Grupul chinez CEFC si compania est-europeana Penta Investments au avansat o oferta comuna pentru preluarea Central European Media Enterprises (CME), compania mama a Pro TV, in timp ce fondul PPF s-a retras din cursa, au declarat surse citate de Reuters.

Central European Media Enterprises face parte din grupul american Time Warner, potrivit news.ro.

Doua surse apropiate situatiei au spus ca CEFC si grupul financiar ceho-slovac Penta au facut o oferta de aproximativ 2 miliarde de dolari, dar pretul nu a fost inca finalizat. O a treia sursa a spus ca partile implicate in discutii se apropie de un acord, dar ca detaliile nu au fost finalizate.

PPF, un grup financiar detinut de omul de afaceri Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, a renuntat sa inainteze o propunere pentru CME, au declarat doua surse, astfel ca CEFC si Penta au ramas singurii ofertanti.

Reprezentantii Penta si PPF au refuzat sa comenteze, iar un purtator de cuvant al CEFC din China nu a raspuns solicitarilor de comentarii. Purtatorul de cuvant as CEFC din Praga a refuzat sa comenteze, ca si un reprezentant al grupului Time Warner.

Grupul CME este listat la bursa Nasdaq si la bursa din Praga si desfasoara operatiuni in sase state central si est-europene, cele mai mari profituri fiind obtinute in Cehia si Romania.

CME are datorii de aproximativ 1 miliard de dolari, iar la inchiderea tranzactiilor de luni avea o capitalizare de 637,8 milioane de dolari.

Time Warner detine o participatie de 42,4% la CME, dar, daca se iau in considerare certificate care pot fi exercitate in mai 2018 si actiunile preferentiale, detinerea este de 75%. Daca se iau in calcul acesti factori, capitalizarea CME este de 1,65 de miliarde de dolari.

Posibila vanzare a CME a devenit o posibilitate dupa ce grupul AT&T a convenit preluarea Time Warner pentru 85 de miliarde de dolari, in octombrie 2016.

Departamentul de Justitie al Statelor Unite a deschis o actiune in justitie pentru a opri preluarea Time Warner, din cauza ingrijorarii ca ar putea creste preturile pentru companiile concurente si abonamentele pentru serviciile TV, in timp ce dezvoltarea serviciilor video online ar fi ingreunata.

CME a raportat pentru trimestrul al treilea o crestere de 30% a profitului operational calculat inainte de depreciere si amoertizare (OIBDA) si anticipeaza ca profitul va creste pe ansamblul anului cu pana la 17%, la 165 de milioane de dolari.

Si CME are probleme cu autoritatile de reglementare. In Croatia, autoritatile de reglementare au blocat vanzarea operatiunilor companiei din aceasa tara. Activitatile din Croatia se afla intre activele aflate pe lista de vanzare a CME, pentru reducerea datoriilor.

CEFC, un grup chinez aflat in dezvoltare, cu activitati de la petrol pana la sectorul financiar si care este prezent in intreaga lume, are dificultati sa incheie acordul din cauza masurilor luate recent de Beijing pentru limitarea iesirilor de capital din China catre sectoare cum este cel media.

Grupul chinez a cumparat anterior o cladire de birouri in Praga, de la compania Penta, si are o serie de alte investitii in Cehia.

CME detine in Romania posturile Pro TV, PRO TV International, Acasa, Acasa Gold, PRO Cinema, Sport.ro si MTV Romania, precum si mai multe site-uri. Totodata, in operatiunile de pe piata romaneasca sunt incluse si posturile din Republica Moldova, respectiv PRO TV Chisinau si Acasa in Moldova, potrivit news.ro.