Comisia de Etică din TVR a luat, potrivit informațiilor HotNews.o, o decizie critică în privința modului în care emisiunea România 9, realizată de Ionuț Cristache, a difuzat la mijlocul acestei luni prima parte a inteviului luat de Ion Cristoiu inculpatului fugit din România Sebastian Ghiță. Forul responsabil cu respectarea regulilor etice de către jurnaliștii TVR a luat o decizie în acest sens în condițiile în care, la Parlament, directoarea Doina Gradea, răspunzând la o întrebare referitoare la difuzarea interviului, a spus că ea respectă libertatea editorială și că îî consideră pe jurnaliștii SRTv profesioniști de înaltă ținută.

Ionut Cristache, TVRFoto: TVR

La mijlocul acestei luni, postul public, prin emisiunea lui Ionuț Cristache, s-a alăturat mai multor posturi de știri, difuzând simultan cu acestea prima parte a interviului luat de Ion Cristoiu (EvZ) lui Sebastian Ghiță, inculpat fugit în Serbia. TVR nu a mai difuzat părțile următoare, pe care au continuat să le transmită doar posturile angajate politic România TV si Antena 3, iar, în final, doar România TV.

  • Participarea TVR la această operațiune media a stârnit critici din partea publicului și a unor politicieni de opoziție: cum se face că un interviu cu un inculpat fugit din țară, realizat de cineva din afara televiziunii publice, e difuzat pe TVR, la o oră de maximă audiență? Prin ce mijloace a intrat TVR în parteneriat cu posturile private de știri, pentru a difuza simultan interviul? A cui a fost decizia ultimă, tehnică și editorială?

La scurt timp după interviu, Comisia de Etică a TVR a anunțat că s-a sesizat și urma să analizeze cazul.

De atunci, Ionuț Cristache și-a asumat decizia, iar Doina Gradea, care din toamnă a condus interimar TVR și care azi a fost confirmată președinte-director general, a arătat că nu se amestecă în domeniul editorial.

  • Doina Gradea, miercuri, la Parlament: ”Nu consider ca am difuzat pe vreunul dintre canalele TVR, cel puțin în ultimii doi ani, materiale de propagandă. (...) Am susținut constant asigurarea deplinei libertăți de decizie în domeniul editorial al jurnaliștilor din SRTv, pe care îi respect și pe care îi consider profesioniști de înaltă ținută. Așa voi face si de acum încolo”.

Pe de altă parte, Comisia de Etică din TVR a discutat subiectul pe parcursul ultimei săptămâni, când i-a audiat pe Ionuț Cristache și pe producătorii lui. Potrivit unor surse din TVR, decizia luată miercuri este una nefavorabilă emisiunii România 9, o decizie care critică modul cum a fost difuzat interviul. Verdictul detaliat și motivat al Comisiei va fi publicat în urmatoarea perioadă.