Dorina Rusu, propusă de președintele Iohannis în Consiliul Național al Audiovizualului, a relatat vineri, pe Facebook, cum s-a derulat ședința în care a fost discutat clipul video făcut de Guvern pentru celebrarea Centenarului. „“Toți ăia care critică guvernul de centenar sunt niste idioți. M-am săturat de că..turile astea”, a fost concluzia unui membru CNA susținător al Guvernului, scrie Dorina Rusu.

Dorina Rusu, CNAFoto: Agerpres

Filmul, realizat cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a fost prezentat joi în ședința Cabinetului de la Alba Iulia și publicat pe site-ul Guvernului, dar a stârnit o avalanșă de ironii pe internet. În clip sunt prezentate atracțiile turistice cele mai cunoscute, bogățiile naturale, sunt evocați marii savanți și creatorii „atinși de geniu”. România este "țara nemuritorului Dracula și a albastrului de Voroneț", "o insulă de latinitate în Balcani, născută din contopirea dintre daci și romani".

Dorina Rusu relatează vineri că Secretariatul General, sub conducerea lui Toni Grebla, a solicitat CNA o recomandare pentru ca spoturile să fie difuzate de televiziuni și de posturile de radio.

„Nu mai e nevoie să povestesc despre înșiruirea de minciuni, clișee și de afirmații ridicole pe care le cuprind spoturile, pentru că mulți au văzut deja filmul. Ca să nu mai spun cât de ridicol este să vorbești despre "creșterea gradului de conștientizare a importanței zilei Naționale a României" și despre "diseminarea mesajelor din materialul audio-video" cu două zile înainte de 1 Decembrie”, notează Dorina Rusu.

Aceasta povestește însă că „ceea ce face ca mesajele din spoturi să fie de-a dreptul grotești este faptul că vocea care le prezintă este aceea care asigura fundalul celebrei emisiuni Wow Biz de la Kanal D, pe vremea cand în studio era invitat Leo de la Strehaia”.

„Așa se explică de ce ai senzația că asculți manele cand auzi Vocea vorbind despre albastrul de Voroneț, Brancuși, nemuritorul Dracula, holdele mănoase, Cioran, Hagi și Ana Aslas, vaccinul antiholeric, marea albastra, pădurile virgine și ce mai este mestecat pe-acolo, ca într-o shaorma cu de toate, cele mai multe toxice. Unul dintre spoturi se incheie apoteotic cu propoziția "Miracolul continuă!", rostită de aceeași voce. M-am gândit la Viorica Dăncilă când am auzit-o”, a arătat membra CNA.

Însă, în momentul în care a izbucnit în râs și a spus că aceste clipuri „sunt penibile” și „nu ar trebui difuzate”, mai mulți membri CNA numiți de PSD au acuzat-o că este lipsită de patriotism, a continuat Dorina Rusu.

Ce reproșuri ar fi auzit Dorina Rusu în timpul ședinței, potrivit relatării sale:

Gabriel Tufeanu:

  • "M-am săturat de că...urile astea",
  • "În loc să fim uniți, să spunem măcar acum ce avem bun, vedem numai ce e rău. Așa a făcut și ăla care te-a trimis aici, colega: a stricat momentul solemn, a atacat, a criticat"

„Concluzia lui a fost că toți cei care, acum, de centenar, critică realizările Guvernului (inclusiv spoturile) sunt niște idioti. Dacă-mi amintesc bine, chiar a bătut cu pumnul în masă. Apoi a ieșit din sală. Un mesaj foarte potrivit pentru felul în care acest guvernul și susținătorii lui știu să serbeze centenarul: ceaușism, manelism, înjurături. Desigur, recomandarea a fost votată (au fost numai două voturi împotrivă, al meu si al lui Florin Gabrea)”, a încheiat ea.

Citește și: