ActiveWatch acuză Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) că, la presiunea „unei delegații de reprezentanți ai unor biserici și ai unor instituții media (...) aparținând cultelor”, a modificat, cu doar trei zile înainte de referendum, regulile de desfășurare a campaniei, eliminând interdicția de a transmite „îndemnuri de a vota sau de a nu vota” în perioada votului.

Sigla CNAFoto: Agerpres

Este vorba de modificarea Articolului 8 al Deciziei CNA nr. 441 din 20.09.2018 în sensul eliminării interdicției de a transmite „îndemnuri de a vota sau de a nu vota”.

„Această decizie este inacceptabilă din două motive: modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetățenilor la referendum”, acuză ActiveWatch, într-un comunicat remis HotNews.ro.

În plus, potrivit sursei citate, se încalcă Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția, care recomandă evitarea modificării regulilor electorale cu mai puțin de un an înainte de momentul consultării publicului.

„Concret, modificarea adusă de CNA este eliminarea interdicției de a face campanie “pentru sau împotriva participării la referendum” în timpul exprimării votului - respectiv pentru cele două zile destinate votului, sâmbătă 6 octombrie, și duminică 7 octombrie. Înainte de această intervenție, articolul 8 al Deciziei interzicea campania electorală exprimată atât prin îndemnul de a vota prin DA sau NU, cât și prin îndemnul de a vota sau de a nu vota, începând cu 24 de ore înainte de ziua votului”, explică ONG-ul.

„Această nefastă modificare a regulilor, decisă de o majoritate a membrilor CNA (au fost doar trei voturi contra), a fost – conform declarațiilor mai multor membri ai CNA - consecința directă a intervenției unei delegații de reprezentanți ai unor biserici și ai unor instituții media - radiouri și televiziuni - aparținând cultelor, la nivelul conducerii Consiliului”, se arată în acest comunicat.

ActiveWatch cere CNA să revină asupra deciziei 454/02.10.2018 și să reintroducă interdicția campaniei pentru referendum, indiferent de forma acesteia, începând cu 24 de ore înainte de începerea procesului de votare.

Decizia CNA poate fi citită aici.