TVR refuză să dezvăluie banii cheltuiți prin contractele cu Ionuț Cristache, realizatorul emisiunii România 9, și cu invitații acestuia. Pe de altă parte, instituția răspunde afirmativ, fără a da detalii, la întrebarea dacă mai sunt alți realizatori care încasează sau au încasat, în istoria recentă a TVR, salarii comparabile cu cel al lui Cristache.

Doina GradeaFoto: Hotnews

Cum răspunde TVR la întrebările HotNews.ro pe această temă?

Cum se explică sau justifică salariul încasat de Ionuț Cristache, așa cum a fost prezentat de Libertatea? TVR nu dă cifre și spune că realizatorul nu e angajat, dar lucrează pe contract:

  • "Dl. Ionuţ Cristache nu este angajat al SRTv şi nu primeşte salariu. Oportunitatea încheierii contractului cu jurnalistul Ionuţ Cristache a fost stabilită de managementul SRTv, conform dispoziţiilor şi procedurilor legale."
  • La întrebarea dacă mai există și alți realizatori în istoria recentă a TVR, care au încasat salarii comparabile cu cel al lui Cristache, TVR spune: "Da".
  • Despre aceste contracte, TVR spune că acestea "conţin clauze de confidenţialitate a căror dezvăluire constituie un delict şi o expunere legală a SRTv".
  • În privința cheltuielilor aferente invitaților emisiunii România 9, TVR spune: "Contractele încheiate de SRTv cu invitaţii la diferite emisiuni conţin clauze de confidenţialitate, dezvăluirea lor constituind un delict şi o expunere legală a SRTv. Oportunitatea încheierii acestor contracte a fost stabilită de managementul SRTv, conform dispoziţiilor şi procedurilor legale. "

TVR mai precizează că președintele-director general Doina Gradea se va prezenta, pe 4 decembrie, la Comisia de Cultură din Camera Deputaților pentru a "răspunde tuturor întrebărilor, un dialog sau un schimb de replici prin intermediul presei aducând atingere intereselor publice". Nu se precizează ce se înțelege prin aceste "interese publice".

Totodată, TVR notează că deputatul Iulian Bulai a prezentat informații "neconfirmate", dar instituția nu infirmă corectitudinea acestora: "dl. Deputat Iulian Bulai nu a formulat nicio cerere prin care să solicite informaţii despre contractele dintre SRTv şi terţi, optând pentru prezentarea publică a unor informaţii neconfirmate." Răspunsul TVR nu precizează cum ar fi putut deputatul să obțină o confirmare printr-o cerere către TVR, atât timp cât, după cum se precizează anterior, acele contracte "conțin clauze de confidențialitate, dezvăluirea lor constituind un delict".