Un clip care s-a răspândit viral pe Facebook, în ultimele săptămâni, ce prezintă cazul unei tinere "feministe" care toarnă apă cu înălbitor în poala bărbaților care stau cu picioarele desfăcute, pe scaun, în metrou, este un material regizat, realizat de propaganda Kremlinului, potrivit site-ului specializat în identificarea mesajelor propagandei ruse EUvsDisinfo.eu.

Secventa din clipul In the NowFoto: Captura Facebook

Clipul o prezintă pe tânără deranjată de atitudinea superior agresivă pe care ar manifesta-o bărbații când stau cu picioarele desfăcute în mijloacele de transport în comun. În imagini, femeia merge la unii dintre aceștia cu o sticlă în mână, despre care spune că ar conține apă cu înălbitor, ea stropindu-i în poală. Clipul surprinde reacțiile uneori stupefiate, alteori furioase ale bărbaților și chiar pune problema dacă nu sunt cumva scene regizate.

EUvsDisinfo.eu semnalează că acest clip, vizualizat de milioane de ori, este distribuit de "In The Now", un canal social media ce aparține RT (Russia Today), canalul Kremlinului care se adresează publicului global.

Potrivit aceleiași surse, clipul a fost filmat în metroul din Sankt Petersburg, iar o publicație online locală l-a identificat pe unul dintre bărbații care apar în imagini, iar acesta a admis că a fost plătit să pretindă că este o victimă.

Conform sursei citate, la întrebarea de ce ar fi promovat un astfel de clip, dacă cei care îl promovează spun deschis că ar putea fi o făcătură, un posibil răspuns ar fi de găsit în reacțiile pe care imaginile le-au stârnit. Comentatorii își exprimă furia împotriva presupusei feministe, adesea în limbaj extrem de dur, deci "videoul pune în scenă o secvență de activism feminist extrem și reușește să stârnească reacții antifeministe extreme."