Facebook a anunțat miercuri că a eliminat peste 300 de pagini, conturi și grupuri create de propaganda rusă care a acționat în Europa Centrală de Est, inclusiv în România. Facebook a pus și un exemplu de screenshot de la Sputnik cu o postare cu titlul: FLASH: Sediul Ministerului Justiției, vandalizat de #REZIST. Facebook a fost criticată masiv în ultimii doi ani pe motiv că nu a făcut destul pentru a împiedica răspândirea mesajelor propagandei ruse. Pagina Sputnik Moldova - România este în continuare funcțională.

HotNews.roFoto: Hotnews

Facebook a spus că au fost descoperite două operațiuni, ambele cu originea în Rusia. Una dintre ele a trimis mesaje propagandistice în Europa de Est și Asia Centrală, iar alta s-a concentrat pe Ucraina.

Compania a spus că a dezactivat 364 de pagini și conturi legate de prima operațiune care a avut ca ținte țările Baltice, cele din Europa de Est și statele central asiatice. Aceste pagini erau create și gestionate de angajați ai Sputnik.

A doua operațiune s-a bazat pe indicii venite de la autoritățile americane și a dus la eliminarea a 107 pagini, conturi și grupuri de Facebook, dar și a 41 de conturi de Instagram create în Rusia, dar cu mesaje care ținteau Ucraina.

Compania a spus că aceste pagini pot fi acuzate de ”comportament coordonat neautentic”, ceea ce înseamnă că distribuiau știri false și mesaje mai mult decât dubioase.

”Nu am găsit legătură directă între aceste operațiuni, dar ele au folosit tactici similare și au creat rețele de conturi menite să-i inducă pe ceilalți în eroare în privința activitatății și identității lor”, spune compania.

Administratorii acestor pagini le prezentau ca fiind pagini cu știri generaliste sau pagini independente cu informații despre vreme, economie sau sport. O parte dintre pagini aparțineau unor angajați ai agenției Sputnik și postau des pe teme precum proteste, lupta anti-corupție sau atitudine anti-NATO.