​VIDEO Povestea unei manipulari de presa cu rachete nucleare si miei cu doua capete, la Romania TV: cum au ajuns imagini banale din 2011 sa fie folosite pentru diabolizarea prezentei militare a SUA in Romania

de Costin Ionescu, Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 17 noiembrie 2017, 14:53 Economie | Media & Publicitate


Explozia prezentata de RTV drept una a unei rachete cu uraniu saracit
Foto: captura foto
"Rachete cu uraniu detonate in Calarasi", relata joi la pranz postul Romania TV, intr-un reportaj cu informatii-bomba . Reportajul, bazat pe "acuzatii" atribuite unui cadru militar si neverificate de jurnalisti pana in momentul publicarii, ii blameaza pe "americani" pentru presupusa folosire a unor rachete cu "uraniu saracit", in timpul unor manevre desfasurate in Romania. Acelasi material imbogateste povestea cu relatari despre "ciudatenii" aparute in zona, inclusiv miei cu trei picioare si doua capete. Imaginile, insa, sunt de fapt din 2011, de la o operatiune de detonare controlata a munitiei in excess din dotarea armatei la care au participat cativa specialisti americani. La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Apararii Nationale a dezmintit informatiile si a confirmat ca imaginile sunt de la manevra din 2011.

Redactorul-sef Romania TV, Eugen Chelemen, nu a raspuns la apelurile reporterului HotNews.ro.

Reportajul a fost dat rapid uitarii pe post, dar a ramas pe site-ul Romania TV. El a fost preluat de numeroase site-uri. VIDEO-ul original realizat de Romania TV poate fi vazut aici.

    Subiectul a fost tratat, cu putin timp inainte de Romania TV, si pe pagina MarinBadea.ro din Calarasi, ce prezinta, in plus, mai multe fotografii cu militari si munitie din timpul unor manevre militare. Aceeasi sursa plaseaza, temporal, evenimentele la care face referire reportajul Romania TV in luna mai a acestui an.

    Aceleasi imagini, insa, au fost publicate pe site-ul US Army in data de 7 iulie 2011 dupa o operatiune in care specialisti americani au ajutat Armata Romana sa detoneze o parte de munitia veche in exces.
 

    Inregistrari video de la operatiunile de atunci, inregistrari datate tot iunie 2011,  sunt disponibile aici si aici.

    Dupa ce a fost contactat de HotNews.ro, articolul de pe site-ul din Calarasi a disparut.

La randul lor, inainte ca MApN sa transmita pozitia oficiala, surse din domeniul militar consultate de HotNews.ro au aratat ca in imagini se vede mai degraba o operatiune de distrugere controlata a unor munitii, caz in care aparitia unui nor in forma de ciuperca nu e ceva iesit din comun. Aceleasi surse au explicat si situatiile in care se foloseste uraniul saracit in proiectile - vezi la finalul articolului.

Ce "informatii" a prezentat Romania TV in materialul respectiv, care vorbeste despre implicarea americana in presupuse activitati militare cu "uraniu saracit" pe teritoriul Romaniei, activitati ce ar fi produs un dezastru ecologic:

    - Materialul Romania TV citeaza "un ofiter de armata, martor la mai multe manevre militare care au avut loc in sudul Romaniei", sustine ca la Jegalia ar fi fost detonate rachete ce ar contine "uraniu scazut". Sunt difuzate imagini cu o explozie pe un camp, pe fundal auzindu-se numaratoarea inversa si o injuratura, rostite in limba romana de o persoana neidentificata.

    - "Reportajul" continua cu detalii despre manevra militara, in care este citat un "mail de la un ofiter care a participat la detonari". Acesta sustine ca la manevre ar fi participat americani sositi de la baza Kogalniceanu, care ar fi adus rachetele ce trebuiau detonate. Aceeasi sursa mai afirma ca "astfel de detonari au loc pe intreg teritoriul tarii, iar rachetele cu uraniu scazut sunt extrem de periculoase mediului". Autorul aceluiasi "mail" mai apreciaza ca "va fi scandal mare in MAPN, CSAT (...)".

