Cotidianul comunist francez l'Humanité, care s-a declarat în încetare de plăți, a lansat luni un apel cititorilor pentru o "mobilizare generală" și o "susținere populară și cetățenească" pentru a putea depăși actualele dificultăți financiare, scrie AFP.

l'HumaniteFoto: l'Humanite

"În momentul în care sunt exprimate atât de multe dezbateri și îngrijorări legate de fabricile de știri false, a lăsa l'Humanité să moară ar însemna slăbirea presei de calitate și o ariditate și mai mare a dezbaterilor contradictorii", a pledat directorul ziarului, Patrick Le Hyaric, într-un apel publicat luni de cotidian.

Ziarul a fost înființat în 1904 de liderul socialist Jean Jaurès și a fost organul oficial de presă al Partidului Comunist Francez (PCF) din 1920 până în 1994, de care a rămas foarte apropiat și în continuare.

Reamintind "angajamentul constant al l'Humanité alături de muncitori, de mediile populare (...), de gânditorii care contestă sistemul, de creatorii care înalță cultura", Patrick Le Hyaric a cerut cititorilor săi "o mobilizare generală", prin intermediul colectării de fonduri sau al dezbaterilor.

În câteva săptămâni, ziarul a reușit deja să colecteze "peste un milion de euro" grație mobilizării cititorilor săi, dar acest lucru nu a permis stoparea degradării trezoreriei, a explicat directorul.

O audiere va avea loc miercuri la tribunalul comercial din Bobigny pentru a decide viitorul ziarului. Conducerea a cerut să beneficieze de un plan de redresare judiciară cu continuarea activității, pentru a evita lichidarea.