​Managementul TVR își explică decizia de a contesta un raport critic la adresa sa, realizat de Comisia de Etică, prin faptul că această comisie ar fi "nesocotit cadrul legal și regulamentar de funcționare" și și-ar fi "depășit limitele de competență". Raportul respectiv, despre care HotNews.ro a scris duminică, folosește termeni duri la adresa președintelui-director general Doina Gradea și a fost realizat după scandalul public declanșat de înregistrările lui Dragoș Pătraru. Din cunoștințele HotNews.ro, acțiunea conducerii Televiziunii publice în privința Comisiei de Etică nu are precedent.

Doina Gradea in comisia de culturaFoto: Hotnews
  • Vezi mai jos ce spune TVR și despre noul om angajat ca ombudsman - un fost ofițer SRI

Duminică, HotNews.ro a semnalat că managementul Televiziunii publice ia măsuri împotriva forului care verifică felul cum sunt respectate normele etice în TVR, Comisia de Etică și Arbitraj. Comitetul Director a decis să declanșeze o acțiune judiciară prin care să fie contestată, în contencios administrativ, nulitatea raportului Comisiei de Etică publicat la sfârșitul lunii trecute, declanșat de înregistrările lui Dragoș Pătraru cu Doina Gradea și alți șefi din TVR. Din Comitetul Director fac parte cel puțin 2 dintre cei criticați în raportul Comisiei de Etică - Doina Gradea și Eduard Dărvariu.

HotNews.ro a adresat întrebări TVR sâmbătă, în încercarea de a afla motivele acțiunii judiciare. Miercuri, Televiziunea publică răspunde prin faptul că există posibile nereguli, fără a preciza care ar fi acelea:

  • "Acţiunea în contencios administrativ va fi introdusă de SRTv. Acţiunea are la bază opiniile juridice, conform cărora, urmare a analizei raportului Comisiei de Etică şi Arbitraj,  Comisia a nesocotit cadrul legal şi regulamentar de funcţionare, şi-a depăşit limitele de competenţă prin efectuarea discreţionară a unei analize privind activitatea managementului, ignorând şi chiar denaturând rolul şi scopul său statutar în cadrul societăţii. Conducerea SRTv a decis această cale de acţiune din cauza vidului reglementărilor interne în privinţa posibilităţii de contestare, care este un drept fundamental ce nu poate fi îngrădit."

TVR precizează că raportul urmează să fie înaintat Consiliului de Administrație în următoarea ședință ordinară.

Tot sâmbătă, HotNews.ro a cerut lămuriri și în privința numirii unui fost ofițer SRI pe poziția de ombudsman. Duminică, am notat faptul că această funcție, echivalentul unei secretare cu studii medii, ce răspunde în fața Comisiei de Etică, este ultima poziție rămasă dintr-o structură ce a fost activă până în urmă cu aproximativ un deceniu. Ca ombudsman a fost numit, acum, Septimiu Marica, persoană care deceniul trecut a lucrat ca ofițer SRI.

La întrebarea HotNews.ro ce îl recomandă pe acesta pentru poziția de ombudsman, TVR spune că angajarea lui "s-a realizat urmare a analizei aptitudinilor profesionale ale acestuia de către angajator, în condiţiile legii şi conform reglementarilor interne ale SRTv Analiza a ţinut cont de pregătirea sa profesională care are la bază studii de relaţii publice şi jurnalism. Persoana care ocupă poziţia de Ombudsman a fost angajat pe perioadă determinată. În ultimii ani, TVR a avut un singur angajat, pe termen determinat, în poziţia de Ombudsman."

TVR precizează că nu se schimbă nimic din punct de vedere al atribuțiilor ombudsman-ului.

  • Detalii despre aceste acțiuni din Televiziunea publică - aici