    - Vocea din off citeaza, ulterior, localnici din Jegalia, judetul Calarasi, care vorbesc de "tot felul de ciudatenii aparute in urma detonarii". Reporterul pune unui om simplu prezentat drept cioban intrebari care sugereaza raspunsul, care dau drept sigura informatiile referitoare la explozie si care atribuie vina "americanilor". Reportajul precizeaza ca "toti localnicii au auzit exploziile, nu au insa curajul sa vorbeasca despre asta". Si sunt citati in continuare, cu identitate ascunsa, un "localnic" si un comisar al Garzii de Mediu Calarasi.

    - Materialul se incheie cu precizarea ca Romania TV a cerut un punct de vedere de la Ministerul Apararii, dar "deocamdata nu a primit niciun raspuns". Ultimele imagini prezinta din nou o explozie pe un camp, o persoana auzindu-se pe fundal: "Ati privit-o" - intarind ideea de autenticitate a informatiei.

"Reportajul", ce contine "informatii" extrem de grave, are insa numeroase probleme de natura jurnalistica si elemente ce il pot incadra ca material propagandistic.

In cazul imaginilor inregistrate cu explozia/exploziile:

    1. Sunt preluate afirmatii primite, din cate se intelege, prin e-mail de la un cadru militar, cu identitate neasumata. In conditiile in care ceea ce sustine acesta este exploziv in sine, Romania TV nu verifica in niciun fel informatiile din alte surse, iar acuzatiile sunt prezentate drept fapte.

    2. Sunt aratate imagini cu una sau doua explozii intr-un camp. In material nu este limpede daca este vorba despre aceeasi explozie la inceputul si finalul materialului, fiind folosite cadre diferite, iar pe fundal auzindu-se persoane care spun lucruri diferite. [inregistrarile din 2011 mentionate mai sus, pe care Romania TV nu le prezinta complet, ofera raspunsuri in acest sens]

    3.  Singurul element de localizare a exploziei este afirmatia facuta de sursa, cum ca ar fi vorba de Calarasi. Nu reiese in niciun fel ca acolo au avut loc, intr-adevar, exploziile inregistrate si nici momentul cand au avut loc acestea. [Din nou, informatii exacte in acest sens reies din inregistrarile si relatarile din 2011, care nu sunt mentionate in materialul Romania TV] Localnicii citati, cu identitate ascunsa, sustin ca in zona a avut loc cel putin o explozie, dar nu exista nicio confirmare ca este vorba despre aceleasi detonari ca in imaginile transmise in reportaj.

    4. Din imagini nu reiese in niciun fel ca in exploziile prezentate a fost folosit uraniu. Existenta uraniului este sustinuta exclusiv de sursa anonima si neverificata, aparent in niciun fel, de echipa Romania TV.

    5. Niciuna dintre afirmatiile facute de autorul mailului citat, referitoare la prezenta americanilor, la desfasurarea unor manevre similare "pe intreg teritoriul tarii" sau la prezenta "multor soldati" in momentul detonarii nu este verificata in vreun fel, sau cel putin nu este mentionata aceasta verificare in materialul final. 
In cazul discutiilor cu localnicii:

    1. Materialul afirma ca "localnicii din Jagalia vorbesc de tot felul de ciudatenii aparute dupa momentul detonarilor". Dar despre "ciudatenii" vorbeste doar primul dintre cei intervievati - "ciobanul" de la inceputul secventei.

    2. Primul raspuns al ciobanului incepe in absenta intrebarii. Imediat dupa ce vocea din off face referire la "ciudatenii", persoana intervievata raspunde direct: "De toate! Vine noaptea, trage pe sus...". Nu e clar la ce intrebare a raspuns el astfel.

    3. Urmatoarele intrebari, adresate unui om simplu, care vorbeste incorect gramatical si are dificultati de exprimare, sugereaza raspunsul. Prima: "Tipa lumea ca le-a stricat culturile, ca nu se mai face nimic?" A doua intrebare, care atribuie americanilor vina pentru cele presupus intamplate: "Lumea nu comenteaza ca vin americanii sa strice cu uraniul lor?" A treia intrebare directioneaza, de asemenea, raspunsul: "Si din cauza uraniului cum se nasc mieii tai? Anul asta cum s-au nascut?" A patra intrebare, la fel: "Dar nu v-ati gandit ca mai bine le-ar detona in alta parte?"

