatii neguvernamentale, identificate de realizatori ca fiind parte din "reteaua Soros".

Pe parcursul intregii emisiuni, moderatorul si invitatii au transmis si corelat informatii in masura sa induca ideea unui pericol public iminent reprezentat de organizatiile neguvernamentale,  atat in ceea ce priveste "imaginea externa a Romaniei", cat si ordinea publica si de stat.  Redam doar cateva titluri de insotire, auto-explicative: "Campanie mondiala de denigrare a Romaniei", "Cine coordoneaza campania impotriva Romaniei", "Noul brand de tara: Romania corupta", "Cine finanteaza campania de denigrare a Romaniei", "Cine profita de pe urma dezastrului de imagine a Romaniei" sau "Noi dezvaluiri incendiare! Legatura incredibila Soros - Romania".

De asemenea, in cadrul aceleasi emisiuni au fost nominalizati mai multi membri ai unor organizatii neguvernamentale in calitate de beneficiari exclusivi ai unor finantari din partea fundatiilor Soros, cu scopul de a denigra imaginea Romaniei si pentru a destabiliza ordinea democratica. Informatiile si opiniile pe marginea acestui subiect au fost insotite de titluri precum ¬I-am prins! Oamenii sistemului, dezlantuiti¬ sau ¬Lista propagandistilor, dezvaluiri uluitoare¬.

Registrul narativ a fost construit exclusiv pe o serie de corelatii care nu au baza factuala si nici nu au oferit publicului o imagine asupra impactului pe care l-ar fi avut presupusele ¬campanii de denigrare¬ asupra ordinii democratice din Romania. Mai mult, informatiile suport, utilizate de realizatori pentru a-si proba ipoteza, au fost extrase si extrapolate din experientele altor state decat Romania, din surse media si politice care ar fi putut fi prezentate cu precautie.  

Precizam ca in cadrul emisiunii nu a fost prezentat nici un punct de vedere al organizatiilor sau persoanelor vizate in dezbatere si nici nu a fost specificat daca persoanele respective au fost contactate pentru a oferi un punct de vedere.

Cunoscand si respectand caracterul inviolabil al libertatii de exprimare si al dreptului la informare corecta, dar si importanta mass media in dezbaterea unor subiecte de interes public, consideram ca in cadrul emisiunii Sinteza Zilei din 24 octombrie au fost incalcate urmatoarele prevederi din Decizia 220/2011:

ART. 32
(1)  Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte, in scopul de a vatama sau de a pagubi pe altul ori profitand de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor.

ART. 40
(1) In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate si invitate sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin incercari repetate, trebuie precizat acest fapt.
(2) In cazul in care acuzatiile prevazute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune conditii nediscriminatorii de exprimare pana la finalul aceluiasi program in cadrul caruia s-au facut acuzatiile. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

ART. 64
(1) In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii deservicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii:
a) asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii;
#M4
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta.

ART. 65
In emisiunile de stiri si dezbateri, radiodifuzorii trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
b) intre subiectul tratat si imaginile ce insotesc comentariul sa existe oconexiune reala;

ART. 66
In programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie asigurate impartialitatea si echilibrul si sa fie favorizata libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica.

Solicitam Consiliului National al Audiovizualului sa analizeze aspectele sesizate si, in situatia incadrarii acestora ca fiind temeinice, sa aplice sanctiunile prevazute de lege.

ActiveWatch si organizatiile semnatare recunosc si fac apel la rolul Consiliului National al Audiovizualului de garant al interesului public si de unica autoritate de reglementare in domeniul comunicarii audiovizuale.

Organizatii semnatare:

Asociatia ActiveWatch
Asociatia Funky Citizens
Expert Forum
Initiativa Romania
Centrul de Resurse pentru participare publica
Center for Advanced Research in Management and Applied Ethics


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1421 vizualizari

 • -6 (20 voturi)    
  va veni o vreme (Joi, 26 octombrie 2017, 16:18)

  Kosmos [utilizator]

  Cand ONG -urile lui Soros le vor fi escortate pana la granita, tv-urile rromilor lui Ceausev vor fi desfiintate, rusnacii parasutati in Romania expulzati, iar -escii reeducati sa traiasca onest
 • +6 (16 voturi)    
  Latrina 3 Pregateste adularea URSS (Joi, 26 octombrie 2017, 16:54)

  un domn [utilizator]

  NICI un comentariu despre Kiril Satan de Kremlin, dar prin Pastorul Mushtariu si Shpagasin promoveaza NATO..e ceva urat mirositor aici
 • -7 (13 voturi)    
  pai cu 18 miliarde trebuie sa fi atent (Joi, 26 octombrie 2017, 17:31)

  varu_maftei [utilizator]

