Licitație de peste 2 milioane de lei pentru creșterea încrederii în justiție: CSM vrea o strategie de comunicare unitară printre magistrați

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 6 decembrie 2018, 14:32 Economie | Media & Publicitate


Sediul CSM
Foto: AGERPRES
Încrederea scăzută a românilor în justiție poate fi consecința "unei comunicări diferențiate și uneori incomplete dinspre sistemul judiciar spre public ori distorsionării informațiilor prezentate de către formatorii de opinie din spațiul audiovizual sau on-line, fie cu bună știință fie din lipsa de informare corectă", susține Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care CSM a lansat recent o licitație pentru elaborarea unei strategii de comunicare publică unitară la nivelul sistemului justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat la sfârșitul lunii trecute o licitație deschisă pentru elaborarea unei strategii de comunicare publică unitară la nivelul sistemului justiției, contract cu o valoare estimată la peste 2,01 milioane de lei.

Contractul licitat prevede:
 • - Analiza modalității și mijloacelor de comunicare publică actuale la nivelul sistemului judiciar (cine, ce atribuții are, cum procedează – ce mijloace și canale utilizează, ce nivel de pregătire are în domeniu) în vederea fundamentării unei noi strategii de comunicare
 • - Elaborarea unei strategii de comunicare unitare la nivel de sistem, inclusiv manualele de identitate vizuală, manuale de comunicare de criză și reconstrucție web-site-uri
 • - Furnizarea de specialiști pentru 3 workshop-uri, 3 conferințe si 36 de acțiuni de vizibilitate a proiectului, de pregătire profesională și activități de diseminare a strategiei de comunicare

Contextul care a determinat CSM să liciteze elaborarea unei strategii de comunicare unitară

În Caietul de Sarcini al licitației (descarcă aici documentul), CSM spune că elaborarea acestei strategii de comunicare unitară are la bază un proces de consultare cu toate instituțiile din sistemul judiciar în urma căruia a fost adoptat și aprobat, prin Hotărârea de Guvern nr. 282/2016, Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020. În cadrul acestei strategii este și "îmbunătățirea mijloacelor de comunicare externă a sistemului judiciar."

CSM trece în revistă instituțiile din justiție cu atribuții specifice:

 • 1. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) - este garantul independenței justiției, apără corpul magistraților și membrii acestuia împotriva oricărui act de natură să aducă atingere independeței sau imparțialității magistratului în înfăptuirea justiției ori să creeze suspiciuni cu privire la acestea, precum și reputația profesională a magistraților.
 • 2. Ministerul Justiției (MJ) - asigură buna organizare și funcționare a justiției ca serviciu public.
 • 3. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) - asigurăinterpretarea și aplicarea unitară a legii de către celelalte instanțe judecătorești
 • 4. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Ministerul public (MP) - își exercită atribuțiile prin procurori constituiți în parchete, care funcționează pe lângă instanțele de judecată.
 • 5. Inspecția Judiciară (IJ) - acționează potrivit principiului independenței ioeraționale în cadrul CSM, având atribuții de analiză, verificare și control a activității judecătorilor și procurorilor.
 • 6. Institutul Național al Magistraturii (INM), aflat în coordonarea CSM, realizează formarea inițială a judecătorilor și procurorilor, precum și formarea profesională continuă a acestora.
 • 7. Școala Națională de Grefieri (SNG) - aflată în coordonarea CSM, realizează formarea grefierilor și a personalului auxialiar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea.

CSM arată apoi ce spun sondajele de opinie cu privire la încrederea în sistemul de justiție din România:

"Potrivit sondajelor de opinie efectuate la nivelul Comisiei Europene, în România există o încredere scăzută în justiție. Conform datelor Eurobarometrului din mai 2016 elaborat de Comisia Europeană, cea mai ridicată depreciere a încrederii în justiție a fost de 13 procente, doar 35% dintre români având încredere în justiție și sistemul judiciar în 2016 față de aceeași perioadă a anului 2015.

Sondajul din aprilie 2017 indică în continuare valori scăzute ale încrederii publicului în sistemul judiciar din România.

Această stare de fapt poate exista din cauza:
 • - unei comunicări diferențiate și uneori incomplete sau pe canale care nu asigură un impact corespunzător dinspre sistemul judiciar spre public și justițiabili.
 • - inexistenței unui mecanism flexibil care să corecteze rapid prezentarea incorectă a unor tipuri de informații care sunt de natură să afecteze imaginea sistemului judiciar.
 • - distorsionării informațiilor prezentate de către formatorii de opinie din spațiul audiovizual sau on-line, fie cu bună știință fie din lipsa de informare corectă.
 • - unei informări scăzute a populației cu privirela sistemul judiciar, la rolul diverselor instituții în gestionarea sistemului.

