Giganții internetului au lansat luni o ofensivă împotriva lui Alex Jones, un adept al teoriilor conspiraționiste, care nu mai are acum acces la Facebook, YouTube, Apple și Spotify, o sancțiune denunțată de extrema dreaptă drept un complot, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste măsuri vin după luni de critici împotriva YouTube, Facebook și Twitter, acuzate că nu iau destule măsuri pentru a lupta împotriva dezinformărilor și a discursului care incită la ură.

Fondator al site-ului InfoWars, Alex Jones este o figură mediatică afiliată extremei drepte care a devenit o celebritate după teoriile conspiraționiste legate de masacrul de la Sandy Hook, în Connecticut, unde 20 de copii şi şase adulţi au fost ucişi în 2012.

În multiple rânduri, Alex Jones a afirmat că acest masacru a fost regizat.

Mai multe familii l-au dat în judecată pe Jones, acuzându-l că a propagat aceste teorii pentru a-și crește audiența și veniturile.

Texanul de 44 de ani a evocat numeroase alte teorii conspiraționiste, inclusiv faptul că guvernul american a comandat mai multe atacuri teroriste, inclusiv cel din 11 septembrie.

În urmă cu câtva zile, Facebook a retras patru înregistrări video afiliate cu Alex Jones acuzând încălcarea regulilor rețelei sociale privind discursul care incită la ură și hărțuirea.

De atunci, Alex Jones a postat online conținut suplimentar pe Facebook, determinând gigantul internet să suspende cele patru pagini principale ale acestuia.

Aceste pagini sunt acuzate de "glorificarea violenței" și "folosirea unui limbaj dezumanizant pentru a descrie persoanele transgender, musulmanii și imigranții".

Jones denunță '"establishmentul"

La rândul său, Apple a retras de pe platforma sa podcast-uri ale lui Alex Jones. Apple nu a comentat decizia.

La jumătatea zilei de luni, YouTube a suspendat canalul lui Alex Jones, care avea 2,4 milioane de abonați.

Tot luni, serviciul de muzică online Spotify a anunțat retragerea tuturor înregistrărilor emisiunii The Alex Jones Show, evocând încălcarea regulamentului și discursul care incită la ură.

Twitter a precizat însă că nu suspendă conturile lui Alex Jones și InfoWars.

"Această epurare este o acțiune coordonată și nu are nicio legătură cu aplicarea regulilor privind discursul care incită la ură", a acuzat Jones, în emisiunea sa de luni.

Mai multe site-uri ultra-conservatoare și afișat susținerea pentru Alex Jones prin reluarea tezei unui complot al "Big Tech".

"Giganții tech s-au înțeles împotriva conservatorilor", a titrat site-ul Gateway Pundit.

"CNN și democrații determină Big Tech să îi cenzureze pe cei care îi critică", a scris, pe site-ul Breitbart, ziaristul Allum Bokhari, pentru care evenimentele de luni "arată în ce măsură concentrarea puterii a trecut de la guvern la Big Tech".