Parlamentul European a aprobat reforma drepturilor de autor, anunță AFP. Deputații europeni au adoptat proiectul de Directivă privind drepturile de autor pe piața unică digitală, proiect ce a stârnit numeroase controverse și dispute cu giganții Internetului și cu aparătorii drepturilor utilizatorilor e Internet. Proiectul trebuie discutat suplimentar cu țările membre și Comisia Europeană și, după un vot final, va trebui aplicat de fiecare stat membru în parte.

Dezbatere in Parlamentul EuropeanFoto: europarl.europa.eu

Reuters notează că proiectul amendat a fost adoptat cu 438 de voturi pentru, 226 împotrivă și 39 de abținteri, în condițiile în care, în iulie, majoritatea respinseseră o abordare dură propusă de comitetul însărcinat de PE să se ocupe de acest subiect.

Potrivit The Verge, proiectul a fost adoptat cu forme amendate ale celor două articole care au stârnit cele mai aprinse discuții în ultimii ani:

  • un articol ce obligă platforme precum Google sau Facebook să plătească pentru secvențele de conținut pe care le preiau de la furnizorii media (așa-numita taxă pe link)
  • un articol prin care platformele de distribuție (Youtube, Facebook) sunt considerate responsabile pentru conținutul încărcat de utilizatori, ceea ce ar impune filtre pentru verificarea modului în care sunt respectate drepturile de autor

Vezi miza disputelor și pozițiile părților implicate în dezbatere în Dosarul HotNews.ro pe tema proiectului de directivă europeană