Astfel, pentru îmbunătățirea imaginii justiției în vederea creșterii gradului de încredere a publicului în acest serviciu public, adoptarea unei strategii de comunicare publică unitară la nivelul sistemului justiției, consolidarea compartimentelor de comunicare din cadrul instituțiilor sistemului judiciar prin formarea personalului specializat, precum și derularea unor acțiuni care să asigure o transparență sporită a activității acestuia reprezintă o necesitate în contextul actual.
", se mai arată în caietul de sarcini.

Alte detalii despre licitație:

Contractul este finanțat cu fonduri UE și are o durată de implementare de 20 de luni. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 7 ianuarie 2019. În aceeași zi va avea loc și ședința de deschidere a ofertelor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1259 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Justitie. (Joi, 6 decembrie 2018, 14:38)

  arpi [utilizator]

  Faceti-va treaba asa cum prevede legea si lumea o sa aiba incredere.. Cum sa aiba incredere cind unul care fura milioane este condamnat cu suspendare.. Sau ca sunt lasati sa iasa din pușcarii????
  • 0 (0 voturi)    
   aluia care fura, sa i se ia banii inzecit (Joi, 6 decembrie 2018, 19:48)

   TArghezi [utilizator] i-a raspuns lui arpi

   Tocmai legea o aplica, iar legea unui stat de drept urmareste indreptarea infractorului si redarea lui societatii precum si prevenirea savarsirii de noi infractiuni. Daca acest scop poate fi realizat fara ca infractorul sa fie privat de libertate, atunci el nu trebuie privat de libertate. Exemplu: daca un politician fura din banii publici: scopul legii poate fi indeplinit chiar si fara privare de libertate prin: obligarea la repararea pagubei pecuniare (organele judiciare aplica sechestrul, confiscari etc) si supunerea la oprobiul public, oprobiu care trebuie sa se finalizeze prin inlaturarea de la viata politica a infractorului; insa, dupa cum bine se vede, populatia ii realege la conducerea statului.
 • +11 (11 voturi)    
  Pentru îmbunătățirea imaginii justiției (Joi, 6 decembrie 2018, 14:44)

  alibaba_zeul_meu [utilizator]

  băgați la pușcărie hoții!

  Din articol se înțelege că CSM va plăti niște mincinoși cu mai mult de 2,01 milioane de lei ("Astfel, pentru îmbunătățirea imaginii justiției în vederea creșterii gradului de încredere a publicului în acest serviciu public, adoptarea unei strategii de comunicare publică unitară la nivelul sistemului justiției, consolidarea compartimentelor de comunicare din cadrul instituțiilor sistemului judiciar prin formarea personalului specializat, precum și derularea unor acțiuni care să asigure o transparență sporită a activității acestuia reprezintă o necesitate în contextul actual.") care să ne spună toată ziua că judecătorii nu e șpăgari și hoții e prea jmecheri.

  Pe bune!
 • +6 (6 voturi)    
  fals (Joi, 6 decembrie 2018, 14:54)

  DrIon [utilizator]

  Lipsa de incredere in justitie a romanilor nu se datoreaza lipsei de comunicare , comunicarii gresite sau distorsionarii informatiilor de catre formatorii de opinie.
  Lipsa de incredere in justitie se datoreaza numai oamenilor din justitie , procurori si judecatori , prea mult influentati de politicieni , servicii secrete , prieteni , veri , unchi si de cei care reusesc sa ajunga la ei prin diverse mijloace. Aceste fenomene sint foarte prezente in special in orasele de provincie , unde relatiile din cercul "oamenilor de vaza" din oras (administratie , politie , justitie , politicieni) determina in mare masura verdictele.
  Nu trebuie trecut cu vederea faptul ca foarte multi oamneni din justitie sint incompetenti , prosti , viciosi , gaunosi , pentru ca selectia a incetat de mult sa joace un rol!
  Iar , din pacate , de la justitie sau de la lipsa de justitie se trage in cea mai mare masura si inapoierea in care se gaseste Romania!
 • +4 (4 voturi)    
  Neincrederea va ramine! (Joi, 6 decembrie 2018, 15:03)

  Stef_and [utilizator]

