Antena 3, OTV, National TV si Kiss FM au primit, in sedinta de marti a Consiliului National al Audiovizualui, cate o somatie pentru 68, 39, 25 si respectiv 19 greseli in folosirea limbii romane. CNA a mai acordat o amenda de 10.000 de lei postului OTV si o somatie postului Realitatea TV pentru intreruperea discursului in direct al presedintelui Frantei pentru publicitate.

Decizia CNA are la baza "Raportul asupra calitatii limbii romane in audiovizual", realizat de Institutul de Lingvistica al Academiei la cererea CNA, pentru perioada 26 ianuarie - 11 decembrie, 2007.

Posturile de radio si TV mentionate s-au evidentiat cu mai multe greseli in folosirea limbii romane decat in precedentul interval de timp monitorizat de specialistii Institutului de Lingvistica, incalcand astfel prevederile art. 88 din Codul audiovizual. Acesta spune ca "radiodifuzorii au obligatia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice si morfologice ale limbii romane, stabilite de Academia Romana".

Somatie publica a primit si postul Realitatea TV care, in ziua vizitei la Bucuresti a presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, a intrerupt transmisia in direct cu discursul acestuia rostit in Parlamentul Romaniei pentru un calup publicitar, incalcand prevederile art. 124 din Codul audiovizual.

Tot marti, CNA a amendat postul OTV cu 10.000 lei pentru emisiunea "Dan Diaconescu Direct", din 12 decembrie 2007, in care invitata Oana Zavoranu a adus mai multe injurii la adresa prezentatorilor emisiunii "Cronica Carcotasilor" de la Prima TV si a telespectatorilor care-i urmaresc, incalcand astfel articolul 42 alineatul 4 din Codul audiovizual, care prevede faptul ca moderatorul trebuie sa ia atitudine fata de invitati, daca acestia folosesc un limbaj injurios.

Mai mult, postul a incalcat si reglementarile privind publicitatea mascata, Zavoranu folosind contextul aceleiasi emisiuni, pentru reclama la o papusa care-i seamana si adresei online de unde poate fi cumparata.