    4. "Valoarea" informativa reiese in special din intrebari, raspunsurile fiind pe alocuri incoerente, pe directia impusa, prin intrebari, de reporter: "[despre culturile stricate:] S-a stricat multe culturi! (...) S-a stricat din cauza la poluare, din cauza la timpul climatic... Este multe si facute" / "[Despre modul cum comenteaza lumea stricaciunile facute de americani:] A venit! A comentat de toate! A tacut toti! Nici primarul, nici nimeni, nimeni" / "[Despre cum se nasc mieii:] Rau! Fataciune, de nu poate sa urineze, cu... trei picioare, dar e cu doua capete... eu n-am vazut de cand..."
    5. Raspunsul sumar si aparent ironic al altui localnic ("Cine a tras, ma, acolo, au venit extraterestrii?") vine la intrebarea "va e frica de cineva?". Intrebarea induce sugestia ca oamenilor le e teama si este precedata de afirmatia vocii din off ca toti localnicii ar fi auzit exploziile, dar le-ar fi teama sa vorbeasca. Acest al doilea localnic este singurul care mai raspunde, inainte sa fie intervievat un comisar al Garzii de mediu Calarasi.

    6. Comisarul citat spune ca nu are ce spune, ca este un subiect "pe aparare nationala, la nivel de sus". Reportajul intelege din acest raspuns ca pe reprezentantii Garzii de mediu "nu ii intereseaza". Vocea din off pune accent pe faptul ca "oricum nu au cu ce sa masoare nivelul radiatiilor".

    7. Reporterul face propriile comentarii in intrebarile adresate comisarului Garzii de mediu, dand drept sigure informatii pentru care nu aduce nicio dovada: "Nu mai creste nimic, sunt culturi care nu se mai fac..."

Avand in vedere natura grava a "faptelor" prezentate, in astfel de materiale e vitala prezentarea unor puncte de vedere oficiale. Or, Romania TV a prezentat materialul inainte sa primeasca raspunsuri la intrebarile solicitate MApN, dupa cum se arata spre finalul "reportajului". Materialul nu mentioneaza daca au fost intrebate si alte institutii/oficialitati in legatura cu ceea ce este prezentat. Dar "reportajul" se incheie cu un indemn la incredere ca ceea ce e prezentat e real: "Ati privit-o", se aude o voce din fundal, cand, la final, este prezentata din nou o explozie.

Acelasi subiect cu operatiunea "nucleara" - expandat pe un site al unui jurnalist din Calarasi

Pe site-ul marinbadea.ro subiectul operatiunii "nucleare" a fost detaliat cu fotografii, detalii si marturii atribuite unor surse nespecificate din Armata.

Articolul a ajuns intre timp la circa 30.000 de vizualizari pe site, iar potrivit SharedCount.com a fost distribuit pe reteaua de socializare de mai bine de 440 de ori.

De altfel, jurnalistul a distribuit pe pagina sa de Facebook clipul video de la Romania TV, postarea fiind distribuita la randul ei de peste 340 de ori. Printre cei care au distribuit postarea este si o pagina care pare a fi a Primariei Calarasi.

Imaginile folosite - de la o operatiune din 2011 despre care insasi armata SUA a scris

La o cautare pe Google privind operatiuni care tin de detonari in poligonul de la Jegalia la care sa fi participat militari americani dam peste un comunicat al Armatei SUA din iunie 2011.

In comunicat se detaliaza ca un grup de specialisti in EOD (Explosive Ordnance Disposal) al armatei SUA au asistat militari romani sa detoneze munitie veche aflata in exces.

Comunicatul vine si cu o serie de fotografii de la operatiune, dar si specifica numele militarilor americani care au participat la acea manevra in 2011. Printre ei, un anume "Specialist Christopher Porth".

De altfel, intr-una din pozele publicate pe site-ul din Calarasi se vede cum intre cei patru militari americani unul are pe piept trecut numele "PORTH".


