Proprietatea de media, profesionalismul jurnalistilor si nevoia unui jurnalism de investigatie mai dezvoltat sunt principalele obstacole pe care mass-media din Romania le intampina in activitatea lor, a apreciat joi Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Jaap L. Werner. Acesta a afirmat, in cadrul unor dezbateri pe tema problemelor intampinate de presa locala din Romania, ca este o realizare importanta faptul ca presa romana a scapat, in general, de interferenta guvernului, dar ca trebuie sa mearga si mai departe, ca parte a mass-media europene.

Potrivit lui Werner, principalul obstacol pentru mass-media romana este ca marea majoritate a acestora se afla in mainile catorva proprietari, lucru ce nu este rau in sine, dar care poate deveni o problema daca acesti proprietari au si incearca sa-si impuna propria agenda politica.

Seful misiunii diplomatice olandeze la Bucuresti a mai spus ca a observat ca in prezent educatia jurnalistica este mult mai serioasa, in prezent, in Romania, dar ca profesionalismul in mass-media poate fi imbunatatit. Parerea a fost impartasita de Leo Enthoven, reprezentant al grupului olandez de media locale Royal Wegener, care a precizat ca, pe parcursul unor sesiuni de training desfasurate in ultimii doi ani la mai multe publicatii locale din Romania, a constatat ca o problema majora a acestora este "calitatea angajatilor".

Leo Enthoven spune ca multi jurnalisti din presa locala romaneasca nu manifesta mai deloc deschidere spre nou si schimbare, in conditiile in care tirajele ziarelor sunt in continua scadere, iar nevoia de adaptare la alte canale este evidenta.

Discutiile privind problemele presei locale din Romania au fost gazduite joi de Centrul pentru Jurnalism Independent si au marcat finalul unui proiect de peste doi ani destinat presei locale. Proiectul a fost desfasurat de fundatia romaneasca StartMedia si organizatia olandeza FreeVoice, si a fost finantat de programul MATRA al Ministerului olandez de Externe.