Îndemnurile la vot în cadrul referendumului privind redefinirea familiei s-au făcut auzite încă de sâmbătă dimineață la posturile Antena 3 și România TV, întotdeauna folosindu-se sintagma "pentru familie", potrivit secvențelor de emisiuni urmărite de HotNews.ro. Îndemnul la vot este semnificativ, în condițiile în care miza referendumului este să fie atins pragul de participare, pentru validarea acestuia.

Referendumul, la Antena 3Foto: captura Antena 3

UPDATE 17:20

Tot la România TV: Dacă ar vota cineva de fiecare dată când dă Ovidiu Zară swipe pe mobil, în felia lui de ecran, referendumul ar trece cu ușurință

UPDATE 17.15

La Antena 3, invitații spun că nu se tem că nu va fi suficientă prezență pentru a trece referendumul, iar una dintre participantele la dezbatere susține că a văzut cozi la urne - la Londra, de exemplu.

România TV trece în revistă toate îndemnurile la vot și la susținerea unui "popor sănătos", făcute de dimineață până după-amiază de oficialitățile care au votat

B1 TV: Săgetătorii s-ar putea să aibă parte de o frământare și s-ar putea să meargă un pic în orb. Venus e retrograd. Când vine vorba despre capricorni, aceștia nu ar trebui să se întoarcă de unde au plecat - informație importantă, e trecută și pe burtieră

Realitatea TV vorbește despre datoriile la buget și contribuții, în timp ce Digi 24 se concentrează pe ceea ce pare știrea power-play a zilei pe acest post, Copilul pierdut încălzit toată noaptea de un câine

UPDATE 14:35

Posturile rulau, după prânz, tot felul de știri și discuții despre actualitate, cu excepția Antenei 3. La postul de știri al Intact, invitată a emisiunii De-a Viața Ascunselea era cântăreața Viorica Macovei, în bundiță, să-și prezinte un cântec patriotic și să povestească felul cum tatăl său, care își iubește pământul, e om fericit, iar mama se ocupă de educația copiilor. Altfel spus, tradiție în familie, o tradiție care contrastează pozitiv, în ochii prezentatoarei, cu volumul mare de kitch care pătrunde în viața noastră. Se vorbește despre Dumnezeu și sfânta liturghie.

Între timp, la B1 aflăm, pe burtieră, că Becali l-a rugat pe Dumnezeu să ajute poporul, în timp ce în studio omanenii discută despre relevanța numărului mare al celor care nu merg la vot și despre implicarea PSD în campanie. La Digi 24, știri echilibrate - unele grave, despre dosarele DNA, altele luminoase: vreme bună la Constanța, salvarea miraculoasă a unui copil.

La România TV, se întâmplă atât de multe pe micul ecran, încât nu se mai înțelege nimic, dar calmul prezentatorului ne sugerează că nu e mare lucru.

-------------------------------

Între timp, la posturile Digi 24 și B1 TV HotNews.ro nu a surprins o poziționare dezechilibrată, cele două canale fiind moderate în felul cum au furnizat informații referitoare la referendum, în dimineața primei zile de vot.

La Realitatea TV, deși materialele despre referendum sunt în mare parte echilibrate, cel puțin doi invitați au vorbit despre lipsa de miză reală a referendumului și despre faptul că acesta "este un mod de a distrage atențía de la alte probleme - Legea offshore este una dintre ele."

La România TV s-au auzit, în mod repetat, comentarii ale unor invitați potrivit cărora:

⦁E important ca românii să voteze, oricum cum le dictează conștiința

⦁"Trebuie să mergem cu toții la vot și să votăm cum ne dictează conștiința, românii vor vota pentru familie!"

Postul a anunțat multă vreme, pe burtiere situații "grave" la București și un "megaprotest după referendum", dar nu a furnizat nicio informație despre aceste "subiecte" multă vreme, până când Sorin Roșca Stănescu a început să comenteze, prin telefon, că e posibilă o reluare a violențelor din 10 august, în cazul unui megamiting după referendum

⦁În momentul anunțării primelor date referitoare la prezența la vot - sub 1% - invitații au insistat că e încă devreme și lumea se va mobiliza.

La Antena 3, invitatul Bogdan Ficeac i-a atras el atenția realizatoarei să îi spună ce poate și ce nu poate să discute, conform regulilor campaniei electorale. Postul a prezentat votul drept "cel mai important referendum". Și la acest post s-a spus în mod repetat, dar mai puțin insistent ca la România TV, că este importantă prezența.