FOTO: Imagine publicata pe site-ul marinbadea.ro

Intr-o alta poza publicata de Armata SUA apare un militar american care sta pe malul uneia dintre gropile sapate pentru munitie intr-o pozitie perfect identica cu o alta poza publicata pe site-ul din Calarasi.


Colaj Foto: Stanga - Fotografie publicata de US Army in 2011 / Dreapta - Fotografie publicata pe marinbadea.ro despre care se spune ca a fost facuta in luna mai 2017

De altfel, tot setul de fotografii publicat in comunicatul Armatei SUA infatiseaza instante de la exercitiul prezentat de site-ul din Calarasi si de Romania TV ca fiind din acest an.

In plus, la o cautare pe YouTube a informatiilor din comunicatul Armatei SUA gasim si doua clipuri video din iunie 2011 cu detonarile ce au avut loc la Jegalia, unul realizat chiar de catre armata Americana:Contactat de HotNews.ro, jurnalistul Marin Badea din Calarasi sustine ca materialele foto/video provin de la "un post de televiziune central".

"Au fost folosite de postul de televiziune respectiv si au ajuns si in posesia mea. Stirea initiala a fost pe Romania tv", a explicat Badea.

La putin timp dupa ce a fost contactat de HotNews.ro si intrebat de fotografiile publicate care de fapt sunt de la operatiunea din 2011, pagina articolului de pe site-ul din Calarasi a fost inchisa.


MApN: O astfel de activitate cu uraniu nu a fost executata in 2017 si nici in trecut. Imaginile sunt din 2011

La solicitarea HotNews.ro Ministerul Apararii Nationale a confirmat ca imaginile sunt de la operatiunea din 2011 si a precizat ca munitia detonata nu contine elemente radioactive.

Pozitia oficiala a Ministerului Apararii, transmisa HotNews.ro:

"Armata Romaniei nu a distrus in poligoanele proprii rachete care sa contina uraniu. In consecinta, o astfel de activitate de distrugere nu a fost executata in cursul anului 2017 si nici in trecut.

Imaginile aparute in mass-media sunt din timpul unei activitati de distrugere a munitiilor din dotarea Ministerului  Apararii Nationale, executata  in anul 2011, in comun cu specialisti ai armatei SUA. Munitiile care se distrug in poligoanele aflate in administrarea armatei  sunt coventionale si nu contin elemente sau substante radioactive.

In urma executarii activitatilor de distrugere a munitiilor nu sunt  afectate populatia, flora si fauna din zona poligoanelor si a imprejurimilor acestora."FOTO: Militari americani si romani pregatind sa detoneze munitia in exces (2011) / Sursa: US Army

Cand si cum este folosit uraniul saracit in proiectile


Totodata, surse din domeniul militar consultate de HotNews.ro au aratat, inainte ca MApN sa transmita pozitia oficiala, ca in imagini se vede mai degraba o operatiune de distrugere controlata a unor munitii, caz in care aparitia unui nor in forma de ciuperca nu e ceva iesit din comun.

Tot surse cu expertiza in domeniul militar au explicat ca uraniul saracit [n.r. nu "scazut" cum se tot repeta in materialul RTV] este folosit doar in diverse proiectile folosite impotriva tancurilor sau vehiculelor blindate, nicidecum in bombe sau rachete.

Ce spun sursele citate:

    -   Astfel de proiectile folosesc o tija ascutita in varf, dintr-un metal foarte dur precum uraniul saracit sau tungsten. Armata Romana, spre exemplu, foloseste proiectile anti-tanc cu tija de tungsten, potrivit surselor citate.
    -   Proiectilele cu uraniu saracit sunt extrem de scumpe de produs, iar tijele din metal dur se refolosesc, nu se distrug in explozii controlate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15955 vizualizari

 • +74 (88 voturi)    
  ... (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:05)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  mai avem CNA ? mai avem minister pentru apararea nationala ? sau lasam propaganda rusa in voie ?
  • +49 (59 voturi)    
   CNA este vandut PSDului (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:45)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   intrebarea corecta este daca mai avem servicii?
   • +20 (24 voturi)    
    Fake News Academy (Vineri, 17 noiembrie 2017, 20:36)

    Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui Ord

    Antrenamente la Antene.
    Se testeaza capacitatea de producere a reportajelor de tip Fake News

    Se testeaza vigilenta
    - publicului
    - cenzorilor
    - altor autoritati media

    Daca ati urmarit, de exemplu, aseara la StirileTVR de la ora 20, (joi 16 Noiembrie 2018, ora 20:11:43) se poate limpede auzi cum pe fundal, o voce din studio il injura pe Iohannis ("Iohanis? Un .... !")
    Ce face CNA cu chestia asta? nici nu se autosesizeaza, si e vorba de cel mai important post TV din tara, la ora de maxima audienta.
    Nimeni nu vorbeste despre asta
   • +15 (19 voturi)    
    CNA e alcatuit din PSD-isti (Vineri, 17 noiembrie 2017, 21:19)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Ord

    majoritatea celor din CNA sunt slugi PSD! in 2017 PSD si-a ocupat timpul cu un singur lucru: ocuparea tuturor institutiilor statului, de la Curtea de Conturi la TVR si la CSM


    au mai ramas doar 2 institutii care nu sunt sub control PSD complet: DNA si SRI
   • +6 (10 voturi)    
    Ziaristi merg la Jegalia cu detectoare de radiatii (Vineri, 17 noiembrie 2017, 22:36)

    Argon [utilizator] i-a raspuns lui Ord

    Este simplu de verificat dacă într-adevăr la Jegalia exista materiale radioactive. Ziariștii se duc în locurile suspecte și cu "Radiation Detectors" (le găsiți de vânzare pe internet, costa până la 500 dolari cele mai sofisticate) verifica dacă într-adevăr se înregistrează radioactivitate suspecta.
  • +35 (47 voturi)    
   alo, SRI? (Vineri, 17 noiembrie 2017, 16:07)

   mariusssss [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Chiar asa, se face propaganda de tip sovietic pe posturile nationale de televiziune si SRI nu face nimic? Pentru asat, Drac-nea si Tel-drumistii patroni ai RTV trebuie sa infunde puscaria!
   • +13 (19 voturi)    
    pai, (Vineri, 17 noiembrie 2017, 18:24)

    Cezy [utilizator] i-a raspuns lui mariusssss

    nu e de tip, e chiar ruseasca!
  • +8 (10 voturi)    
   Raspunsul e... (Vineri, 17 noiembrie 2017, 18:12)

   brifcor [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Alta întrebare !
 • +51 (65 voturi)    
  De ce nu ii inchideti ? (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:05)

  gogu1234567890 [utilizator]

  Acum pe bune, chiar asta e normal ?
 • +58 (72 voturi)    
  Romania TV (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:13)

  mitg [utilizator]

  Cap de pod al Rusiei. De cand lumea.
  • +36 (46 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:37)

   [anonim] i-a raspuns lui mitg

 • +40 (46 voturi)    
  Bomba cu fasole (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:15)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Americanii astia ne cred prosti. Nu ne dau uraniu ca lumea ci, numai ne scot ochi cu de-ala saracit. Vai de mama noastra!
  • +22 (30 voturi)    
   Stai sa vezi CNA: (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:22)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

   va da o amenda ca la saraci, intre 20 si 200 de lei, peste doua luni sau doi ani.

   Maxim saracie.
  • +25 (29 voturi)    
   Esti tare (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:28)

   zapciu [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

   Mi-a placut aia cu uraniu saracit
 • +29 (35 voturi)    
  Razboiul se ascute (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:19)

  zapciu [utilizator]

  Dragnea e sucarit ca americanii nu vor sa negocieze cu el. Totdeauna psd-ul a mizat pe oligofreni carora poti sa le spui tot ce vrei
  • 0 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 noiembrie 2017, 21:46)

   [anonim] i-a raspuns lui zapciu

 • -6 (36 voturi)    
  statul paralel (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:32)

  dum_i [utilizator]

  Asaltul statului paralel mafiot impotriva Romaniei (DNA, SRI, Americani, Europeni) continua.

