Centrul pentru Jurnalism Independent îi reamintește Ministrului Justiției, Tudorel Toader, că amenințarea jurnaliștilor cu retragerea acreditărilor este ilegală.
La finalul întâlnirii de luni, 4 martie, de auto-evaluare a activității, dl. Tudorel Toader le-a replicat jurnaliștilor care au vrut să îi pună întrebări: “Deci, vă promit următorul lucru: am pe masă solicitările de reacreditare pentru 2019. În măsura în care nu dați curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi proceda și eu în consecință. Vă rog, așadar…”
Autoritățile sunt obligate “să nu refuze sau să nu retragă acreditarea unui ziarist decât numai pentru fapte care împiedică desfășurarea normală a activității instituției sau autorității publice respective și care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”, potrivit Normei metodologice de aplicare a legii liberului acces la informațiile de interes public.
Astfel de amenințări sunt inacceptabile și limitează dreptul la liberă exprimare al cetățenilor. Din poziția sa de funcționar public și persoană chemată să apere respectarea legilor țării și a drepturilor omului, în general, domnul Ministru trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să se abțină de la astfel de afirmații care dăunează atât imaginii sale, precum și instituției pe care o conduce.
Este datoria profesională a jurnaliștilor să pună întrebări, așa cum este datoria autorităților publice să răspundă la ele. Ambele profesii sunt legate de exercitarea unui mandat public și trebuie să funcționeze în interes public.
Legea nu a contat nici când l-a adus pe nulitate de fii-su sa predea in taraba universitara unde e rector, ca sa nenoroceasca alte generatii de studenti.
- numar de intrebari si/ sau timp limitat;
- comunicate de presa, in locul interviurilor "de asalt".
- la rigoare, ignorarea ziaristilor, prin silenzio stampa (gen LCK)
La fel a procedat cu Constituția României și cu legile
care i-au incăput pe mână.
Îmi permit să speculez că n-ați făcut-o, caz în care îmi permit să vă sugerez ceva: vorbe mai puține și lăsați faptele să scrie articolele; Parchetul primește plângeri, începând cu ora 9, polția poate fi chemată la orice oră să aresteze persoana care comite un abuz, indiferent că este vorba de un ministru, un jurnalist sau un biciclist.