Sectiunea live a site-ului televiziunii de stiri Antena 3 a incarcat automat, pentru cateva ore, un script coinhive care utilizeaza procesoarele utilizatorilor pentru a mana criptomoneda Monero, o alternativa la Bitcoin, si care, practic, produce bani pentru cel care a instalat extensia, scrie Profit.ro. Site-ul nu a oferit niciun avertisment cu privire la incarcarea script-ului, care duce utilizarea procesorului la 100%. Gusti Roman, seful operatiunilor digitale de la Antena Grup, a spus, joi dimineata, pentru Hotnews.ro, ca nu este vorba despre o initiativa a echipei sale, ci despre "un hack. Avem echipa de programare si sysadmin, care lucreaza de cateva ore la remediere si securizare bresa."

Site-ul Antena 3 folosea, practic, dispozitivele utilizatorilor pentru a face bani din criptomonede, fara a-i anunta, desi nu este clar daca decizia de a utiliza acest script apartine companiei care editeaza site-ul sau daca acesta a fost atacat de hackeri. Script-ul a rulat pentru circa 4 ore intre 10 si 11 ianuarie, pana la aproximativ ora 2 dimineata.

"Sunt lucruri care se intimpla in online, astfel de atacuri, important este sa le depistezi si sa le contracarezi. Azi noapte la doua am eliminat scripturile injectate", a declarat Gusti Roman pentru Hotnews.ro.

Antena3.ro nu intra in responsabilitatile echipei conduse de Gusti Roman, cu exceptia fluxului live, cel folosit acum pentru minare de criptomonede.

Profit.ro scrie ca actiunea nu a fost fara urmari pentru utilizatori: "Scriptul integrat pe site-ul live.antena3.ro, care transmite in format web imaginea televiziunii, incarca automat procesorul la 100%, de la 10%, in testele noastre, cu o linie javascript pentru Coinhive care utilizeaza puterea de calcul si energia electrica a utilizatorului pentru a produce criptomoneda Monero, una dintre monedele virtuale copiate dupa Bitcoin."

Computer-ul, unul destul de performant, a incetinit puternic dupa accesarea site-ului, lucru valabil si pentru telefonul pe sistem Android. Utilizatorii forumului Reddit, care au observat anomalia, au vazut o incarcare a procesorului de peste 90%, indiferent daca au intrat pe live.antena3.ro de pe PC sau de pe telefon ori tableta.