  Implicati sunt sute de mafioti care au acaparat statul din pozitii de parlamentari, ministri, trusturi de presa, judecatori samd.
 • +17 (31 voturi)    
  uraniul "scazut" (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:33)

  MG [utilizator]

  uraniul "scazut" - la foc mic se pare - este o traducere greșită - de către un alogen - a sintagmei "uraniu sărăcit"

  iaca războiul hibrid - lovește democrația imbecilizând votanții de rând - să ne arate că tăticul putin conduce mai bine
  • +13 (15 voturi)    
   Cred ca intentionat au tradus asa, ... (Vineri, 17 noiembrie 2017, 19:20)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui MG

   ... ca sa capteze semianalfabetii, singurii la care poate prinde o asemenea stire. Ei isi inchipuie ca uraniul e un fel de fasole, iar daca este „scazut ” devine mai concentrat si implicit mai periculos.
   Daca foloseau expresia corecta - uraniu saracit - nu era mare scofala, prostul nu se impresioneaza de la o chestie saracita (adica diluata, un fel de zeama lunga).
 • +29 (37 voturi)    
  Propaganda de 2 bani (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:45)

  johndoe1980 [utilizator]

  1. Parca numele "Romania TV" este ilegal - HT aveti vreo informatie de la CNA, daca numele lor este legal? Si daca nu e legal, de ce nu le-a fost retrasa licenta?

  2. Russia Today a incercat sa obtina licenta in Romania si nu i s-a aprobat. Apoi, a aparut zvonul ca vor cumpara o televiziune "nationala", pe care s-o transforme. Sa intelegem ca acea televiziune va fi "Romania TV" si au inceput pregatirile? Probabil testeaza "piata", sa vada ce impact are o astfel de stire "senzationala", sa vada cati musca momeala.


  PS: Poate n-ar strica un punct de vedere oficial de la CNA referitor la aceasta "televiziune".
  • +7 (9 voturi)    
   cna ii va pedepsi cumplit (Vineri, 17 noiembrie 2017, 21:23)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui johndoe1980

   le va da o amenda de cinci mii de lei.
   poate, chiar lei vechi :))
 • +24 (30 voturi)    
  Romania tv (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:46)

  Altiro [utilizator]

  un post tv in care se petrec tot felul de ciudatenii gratie unor jurnalisti cu creier foarte saracit..
  • +10 (12 voturi)    
   Nu doar cu creier foarte sărăcit (Vineri, 17 noiembrie 2017, 18:59)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   Dar și cu nivel de inteligență foarte scăzut.
 • -43 (59 voturi)    
  Da desigur (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:54)

  Kosmos [utilizator]

  Se aduc nave radioactive la decontaminare in Romania, se aduc tir-uri pline cu deseuri din vest , americanii de ce n-ar aduce si ei ceva bombe radioactive..
  • +30 (40 voturi)    
   Kosmos, hai pe orbita ! (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:57)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Impreuna cu Putin !
  • +11 (13 voturi)    
   Ma intrebam ce postac e suficient de absurd (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 9:16)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Sa incerce sa ia apararea tembelilor de la RTV.
   Si uite ca a aparut Kosmos, cu creierul 99,99% vid si restul materie cacanie.
   • -2 (4 voturi)    
    Romania e plina (Duminică, 19 noiembrie 2017, 13:04)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    De paraziti care ne vor binele..ei sunt cei mai vociferali
  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 11:50)

   [anonim] i-a raspuns lui Kosmos

 • +17 (23 voturi)    
  E complet aiurea povestea cu Uraniu-Saracit, (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:57)

  Rahan5 [utilizator]

  si Tungsten-Wolfram. Din ce distrug ei, sunt proiectile de mortier de 81 mm si eventual proiectile explozive de tunuri. Nu e necesara prezenta Uraniului Saracit sau a Wolframului in nici o faza.
  Uraniu-Saracit / Wolfram este folosit numai la proiectilele antitanc-sabot de pe tancuri, si eventual la anumite proiectile moderne mai rare si sofisticate anti-aeriene (schije-tunuri de 35mm)
  • +21 (27 voturi)    
   Ar mai trebui adăugat (Vineri, 17 noiembrie 2017, 16:06)

   TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Că este sărăcit tocmai pentru a extrage izotopul U235, ăla pe care-l folosesc la centrale nucleare și bombe (mă rog, mai nou e plutoniu). În nici un caz nu poți face bombă doar cu U238.