  Nu agreez sub nici o forma latrinele, dar...
  Soros tocmai a donat 18 miliarde de dolari ONG-urilor sale, si o parte din acesti bani vor ajunge in Romania.
  Trebuie sa fi mare prost sa nu-ti pui intrebari si sa fi atent in ce directie vor influenta societatea romaneasca acesti bani.
  Daca in anii 90 se ocupau cu aducerea democratiei in Romania, acum se cam ocupa cu promovarea lgbt, migratia musulmanilor in Europa (cand vezi cum se bat cap in cap astea 2 iti dai seama ca pregateste un cocktail explosiv), dez-nationalizare (ca sa faciliteze venirea musulmanilor), pe scurt, globalizare salbatica.
  Or fi si lucruri pozitive, dar cele negative sunt prea covarsitoare.
 • -4 (12 voturi)    
  Despre ONG-uri. (Joi, 26 octombrie 2017, 17:50)

  Theros [utilizator]

  Pentru a intelege clar ce sunt ONG-urile va precizez ca ele sunt foarte exat definite de catre ORGANIZATIA NATIUNILOR UNITE, prin intermediul CONSILIULUI ECONOMIC SI SOCIAL-ECOSOC , in cadrul COMITETULUI ONUPENTRU ONG-URI. din care Romania face parte. ONG-urile sunt ACELE FORME DE ACTIVITATE A SOCIETATII CIVILE CARE NU DEPIND FINANCIAR, DECAT DE MEMBRII ACESTOR ONG-URI . Comitetul ONU pentru ONG-uri a impartit aceste organizatii in urmatoarele categorii PENTRU A LE URMARI EXACT ACTIVITATEA SI CARACTERUL LOR:
  - ONG-urile care sunt la inceputul activitatii sunt trecute pe ROASTER-un fel de tabel. Aceasta se face pentru a avea o evidenta clara a tuturor acestor organizatii, care cu acest statut au dreptul se distribuie materiale despre activitatea lor
  - ONG-uri de Categoria iii-a care pe langa faptul ca pot difuza materiale pot lua cuvantul la reuniunile Comitetului sau la ECOSOC.
  -ONG-uri de Categoria a ii-a care pe langa activitatile mentionate , au dreptul sa participe ca observatori la reuniunile ECOSOC SI COMITETULUI PENTRU ONG-URI.
  - ONG-uri Categoria i-a pe langa toate activitatile mentionate sunt si finantae de ONU.
  ACESTEA SUNT ADEVARATELE ONG-URI NU CELE FINANTATE DE SOROS SAU ALTI ASA-ZISI FILANTROPI INTERESATI SA DESTABILIZEZE O TARA , REGIUNE SAU CHIAR INTREAGA LUME. NU MAI ASCULTATI DE TRADATORI CARE SE PREZINTA ACTIVISTI IN DIFERITE ONG-URI , IN AFARA ACELORA CARE AU STATUT PE LANGA ONU.,RESTUL SUNT "FAKE-URI" cu scopuri ascunse.
 • -5 (11 voturi)    
  Ha ha ha (Joi, 26 octombrie 2017, 18:05)

  CalinMircea [utilizator]

  Încă o dată se dovedește că cel mai tare deranjează adevărul!
  Noroc că nu-i mai bagă multă lume în seamă dar fac o gălăgie demnă de o cauză mai bună.
  E păcat că în România nu există societate civilă ci doar mercenari în slujba unor interese străine.
 • -5 (11 voturi)    
  E mare deranjul, sa vada tot poporul (Joi, 26 octombrie 2017, 18:35)

  xrogo [utilizator]

  cine ia banii pentru asa zisa democratie si de unde vin ei!
 • -5 (11 voturi)    
  Ipocriti (Joi, 26 octombrie 2017, 18:37)

  Setalcott [utilizator]

  CNA sa se sesizeze ca ONG uri sorosiste fac afirmatii denigratoare la adresa poporul roman fara baza factuala.

  "Noi constatăm în momentul de faţă o intenţie de a folosi religia sau teme legate de tradiţie pentru a le opune drepturilor omului..."

  "La baza Platformei se află un Grup de Iniţiativă format din Asociaţia Pro Democraţia, APADOR-CH, Asociaţia ActiveWatch, Asociaţia ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Iniţiativa România, Platforma Demos şi Oana Marinescu în calitate de cetăţean."

  https://www.news.ro/social/platforma-civica-respect-impotriva-referendumului-de-modificare-a-constitutiei-lansata-de-mai-multe-ong-uri-1922405307002017061417022796
 • -4 (6 voturi)    
  "campanie de denigrare" a tarii? (Joi, 26 octombrie 2017, 18:41)

  Attila the Hun [utilizator]

  "campanie de denigrare" a tarii pusa pe seama organizatiilor din "reteaua Soros"???

  Adica prietenul nostru drag, dl George S., investitorul si filantropul care aproape ca l-a intrecut in grandoare pe inegalabilul investitor si filantrop Bernie Madoff si care a pompat in ongurile din Ro peste 100 milioane de dolari incepind inca de pe vremea ceausescului nu iubeste Romania?

  De ce si-ar fi cheltuit banii in Romania respectatul filantrop daca nu dintr-o nemarginita dragoste si afectiune pentru poporul roman?!

  Asta e antisemitism pe fatza sa il suspectezi pe G. Soros de ginduri ascunse.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by