Comisarul european pentru Economie si societate digitala, Mariya Gabriel, a cerut luni o "abordare europeana" asupra "fake news", inaugurand un grup de experti care sa analizeze acest dosar, in conditiile in care presedintele francez Emmanuel Macron doreste o legiferare in acest subiect inainte de finalul lui 2018, scrie AFP.

"Avem nevoie de o abordare europeana pentru a evita orice risc de fragmentare", a pledat Gabriel, intr-o conferinta ocazionata de prima reuniune la Bruxelles a unui grup de lucru format din 40 de experti europeni insarcinati sa analizeze acest subiect.

"Propunerea presedintelui Macron arata clar importanta politica a chestiunii si arata in acelasi timp (...) ca orice solutie trebuie sa fie atent gandita", a adaugat comisarul bulgar, care a preluat aceasta functie in vara anului trecut.

Grup de lucru in privinta "fake news" include ziaristi, precum responsabilul pentru retele sociale al redactorului sef al AFP, Gregoire Lemarchand, reprezentanti ai marilor media europene (RTL, Mediaset, Sky News), ai societatii civile (RSF), profesori universitari precum si giganti IT (Facebook, Twitter si Google).

Acest grup de experti urmeaza sa formuleze primele recomandari in primavara lui 2018.

"Chiar daca nu sunt nici ilegale, nici noi, stirile false se propaga azi intr-un ritm ingrijorator", a aratat Gabriel.

"De asta trebuie sa elaboram, cu participarea tuturor, mecanisme care sa permita identificarea informatiilor false si sa limitam circulatia lor", a subliniat ea.

Comisarul european a subliniat insa ca "nimeni nu are intentia sa constranga cetatenii sa creada sau nu o anumita informatie".

In 3 ianuarie, presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat un text de lege care sa permita lupta impotriva "fake news" pe internet in "perioada electorala", probabil inainte de finalul lui 2018.

Acest proiect a fost insa criticat atat de opozitia de dreapta din Franta, cat si in strainatate.

Ministrl rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a criticat luni initiativa lui Macron, afirmand ca aceste informatii ar fi definite "fara discutii, fara probe".