   Și încă o chestie: fiind foarte dur, uraniul sărăcit e folosit pentru blindajele tancurilor. Dar hei... dacă-ar sți românii asta, probabil ar zice că americanii trimit tancuri cu bombe nucleare gata de declanșare pe teritoriul românesc.
 • +20 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 noiembrie 2017, 15:57)

  [anonim]

 • +13 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 noiembrie 2017, 16:42)

  [anonim]

 • -19 (39 voturi)    
  Real news (Vineri, 17 noiembrie 2017, 17:36)

  Setalcott [utilizator]

  Dovada ca manipularea nu functioneaza in primul rand prin stiri false, ci prin punerea cap la cap a unor fapte adevarate. A fost o detonare? A fost. Au fost implicate americani? Au fost. A fost uraniu saracit? A fost. Sunt marturii de miei cu doua capete? Sunt.
  Cu nimic deosebit de ce fac CNN, MSNBC, etc.
  Intre timp, media serioasa americana demonstreaza stiintific ca Trump trebuie demis.

  http://www.newsweek.com/heres-scientific-proof-trumps-hands-are-too-small-hold-water-bottle-normal-712944
  • 0 (14 voturi)    
   ai dat-o prea ocolita si n-au inteles nimic astia (Vineri, 17 noiembrie 2017, 20:23)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   pe aici.
  • +7 (9 voturi)    
   Mai degraba uamini cu doua capete (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 0:03)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Si alea proaste, bantuie Tele Orman-ul, de la Creier Saracit....in neuroni.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 11:51)

   [anonim] i-a raspuns lui Setalcott

  • +3 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:11)

   un_deget_de_secaturi [anonim] i-a raspuns lui Setalcott

 • +8 (14 voturi)    
  se va sesiza sri (Vineri, 17 noiembrie 2017, 18:11)

  nash pandelica [utilizator]

  si justitia militara la aceasta provocare a oteveului lui ghitza/coldea ?!
  este clar ca se cauta inducerea panicii in randul populatiei si subminarea programului de aparare a tzarii.
  intr'o rezolutie a consiliului natioanoal de apararea tzarii se spunea despre folosirea presei pt. subrezirea statului si ordinii publice..
  normal, cna va adopta politica orbului can' devine la latrine si vuvuzele de propaganda.
  numai ca aici este clar ca este o provocare, o manipulare a propagndei putiniste.

  tot azi, un post mai fara perdea al trustului intact, condus direct de una din domnitele trustului, se tot amana prezentarea unor dovezi despre un mare cutremur eminent, poate maine....
  este o tehnica foslosita de dan diaconescu la otv, repetarea pe banda galbena, de alerta a unui anunt ...zguduitor, bomba, ca gura casca sa stea cu ochii pe sticla lor, mizerabila....

  metoda a prins si pe la alte canalii de propaganda, cuma ar fi zvonalitatea teve, b1...
 • +11 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 noiembrie 2017, 18:22)

  [anonim]

  • +8 (10 voturi)    
   Pai nu doarme , (Vineri, 17 noiembrie 2017, 22:26)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui

   misiunea lor e sa-i inchida gura lui Rares Bogdan cu amnezi de 85.000 lei!
 • +20 (22 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 17 noiembrie 2017, 18:56)

  Reticentul [anonim]

 • +2 (8 voturi)    
  papagal (Vineri, 17 noiembrie 2017, 21:29)

  sile1 [utilizator]

