Camera Deputaților a înființat comisia anunțată recent, ce are drept scop să ancheteze felul cum Televiziunea publică a cheltuit bani pentru contracte de colaborare la emisiunea lui Ionuț Cristache, dar și pentru Cerbul de Aur. Hotărârea de înființare a comisiei a fost publicată în monitorul oficial.

Cladirea TVRFoto: TVR
  • Deputații din comisia de cultură au propus această măsură după ce Doina Gradea, președinte-director general al TVR, a refuzat în cadrul audierilor găzduite de Parlament la sfârșitul anului trecut să detalieze câți bani cheltuie TVR pentru unii angajați, pentru invitații realizatorului Ionuț Cristache la emisiunea România 9, despre care un parlamentar a spus că ar primi mii de euro, sau despre cheltuielile cu Cerbul de Aur.

Potrivit hotărârii publicate în Monitor, comisia are ca obiective:

  • să verifice criteriile pe care se bazează contractele de colaborare, civile sau de drepturi de autor încheiate de TVR cu terți, pentru emisiuni și festivaluri
  • să analizeze dacă aceste contracte su conforme Legii de funcționare a TVR
  • să verifice cum au fost selectați colaboratorii (transparență în selecția lor)
  • să analizeze dacă acele contracte de colaborare au fost influențate de acte legislative secundare

Hotărârile comisiei parlamentare de anchetă se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți. Conform componenței nominale menționate în anexa la hotărâre, comisia e formată din patru deputați PSD, 2 deputați PNL, 1 deputat USR, 1 deputat UDMR, 1 deputat ALDE, 1 deputat PMP și un deputat, nenominalizat, reprezentând grupul minorităților.

Marți, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, a solicitat Curții de Conturi să efectueze un control la TVR, pentru a verifica aceste cheltuieli.