Reprezentanții Coaliției pentru Familie au afirmat, joi, că în aceste zile inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituției se confruntă cu o "tentativă gravă de excludere a ei din spațiul media din întreaga țară", potrivit Agerpres. În același timp, câțiva jurnaliști au fost împiedicați să ia parte sau au fost dați afară de la conferința de presă a CpF, în care organizația se plângea de faptul că nu apare la televiziuni.

Participant dat afara de la conferinta CpFFoto: Captura Facebook

Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului pentru Inițiativă Cetățenească al CpF, la conferința de presă de joi, citat de Agerpres:

  • "Noi nu am reuşit să pătrundem cu clipurile şi cu spoturile noastre decât în foarte puţine posturi locale de televiziune. Şi acolo unde am pătruns a început să funcţioneze interdicţia. Problema este că CNA-ul a dat o decizie extrem de ambiguă, extrem de puţin inteligibilă - vorbeşte de faptul că ambele puncte de vedere trebuie să existe, ceea ce e perfect adevărat, perfect normal. Dar întrebarea este: acolo unde celălalt punct de vedere nu este prezent, ce se întâmplă? Se întâmplă că practic emisiunea nu mai are loc. Pentru că nu peste tot există şi al doilea punct de vedere, având în vedere că peste 84% din populaţia acestei ţări este de acord cu această iniţiativă. Deci punctul de vedere nu mai există, emisiunea nu se mai ţine. Există ameninţarea amenzii, există o serie de efecte care ar putea să urmeze".

Coaliția arată, într-un comunicat:

  • "Suntem sesizaţi în fiecare oră cu interzicerea accesului la mass-media locală şi naţională. Emisiuni de radio şi de televiziune sunt programate şi apoi oprite în ultima clipă fără o motivare legală. Avertizăm că politica de blocare a emisiunilor radio şi tv care ar putea conduce la informarea reală a publicului se încadrează într-o practică nedemocratică şi nu face decât să servească interesele acelora care se opun referendumului. Propaganda anti-referendum se revarsă pe majoritatea ecranelor şi posturilor radio, fără nici cea mai mică încercare de echilibrare a opiniilor şi mesajelor".

Pe de altă parte, jurnalista Adina Florea de la Vice România a semnalat pe Facebook faptul că nu a fost lăsată să ia parte la conferința CpF. Ulterior, un coleg de la Vice și un alt jurnalist de la Mediafax au fost dați afară din conferință. Adina Florea a explicat pentru HotNews.ro că a fost dată afară deoarece nu ar fi avut invitație, iar Vice nu ar fi "presă". Florea, pentru HotNews.ro:

  • Am ajuns mai devreme, eram doar eu și încă o persoană. O femeie a venit direct la mine și m-a întrebat de unde sunt și dacă am invitație. Apoi a plecat și după două minute a venit un tip care m-a invitat să ies pentru că nu am invitație. Apoi tipul a zis că e conferință de presă, iar Vice nu e presă. Am încercat să îi conving că nu pot anunța conferința de presă și să dea presa afară, că mai sunt oameni fără invitații. A zis că vor fi dați toți afară, dar de fapt vânau doar oamenii de la Vice. Lângă mine era o tipă fără invitație care a rămas.
  • Inițial am fost doar eu, am fost dată afară înainte să înceapă conferința de presă. Apoi s-a ridicat în picioare un jurnalist de la Mediafax și a spus că jurnaliștii au fost chemați ca să fie judecați. Apoi s-a ridicat și fotoreporterul meu, care reușise să intre fără să fie controlat, că nu îi apare des fața pe Vice. A cerut CpF să dea nume de televiziuni care îi interzic. L-au prins că e de la Vice. I-au dat afară pe amândoi. Restul au rămas.

Imagini cu momentul în care a fost dat afară al doilea reprezentant Vice: