​Guvernul SUA încearcă să blocheze una dintre cele mai mari achiziții de pe piața media, preluarea grupului Time Warner de către AT&T. Departamentul american de Justiție a anunțat, potrivit The Guardian, că va face apel împotriva unei decizii recente a unui judecător federal de a permite această tranzacție. Decizia ce fusese privită drept o lovitură dată administrației conduse de Donald Trump, președintele care se opusese fățiș acestei afaceri.

Logo AT&TFoto: Flickr

Luna trecută, judecătorul Richard Leon a respins obiecțiile guvernului față de preluarea Time Warner de către AT&T, afacere evaluată la 81 miliarde de dolari. Time Warner - care între altele deține controlul și în grupul Central European Media Enterprises, proprietarul celui mai mare grup media din România, Pro TV - deține numeroase branduri globale, in frunte cu CNN și HBO.

  • Președintele Donald Trump în persoană s-a pronunțat împotriva tranzacției, afirmând că aceasta "nu este bună pentru țară". Dar judecătorul Leon a respins argumentele guvernului împotriva achiziției, susținând că nu se bazează pe noțiuni relevante, el avertizând guvernul să nu facă apel.

Departamentul Justiției nu a ținut însă cont de acest avertisment și a decis să conteste decizia.

AT&T s-a declarat surprinsă de decizia guvernului și a anunțat că este pregătită să apere decizia instanței. În condițiile în care comentatori citați de The Guardian au invocat antipatia lui Trump față de CNN, ca posibil motiv pentru opoziția lui față de tranzacție, CEO-ul AT&T, Randall Stephenson, a răspuns unei întrebări privind posibilul rol pe care l-ar avea CNN în aceste complicații: "Sincer, nu știu, dar nimeni să nu fie surprins dacă această întrebare va continua să se facă auzită".

  • The Guardian amintește că povestea acestei achiziții a fost și mai mult politizată după ce s-a aflat că AT&T i-a plătit fostului avocat al lui Trump, Michael Cohen, comisioane de consultanță de 600.000 de dolari, căutând astfel favorul Casei Albe, plăți calificate de șeful AT&T drept "o mare greșeală".