Eșecul referendumului privind definirea familiei în Constituție "este un caz care denotă starea gravă din România", rezultat al unor "campanii susținute, bine gândite", susținte principalul site al propagandei ruse, Sputnik. Într-un articol publicat înainte de închiderea urnelor, când era limpede că nu mai poate fi atins pragul de validare, Sputnik susținea că "starea de colonie a României este confirmată chiar de către români, prin atitudinea lor".

Sputnik despre referendumFoto: Captura Sputnik.md

Sputnik, ce face parte din platforma de media internaționale ce au drept scop să răspândească propaganda Kremlinului, scrie în același material, sub semnătura lui Dragoș Dumitriu: ""Războiul hibrid" despre care vorbesc mulți există - iar acum se dovedește că România l-a pierdut, asta pentru că nu a înțeles ce fel de "aliați" are."

Cum a ajuns la această concluzie? Sputnik constată că populația nu a fost interesată deși referendumul s-a bazat pe o inițiativă semnată de 3 milioane de oameni, susținută de BOR și alte culte, de majoritatea parlamentară și de majoritatea presei. De aici, autorul deduce "o neîncredere totală în suprastructura politică, dar și în Biserică și în presă", dar nu caută la acestea motivele neîncrederii, ci în alte părți, pe care nu le identifică, însă, decât aluziv, printr-o precizare despre fotografia ce însoțește textul:

  • "O stare de fapt care este rezultatul unor campanii susținute, bine gândite, pentru a crea acest rift între români și instituțiile fundamentale. (...) În prim planul fotografiei – fostul ambasador al Marii Britanii, Paul Brummell, adjuncta lui Hans Klemm, Abigail M. Rupp, precum și reprezentanta Comisiei Europene, Angela Cristea. Și alți aliați…"