A doua zi a referendumului a început lent la principalele televiziuni de știri, mai puțin la România TV, care s-a trezit devreme și a ajuns departe în viitor.

Referendumul, ziua a doua la RTVFoto: Captura RomaniaTV

UPDATE 21.10 Antena 3, primele mesaje după ora 19.00: Scandal în PNL, puci la PNL: Catalin Predoiu, atac la Ludovic Orban / La România TV, burtiera spune că "Majoritatea românilor au votat da; degeaba!", în timp ce Ion Cristoiu lămurește că tema referendumului "s-a terminat" / La Digi24, o invitată argumentează validitatea boicotului în fața unui "demers inutil și imoral". La Realitatea TV sunt trecute în revistă mesajele exagerate și "demente" vehiculate pentru chemarea oamenilor la referendum

UPDATE 16.20 Comunicatul CpF a venit și a trecut. Realitatea TV relatează despre sărbătorile Sectorului 5 și cheltuielile primarului, reportaj urmat despre "Partidul Realitatea" anunțat de Cozmin Gușă. Antena 3 zice despre salariile din justiție și promite în continuare exclusiv cu Udrea. La România TV, Romica Jurcă explică "lucruri inexplicabile", după cum spune prezentatorul care îi face legătura. La această oră, doar B1 TV se pregătește să afle cine "își trage spuza" după situația de la referendum și comentează "comunicatul penibil al CpF", întrebându-se dacă există 3 milioane de semnatari.

UPDATE 14.35 După datele de prezență pentru duminică la prânz, pe burtiera România TV "urmează dărâmarea guvernului după vot", iar puterea și opoziția s-au mobilizat "de urgență". În imaginile ce însoțesc burtiera, cineva se plânge de prezența slabă, după care aflăm că e o sărbătoare la Baia Mare. Antena 3 promite un exclusiv cu Udrea și difuzează reportaje despre culesul viei.

UPDATE 14.22 La Antena 3, în așteptarea cifrelor de prezență aferente orei 13.00, rulează reportaje despre românii care au votat în străinătate și suntem asigurați că ei vor să voteze. La B1, lumea vorbește lucruri despre referendum, iar titlul de pe burtieră ne asigură, la prânz, că e superștire faptul că e zi de vot: "Breaking news: A doua zi de referendum". La România TV, pe burtieră începe "asalatul total" și niște imagini cu Putin ar avea legătură cu Borcea.

UPDATE 12.15 La Antena 3, Iohannis refuză să voteze, cu "aerul său hollywoodian" și în costumul lui albastru, la modă. Tot acolo, Remus Cernea a descoperit că absența de la vot face parte din exercițiul democratic firesc. Acum, el ar lua în calcul să voteze doar dacă s-ar depăși pragul de 30%

UPDATE 11.27 La Antena 3, oamenii se îndreaptă de ce mai e președinte Iohannis, dacă nu vorbește nici măcar la ieșirea din Biserică. Intra prin telefon și Bogdan Chirieac, care cu doar câteva clipe înainte era vorbea la România TV. Pentru Bogdan Cbirieac la Antena 3, tăcerea lui Iohannis e știrea dimineții. Pentru Digi 24, la 11.30 prima știre se referă la primele date de participare la vot

UPDATE 11.15Între timp, la România TV știrea referendumului este "remanierea guvernului, decizia anunțată în timpul referendumului". Cumva, postul a ajuns să discute imediat despre subiectul anunțat anterior - cine va ajunge în turul 2 la următoarele prezidențiale.

La Antena 3, tot despre tăcerea lui Iohannis se vorbește, până când unul dintre invitați începe să vorbească despre preoți care mint oamenii în biserică în legătură cu referendumul, drept posibil motiv pentru absenteism. Realizatoarea trece repede la un material video cu o tentativă de fraudă de sâmbătă.

Ora 10-10.15. Televiziunile prezentau știri: că sâmbătă au fost zeci de sesizări de fraudare a votului, că s-a rugat Becali, incendiul din Centrul Vechi și altele. Doar la România TV se discuta în platou, ceva despre Udrea, printre alte știri. În scurtă vreme, însă, în timpul unui material cu incendiul din cursul nopții, pe burtieră apar predicții de vot. Alt vot, nu referendumul actual.

În seria "Urmează", unde de obicei apar știrile pe care România TV ar vrea să le dea pe post dar nu apucă decât foarte rar, pe burtieră apare: "Ponta anunță confruntarea pentru Cotroceni / Cine intră în turul 2?"

Între timp, la Antena 3, după știri, se caută lămuriri: va participa Iohannis la referendum sau nu? Și dacă da sau nu, ce înseamnă asta? Plus, întrebarea unui invitat care e convins că vor fi suficiente voturi: "Ați văzut tinerii de la Londra ce lecție ne-au dat? (n.red. - coada formată la una dintre secțiile de vot din Londra, sâmbătă)" Aflăm, astfel, de la prezentatoare că e aiura să zici că "dacă mergi la referendum ești PSD-ist, dacă nu mergi ești ești #resist"

în curs de actualizare