E oficial: trusturile media Intact și Ringier au ajuns la un acord prin care publicația Gazeta Sporturilor va fi preluata de grupul elvețian de presă, în joint venture cu grupul bulgar sportal.bg. Potrivit informațiilor HotNews.ro, valoarea tranzacției, neanunțată oficial, se ridică la 2 milioane de euro.

Gazeta Sporturilor - pag 1Foto: Captura ecran

Potrivit comunicatului oficial, ziarul GSP și website-ul GSP.ro sunt preluate de Ringier Sportal SRL, un joint venture intre Ringier Romania si grupul bulgar Sportal. Anunțul nu menționează ce rol va avea Cătălin Tolontan, actual director GSP, în noua formulă, dar vorbește despre venirea lui, alături de echipă, la Ringier.

 • Comunicatul îl citează pe Mihnea Vasiliu, directorul Ringier România, potrivit căruia "punctul forte al brandului Gazeta ține de calitatea înaltă a conținutului editorial, care este responsabilitatea unei echipe formate dintre cei mai cunoscuți editori de sport din țară, în special Cătălin Tolontan, unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație ai țării. După aproape două decenii, sunt foarte bucuros să întâmpin echipa Gazetei înapoi la Ringier România".
 • Este citat și Stilian Șișkov, CEO al Sportal Media Group / Sportal.bg, potrivit căruia "aștept cu nerăbdare să sprijin brandul Gazeta cu experiența echipei noastre de IT și de dezvoltare. Alături de Ringier România, vom investi în infrastructura tehnică a GSP.ro, să extinderm gama de conținut de înaltă calitate de pe platformă".

UPDATE Cătălin Tolontan scrie pe blogul său că Ringier "și-a luat o belea pe cap" cumpărând titlul și redacția GSP. Potrivit ziaristului:

 • 2 iulie e o dată pe care, în maliția lui, timpul a făcut-o specială pentru un grup de ziariști sportivi și publicul lor. 2 iulie 1997 - prima ediție a cotidianului ProSport, fondat de Media Pro și realizat de o echipă de ziariști condusă de Ovidiu Ioanițoaia. 2 iulie 2003 - echipa de reporteri pleacă de la ziarul ProSport, cumpărat de Ringier, și ajunge la Gazeta Sporturilor, deținut de Intact. 2 iulie 2018 - Ringier cumpără, de la grupul Intact, Gazeta Sporturilor, împreună cu aceeași echipă de jurnaliști.
 • Când Ringier, un trust elvețian cu 200 de ani de reputație în spate, cumpără un ziar românesc, Gazeta Sporturilor (GSP), la rându-i cu o tradiție de aproape 100 de ani, anunțul e un angajament pentru ideea că jurnalismul contează.
 • 85 de oameni, ziariști, dar și alte profesii, precum marketing, digital și publicitate, vor trece la Ringier
 • Chiar în perioada în care publicitatea din presa scrisă a scăzut cu 90%, în urma proceselor penale pornite de la știrile investigate de GSP s-au recuperat 10 milioane de euro la bugetul României.
 • Acum, când alții pot asigura o dezvoltare mai amplă pentru brandul GSP, Intact vinde Gazeta către Ringier, așa cum în anul 2000 Ringier l-a cedat către Intact. Din conferința de presă ținută în vara lui 2000, la București, ca ziarist îmi amintesc exact aceste cuvinte ale executivilor Ringier: ”Dăm mai departe Gazeta ca să oferim o șansă mai bună ziarului”. Azi, titlul face drumul invers.
 • Va exista și al doilea proprietar minoritar, un partener al Ringier, compania bulgară care editează Sportal.bg, cel mai important și bine conectat internațional site de sport din țara vecină. E o afacere corectă, dar și un gest de fair-play.
 • Afacerea s-a făcut exclusiv între proprietari. Noi am avut doar discuții profesionale.
 • Ediția tipărită a Gazetei Sporturilor merge mai departe, filozofia Ringier fiind aceea că ”publicațiile pe print vor exista atât timp cât va exista cerere de la cititori pentru ele”.
 • Citește integral articolul lui Catalin Tolontan

Potrivit surselor HotNews.ro, redacția GSP va trece aproape în întregime la noul proprietar și se va muta în noul sediu la sfârșitul verii - începutul toamnei.

Intact a transmis la randul său un comunicat în care președintele grupului, Camelia Voiculescu, spune că "în acest moment, întrucât strategia noastră este să ne concentrăm pe business-ul nostru principal de televiziune, radio și digital, am considerat că Ringier este cel mai bun loc pentru a păstra calitatea gsp, a îi asigura dezvoltarea și a integra echipa".

Comunicatul precizează că tranzacția va fi finalizată după aprobarea din partea Consiliului Concurenței.

Primele informații legate de negocierile privind preluarea GSP de la Intact au apărut în aprilie. Potrivit surselor HotNews.ro, tratativele s-au încheiat, oficial, la începutul acestei săptămâni.

 • Titlul Gazeta Sporturilor a mai fost deținut de Ringier la finele anilor '90. Atunci, după numai un an, în 2000, grupul elvețian a vândut ziarul trustului lui Dan Voiculescu. Apoi, Ringier a cumpărat de la Adrian Sârbu ziarul Pro Sport, condus de Cătălin Tolontan și Ovidiu Ioanițoaia, dar cei doi și echipa lor au părăsit Pro SPort ăn 2003, mutându-se la GSP. După alți 4 ani, Pro Sport a fost vândut înapoi lui Adrian Sârbu, Ringier rămânând fără titlu sportiv.

Din informațiile HotNews.ro, oferte pentru preluarea titlului de presă sportivă au mai fost făcute de către entități media și non-media în ultimii 5 ani, una fiind înaintată, potrivit unor surse, chiar spre sfârșitul anului trecut. O încercare semnificativă din partea Ringier a avut loc în 2013 - detalii aici.