După politicieni, a venit rândul presei de stat să ceară altor instituții media divulgarea surselor.​ Televiziunea publică anunță, joi, că "va notifica publicațiile care au diseminat informații confidențiale, solicitând dezvăluirea surselor, motivat de expunerea legală a SRTv". Informarea vine la scurtă vreme după ce Libertatea, preluată de mai multe instituții de presă, inclusiv HotNews.ro, care au citat și informații oferite de un parlamentar, au oferit informații despre banii cheltuiți cu realizatorul emisiunii România 9, Ionuț Cristache, cu invitații acestuia, iar ulterior despre banii cheltuiți cu vedetele invitate la Cerbul de Aur.

Notificarea TVRFoto: Hotnews
  • Gestul TVR este unul fără precedent pentru o instituție mare de presă din România, în condițiile în care confidențialitatea surselor e un principiu inviolabil pentru jurnaliști. El se face auzit în contextul în care și la nivel politic și de administrație s-au făcut auzite astfel de cereri - vezi cazul Liviu Dragnea, acuzat că ar fi fost în spatele cererii Autorității pentru protecția datelor ca RISE Project să își dezvăluie sursa în cazul "valizei Tel Drum".

Televiziunea publică mai spune că va demara o acţiune penală in rem privind infracţiuni de serviciu.

Notificarea TVR:

Notificare publică

Privind difuzarea informațiilor cu caracter confidențial din contractele comerciale încheiate de SRTv

În ultima perioadă, în spațiul public au fost diseminate o serie de informații cu caracter confidențial privind aspecte comerciale din contracte sau convenții încheiate de SRTv cu partenerii săi.

Având în vedere faptul că asemenea acţiuni reprezintă o expunere legală pentru SRTv, în considerarea dispoziţiilor legale şi regulamentare incidente, conducerea televiziunii publice va demara, în regim de urgență, o anchetă administrativă complexă, prin care să identifice persoanele care se fac vinovate de divulgarea informaţiilor confidenţiale către terţi.

De asemenea, reprezentanții Televiziunii Române vor notifica publicațiile care au diseminat informații confidențiale, solicitând dezvăluirea surselor, motivat de expunerea legală a SRTv.

Totodată, SRTv va demara o acţiune penală in rem privind infracţiuni de serviciu.

Context:

Recent, Libertatea a scris că realizatorul TVR Ionuț Cristache (emisiunea România 9) are, potrivit documentelor obținute de ziar, un venit net lunar de aproximativ 5,6 mii euro. Ulterior, un parlamentar USR a scris, potrivit propriilor informații, ce venituri au invitații permanenți ai lui Cristache. Ambele informații au fost preluate pe larg de presă, iar Libertatea a anunțat că a fost avertizată de realizator, prin avocat, să nu publice informațiile.

La solicitarea HotNews.ro, TVR a refuzat să ofere detalii despre contracte, spunând că informațiile sunt confidențiale.

Iar săptămâna aceasta Libertatea a scris tot pe surse că, la Cerbul de Aur, TVR a cheltuit pentru recitaluri circa 1 milion de euro.