Consiliul Național al Audivizualului a decis sancționarea Realitatea TV cu oprirea emisiei timp de zece minute, joi, 17 ianuarie, între orele 19.00 și 19.10. Sancțiunea are legatură cu modul în care postul a acoperit evenimentele de la mitingul diasporei din 10 august 2018. De asemenea, CNA a decis că în cazul Antena 3 nu se impune nicio sancțiune, în timp ce pentru România TV a fost dispusă o amendă 15.000 de lei amendă.

Emisie oprita la Realitatea TVFoto: Realitatea TV

CITEȘTE ȘI: Dăncilă, în Parlamentul European, despre suspendarea emisiei Realitatea TV: Guvernul nu are nicio legătură cu acest lucru

Întreruperea emisiei timp de 10 minute este, din punct de vedere al legislației audiovizuale, o sancțiune mai severă decât ce mai mare amendă (200.000 lei).

Această sancțiune nu înseamnă că transmisia este suspendată si nu are efect pe termen lung - pe timpul celor 10 minute, postul trebuie să difuzeze textul deciziei CNA.

Decizia a fost luată în baza paragrafului 2 din articolul 3 al Legii Audiovizualului nr 504/2002: "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

De asemenea s-au luat în considerare paragrafele 4 și 5 din articolul 40 din Codul de reglementare al audiovizualului: "(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă". A fost indicat și punctul 1 al articolului 34 din același document, "orice persoană are dreptul la propria imagine".

Au contat în decizia CNA și subpunctele a și b de la primul punct al articolului 64 din Cod, privind "a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii" și "b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

Cine și cum a votat în cazul sancțiunii pentru Realitatea TV

Potrivit Paginademedia.ro, propunderea de sancțiune cu întreruperea emisiei a fost făcută de Radu Călin Cristea, care a apreciat, între altele, că ar fi instigări la violență comentarii precum apelurile ca vinovații pentru violențe să fie trași la răspundere, dar și avertismentele că urmează imagini violente:

  • '"Ce veți vedea este de o duritate fără precedent. Veți vedea în relatitate cum procedează jandarmeria. |Veți vedea dialoguri halucinante, veți vedea violențe fără precedent.'' - În opinia mea această prezentare implică o contrareplică a celor buni. "" - R.C. Cristea, citat de Paginademedia.ro.
  • Notă: Radu Călin Cristea este membru CNA în urma unei propuneri a Guvernului din 2014

Au fost "pentru" Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Balșasa, Gabriel Tufeanu și Rau Călin Cristea, scrie Paginademedia.ro.

Răsvan Popescu și Radu Herjeu au votat "împotrivă", motivând că nu sunt de acord cu introducerea în sancțiune a unui articol privind "instigarea la violență”, precizând că acest lucru nu poate fi dovedit.

"Sunt pentru o astfel de măsură (oprirea emisiei - n.r.), dar nu cu incitarea la violență. Cred că este riscantă o astfel de etichetă”, a adăugat Radu Herjeu.

Dorin Rusu, membru CNA, a fost și el împotrivă. Ea propusese o amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea TV, pentru limbajul vulgar folosit în mai multe ediții ale emisiunii.

"Mi se pare că propunerea cu suspendarea emisiei e o continuare a intervenției jandarmeriei. O intervenție în forță ca să le arătăm lor. Mi se pare foarte grav dacă cna ar vota așa ceva”, le-a spus Dorina Rusu.

De altfel Dorina Rusu a propus sancționarea Antenei 3 și Romania TV cu câte 35.000 de lei, însă niciuna dintre propuneri n-a atras mai mult de un vot.

Sancțiunea pentru Romania TV, de 15.000 de lei, a venit la propunerea lui Radu Herjeu.

Reacția lui Rareș Bogdan

Rareș Bogdan a comentat pe Facebook: "Fără precedent, au decis suspendarea emisiei! Astăzi 15 ianuarie 2019 - Ora 10.15 - 13.00, Ședință CNA! Abuz fără precedent. Nu am crezut că voi trăi așa ceva!".

Potrivit jurnalistului, decizia vine ca urmare a emisiunii postului din timpul protestelor din vară: "Din cauza relatărilor din data de 10 august, noaptea de 10/11 august si perioada 11-15 august..... Se suspendă emisia RealitateaTv. Acum pentru 10 minute in ziua de 17 ianuarie. Incredibil. Nu îmi vine să cred! Am fost acuzați de incitare la violență și dezinformare privind evenimentele din 10 august. Mi s-a spus că imaginea a ceea ce s-a întâmplat în 10 august a fost «viciată» de RealitateaTv și in special de către mine și invitații «Jocuri de Putere», Doru Mărieș, Oreste Theodorescu, Oana Stanciulescu, Grigore Cartianu. Nu îmi vine să cred, sunt pur și simplu șocat! 6 dn 11 au votat pentru întreruperea Emisiei la propunerea lui Radu Călin Cristea. Pe lângă suspendarea emisiei ne-au dat și o amendă de 15.000!".

Reacția lui Edward Pastia

Și directorul Realitatea TV, Edward Pastia, a reacționat vehement.

”Suntem uluiți de decizia CNA, este foarte greu să ne găsim cuvintele în asemenea situație. CNA ul instiga la cenzură, nu putem prezenta o realitate așa cum o doreste CNA sau așa cum dorește PSD sau PSD prin CNA. Noi le prezentăm cum s-au întâmplat. Dacă cei de la CNA cred că alte posturi care până în 10 august au prezentat instigări la violență, acealea li se par în regulă și sunt sancționate cu 5-10 mii de lei, nouă să ni se închidă emisia. Să închizi un post de televiune fără să ai nicio dovadă, e incredibil ce se întâmplă la acest CNA, nu înțelegem de ce s-a ajuns în asemenea hal", spune șeful Realitatea TV, citat de Mediafax.