​Canalul Europa liberă este din nou disponibil în limba română, pe Internet. Lansarea versiunii românești, marcată și de președintele Klaus Iohannis, este prezentată de Neculai Constantin Munteanu sub forma unei călătorii în timp: "România se află în pragul comemorării a treizeci de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Și, în ciuda unor derapaje de la valorile democrației occidentale, este membră a [UE și NATO]. Dar, ca un făcut, exact în anul în care preia președinția Consiliului UE, țara e condusă de moștenitorii „democrației originale”, inventată de Ion Iliescu. Și, nu întâmplător, violențele Jandarmeriei din 10 august 2018, au fost comparate cu violențele mineriadei din 1990."

N.C. Munteanu - pe Europalibera.orgFoto: EuropaLibera.org

Radio Europa Liberă, operat de o companie ce funcționează, conform legii, independent, dar este finanțată de Congresul SUA, își reia operațiunea în România la circa 10 ani de la sistarea acesteia.

Ediția românească este condusă de Sabina Fati, în calitate de managing editor - România și Oana Serafim - directoarea Departamentului de Limbă Română (România și Rep. Moldova), redactorul-șef pentru Europa Liberă-București fiind Adelina Rădulescu.

  • În vara anului trecut, când a anunțat relansarea programelor în Bulgaria și România, Radio Europa Liberă nota că oficialii guvernamentali, reprezentanții societății civile și jurnaliștii din ambele țări și-au exprimat îngrijorarea că dezinformarea, corupția și diviziunea socială le subminează sistemele politice. "Începând din decembrie 2018, RFE / RL va oferi rapoarte și analize multimedia în limba bulgară și română și va colabora cu mass-media locală pentru a amplifica proiectele existente care promovează răspunderea publică și dezvăluie știrile false."