  Nu cred neaparat in faptul ca idiotul asta face propaganda ruseasca cred mai degraba ca incearca sa faca valuri pentru a-si spori popularitatea si a creste ratingul televiziunii la care lucreaza !
  • +1 (1 vot)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 18:14)

   un_deget_de_secaturi [anonim] i-a raspuns lui sile1

 • +5 (11 voturi)    
  misto (Vineri, 17 noiembrie 2017, 22:00)

  razeshu [utilizator]

  asta arata panica lui Livake cel prea incoltit. Isi imagineaza ca l poate santaja pe unchiu' Sam cu petardele Patriot. Adica frate, sa lasam caterinca doparte, asta a fost baiat de baiat, a fost la party la sefu lor, a dat darul si aia au zis merci, au tras doua poze din unghi mort si ce sa vezi, nu s-au tinut de cuvant sa dea cu radiera prin dosarele lui. Oameni fara manera. Problema lui Livake e ca aia de i au permis cate ceva anu trecut cand a uns intrarea prin spalatorul bucatarilor la sala de mese au ei insisi mari probleme acolo n State, cu niste judecatori al naibii de neinfluentabili. Asa ca fiara sangeranda si cu spatele la zid s-a apucat sa muste si ea pe unde a apucat. Si a dat cu dintii de Patrioate. S-a dat rapid ordin pe unitate sa faca toti retarzii din comitzii pasu n spate. Probabil in oficiosul de Teleorman nu s-au publicat prea multe articole cu tenta istorica. Ar fi invatat poate ca Sam si a tradat fara menajamente liderii corupti cu care au fost buni prieteni la un moment dat. Primul exemplu car emi vine n minte ar fi Sadam. Care a rulat mai multi parai cu americanii decat poate Livake al nostru sa numere, chiar si cu mobilu. '89 reloaded. Se infiereaza Occidentu, agenturili si se pune la cale organizarea unui mare miting. Livake draga, cu scula de la Deveselu o sa afle toti ca mergi la Targoviste. Chiar inaintea ta.
 • +7 (11 voturi)    
  De acum inainte (Vineri, 17 noiembrie 2017, 22:20)

  firfir [utilizator]

  isi poate schimba numele in Rusia TV.
 • +8 (10 voturi)    
  mielul cu un ochi (Vineri, 17 noiembrie 2017, 22:39)

  drup [utilizator]

  se aude ca unora li s-a aratat in vis dupa multe ore de uitat la TV mielul cu un ochi.
 • +7 (9 voturi)    
  SRI ce pazeste? (Vineri, 17 noiembrie 2017, 22:55)

  Adrian1 [utilizator]

  SRI ce pazeste?
 • -10 (14 voturi)    
  Povestea cu bombe cu uraniu saracit s-a auzit prim (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 9:51)

  xrogo [utilizator]

  data la noi cu ocazia bombardarii Iugoslaviei de catre NATO, de fapt tot de catre americani, asa ca aici e si un sambure de adevar!
  • +9 (11 voturi)    
   Un sambure de uraniu saracit sau de bostan? (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 10:17)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Gata, si inceput programul, pufait de dimineatza?!!!
 • +5 (5 voturi)    
  Manipulari fara manual de manipulare. (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 11:10)

  Sati [utilizator]

  Unii sint mai saraciti cu duhul.
 • +4 (4 voturi)    
  Dar stai (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 12:56)

  transpenibilus [utilizator]

  Plesoianu si Tariceanu au anuntat infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta ca sa elucideze stituatia. Cum a ajuns cineva sa croseteze ceva fals, cum de nu s-a prins nimeni de la Romnia tv sau daca s-a prins cum de difuzeaza falsuri. Cine are interes sa intoxice publicul romanesc? De ce CNA care e institutia cu competenta legala in situatia asta nu s-a sesizat urgent? O ancheta care va duce la ceea ce a mai ramas din mazeta si sleahta ruseasca
 • +2 (2 voturi)    
  La cate abjectii sunt acolo asta e (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:06)

  V. Istina [utilizator]

  ... aproape jurnalism. Cel putin mimeaza o investigatie.

  Romania ajunge sat fara caini daca nu se face nimic. Cred ca se testeaza doar pana unde se poate merge. In Germania raspandirea de mesaje care indeamna la ura pe facebook sunt pedepsite penal, chiar si cu inchisoare. Acum e randul Romaniei sa arate daca are reactie la dezinformare si manipulare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by