“Există suficiente elemente care îndreptăţesc percepţia” că Televiziunea publică s-ar fi implicat deliberat “într-o acţiune de presă concertată”, arată un raport al Comisiei de Etice a TVR, publicat miercuri, referitor la emisiunea lui Ionuț Cristache din luna martie, când a fost difuzată prima parte a interviului luat de Ion Cristoiu lui Sebastian Ghiță. Comisia de Etică este extrem de critică în privința modului cum a fost luat interviul, după cum HotNews.ro a scris, inițial, aici.

Ionut Cristache, TVRFoto: TVR

Comisia de Etică din TVR s-a sesizat în legătură cu emisiunea România 9 la scurt timp după ce aceasta a difuzat interviul luat de Cristoiu lui Ghiță, la Belgrad, interviu difuzat simultan pe TVR, Antena 3 și România TV. Pe 28 martie, Comisia a luat o decizie critică la adresa ediției, după cum HotNews.ro a scris atunci. Astazi a fost publicat raportul redactat, ce oferă toate detaliile despre ancheta Comisiei

  • Comisia de Etică e un for consultativ, dar pe baza deciziilor sale pot fi decise sancțiuni. La finalul raportului, se menționează ca vor fi transmise și Consiliului de Administrație al TVR concluziile în acest caz

Ce spune, între altele, raportul Comisiei:

  • Deşi poate fi justificată din punct de vedere al interesului jurnalistic datorită poziţiei influente pe care dl Sebastian Ghiţă a avut-o în politica românească, a legăturilor privilegiate cu serviciile de informaţii şi a impactului unora dintre dezvăluirile sale anterioare, decizia difuzării interviului realizat de dl Ion Cristoiu în Serbia “în orb”, fără a avea în prealabil deplin acces la forma şi conţinutul materialului realizat în afara TVR, reprezintă o abatere de la procedurile interne care presupun că transmisiunea oricărui material înregistrat se face numai după vizionarea şi avizarea acesteia de către un responsabil editorial.
  • Riscurile acestui experiment prezentat de cei care şi l-au asumat ca fiind o dovadă a “libertăţii editoriale” totale s-au concretizat în difuzarea pe principalul canal al serviciului public, simultan cu trei posturi de ştiri, a unui interviu cu valoare publicistică şi documentară discutabilă, preluat în direct de la televiziunea patronată de cel care era subiectul interviului, cu promovarea insistentă a siglei “evz.ro” şi cu înscrisul de tip tabloid “Exploziv” alăturat siglei TVR1 pe toată durata transmisiunii.
  • Chiar şi în condiţiile neîndeplinirii obligaţiei procedurale menţionate mai sus, decizia difuzării materialului ar fi trebuit însoţită de o raportare critică la conţinutul acestuia, în conformitate cu normele deontologice interne.
  • Faptul că pe parcursul interviului, profitând de atitudinea binevoitoare a jurnalistului ales ca interlocutor, dl Sebastian Ghiţă lansează acuzaţii sau face comentarii defavorabile la adresa unor persoane şi instituţii fără să i se ceară probe, nu exonerează  TVR de obligaţia păstrării imparţialităţii şi echidistanţei în programele sale. Or, dialogul din studio care a urmat difuzării interviului a fost pentru cei prezenţi mai degrabă un prilej de acceptare necondiţionată, la unison, a unora dintre opiniile şi speculaţiile dlui Ghiţă, sprijinite de teoriile enunţate de autorul interviului.
  • Explicaţia moderatorului - că, dat fiind timpul prea scurt, nu şi-a propus o dezbatere privind spusele lui Sebastian Ghiţă, ci doar o incursiune în “culisele interviului” -  nu justifică ignorarea principiului pluralismului ideilor şi opiniilor, înscris în Carta TVR, şi nici încălcarea a două dintre principalele îndatoriri prevăzute în Statutul ziaristului din SRTv
  • Este evidentă absenţa din emisiune a oricărei replici sau eventuale confirmări din partea persoanelor, a instituţiilor sau organismelor invocate în comentariile dlui Sebastian Ghiţă sau vizate de acuzaţiile domniei sale (SRI, DNA, Comisia parlamentară de control al SRI). La fel de clară este şi lipsa dovezilor că s-ar fi încercat contactarea acestora înainte de difuzarea înregistrării interviului pentru a-şi exprima un punct de vedere la obiect. Singurul gest de aparentă disponibilitate pentru o intervenţie din partea celor la care se fac referiri defavorabile este iniţiat de moderator într-un mod pur formal (...), la sugestia indirectă şi involuntară a invitatutui Marius Pieleanu, cu doar două minute înainte de încheierea emisiunii. Situaţia descrisă nu respectă una dintre rigorile profesionale fundamentale prevăzute în Statutul ziaristului
  • Membrii comisiei consideră că, deşi mijloacele pe care le au la dispoziţie nu le permit o investigaţie extinsă care să probeze, eventual, implicarea deliberată a televiziunii publice într-o acţiune de presă concertată, există suficiente elemente care îndreptăţesc această percepţie. Alinierea TVR  la genul de discurs publicistic partizan - consecvent în promovarea intensivă în spaţiul public a anumitor teze, cu ignorarea sau minimalizarea ideilor contrare sau diferite,  folosind aceiaşi analişti şi formatori de opinie agreaţi şi boicotându-i pe cei cu opinii neconvenabile – este de natură să afecteze imaginea unei instituţii care se declară independentă de orice influenţe, fiind, de altfel, interzisă de prevederile Statutului.

Raportul complet poate fi consultat pe site-ul TVR