  Orice ati face - inclusiv aceasta cheltuiala de 2 milioane de euro- nu va face nimic.
  De ce?!?
  Pentru ca nu va faceti treaba-
  Sunteti niste elemente contrafacute pe un sablon prost croit.
 • +4 (4 voturi)    
  ce incredere domne.. (Joi, 6 decembrie 2018, 15:49)

  rochiri [utilizator]

  ..acolo sunt gasti...fiecare tine o parte...
  sotul sefei CSM...a fost platit de teldrum...cred ca asta spune tot despre independenta lor...
 • +3 (3 voturi)    
  ce incredere cat timp dragnea e liber? (Joi, 6 decembrie 2018, 15:55)

  ouyang [utilizator]

  cat timp toti porcii ce au furat tara sunt liberi? unde e ghita? udrea? faceti-va treaba in plm daca vreti incredere. nu cu campanii se cumpara.
 • +4 (4 voturi)    
  agentia de presa csm (Joi, 6 decembrie 2018, 16:38)

  ras-putin [utilizator]

  deci, departamentul psd din csm vrea sa-si faca organ de propaganda. eu zic sa-l numeasca direct pe tudorel-gargamel sef si purtator de cuvint, ce sa mai cheltuie bani aiurea.
 • +2 (2 voturi)    
  Hotararea judecatoreasca (Joi, 6 decembrie 2018, 17:17)

  Rha-Doo [utilizator]

  Cand justitiabilul citeste documente semnate de magistrati pline de minciuni, omisiuni si ilegalitati, cum sa aiba incredere in justitie?

  Aici ar trebui sa lucrati domnilor, nu la vopsit gardul...
 • +2 (2 voturi)    
  Comunicarea? Si pe voi doar atata va duce mintea (Joi, 6 decembrie 2018, 18:06)

  ty [utilizator]

  Este o prostie sau o pacaleala marca PSD. Au castigat alegeri facand asa. M-am saturat sa aud doar vorbe.
  Personal prefer la sfarsitul fiecarui an un raport al CSM-ului. Cu cea ce a facut si cu problemele pe care le are in atentie pentru anul urmator. Vom putea usor constata daca s-au tinut de cuvant sau nu.
  Daca vreti cresterea credibilitatii puneti osul la treaba si nu doar gura.
 • -1 (1 vot)    
  Fiat iustitia pereat mundus (Joi, 6 decembrie 2018, 19:34)

  TArghezi [utilizator]

  Intr-adevar , un demers necesar; citind majoritatea comentariilor articolului, pare ca neincrederea in justitie este foarte raspandita si preponderent neintemeiata, cauza atitudinii negative fiind pricinuita de putinele cunostinte juridice ale populatiei si de neintelegerea justitiei.
  Criticile si neincrederea in justitie au printre numerosele consecinte renuntarea unor victime sa mai apeleze la procese sa isi apere drepturile (neincrezatori in izbanda) precum si impulsionarea infractorilor sa persiste in savarsirea faptelor penale, motivati de posibilitatea de a scapa.
  Am observat ca multi critica faptul ca pedepsele sunt date cu suspendarea executarii: ea este prevazuta de lege si aleasa de instanta pentru ca apreciaza ca infractorul se poate indrepta fara a fi privat de libertate (ex: infractor politician: oprobiul public si inlaturarea lui din administrarea statului ar fi indeajuns pentru prevenirea altor infractiuni- dar lumea ii realege) , privare care l-ar putea inrautati si mai tare. Razbunarea, intoarcerea raului suferit impotriva celui care l-a cauzat, sunt impulsuri primitive. Pe de alta parte, instanta apreciaza ca privarea de libertate creeaza cheltuieli considerabile pentru stat: costuri cu intretinerea in penitenciar si costuri cu despagubirea infractorilor ca urmare a condamnarilor CEDO. Nu sunt indeajunse locuri in penitenciar si nici conditii conforme cu standardele respectarii demnitatii umane. Daca instanta i-ar inchide pe toti, s-ar da amnistii si gratieri pentru ca niciun guvern nu se vede dispus sa plateasca atatea amenzi si despagubiri si sa efectueze atatea cheltuieli cu intretinerea.
  De ce sa avem neincredere in justitie pentru anumite cazuri izolate de legalism ale unor judecatori? Oamenii trebuie sa isi pastreze increderea in justitie, altminteri castiga criminalitatea care se vede cum capata putere. Desi anumite hotarari ni se par reprobabile, ele au fost date in baza faptelor, a legii si echitatii.
  • 0 (0 voturi)    
   Minți. (Vineri, 7 decembrie 2018, 9:49)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui TArghezi

   .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by