Proprietarii majorității instituțiilor mass-media pro-guvern din Ungaria au declarat miercuri că își vor dona companiile unei fundații cu scopul creării unui imens conglomerat media de dreapta, transmite APNews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fundația Central Europeană de Presă și Media va include canale de știri prin cablu, portaluri de știri pe internet, ziare tabloide și sportive și toate ziarele regionale din Ungaria, mai multe posturi de radio și numeroase reviste, printre altele. Printre mărcile care se află sub control guvernamental se numără Hir TV, Echo TV, Origo.hu, Nemzeti Sport, Bors, Magyar Idok și Figyelo.

Majoritatea publicațiilor donate fundației au fost dobândite sau înființate de aliații prim-ministrului Viktor Orban în ultimii ani. Unele dintre acestea s-au transformat din entități relativ independente în susținători neînfrânați ai guvernului, bucurându-se de suport și publicitate din partea statului. De la revenirea lui Orban la putere în 2010, studiile internaționale arată că libertatea presei a scăzut în mod constant în Ungaria.

Agnes Urban, analist la Mertek Media Monitor din Budapesta, a declarat că, după această mișcare ,,fără precedent", nu are sens să vorbim despre libertatea presei în Ungaria ,,din cauza puterii pe care o va avea conglomeratul.”

,,De acum înainte, va exista un control total asupra presei de dreapta care este apropiată guvernului", a spus Urban. ,,Aceste companii au concurat între ele pentru publicitatea de stat, dar acum sistemul va fi mult mai centralizat și va fi mult mai ieftin să funcționeze".

,,Cele câteva companii independente de presă vor găsi, de asemenea, că va fi mult, mult mai greu de operat, deoarece vor fi împotriva unui singur concurent uriaș", a concluzionat Urban.

Fundația, denumită CEMPF, susține că unul dintre obiectivele sale este ,,să contribuie la supraviețuirea culturii presei scrise maghiare".

,,Este convingerea noastră că acest lucru servește în același timp interesul cititorilor și prezervării valorilor civice", susțin reprezentanții fundației.

Operațiunile media ale fundației vor fi conduse de Gabor Liszkay, un editor cunoscut pentru loialitatea sa față de Orban.