Un grup de angajați ai Radioului public și organizații neguvernamentale au adresat, marți o scrisoare deschisă comisiilor de cultură din Parlament, prin care cer să intervină pentru a rezolva problemele de integritate, respectiv transparență legate de șefi din instituție. Potrivit scrisorii, transmisă HotNews.ro de reprezentanți ai asociației Kompatibil, parlamentarii sunt îndemnați să îl înlocuiască pe Demeter Andras, membru CA, dar și să "dispună intrarea în legalitate" a unor manageri. În privința acestora din urmă, președintele-director general al SRR, Georgică Severin, spunea recent într-o discuție cu HotNews.ro că nu are motive să acționeze.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scrisoarea deschisă atrage atenția asupra cazului lui Demeter Andras, membru al Consiliului de Administrație la Radioul public. Scrisoarea amintește că acesta are o sentință definitivă din noiembrie 2017, pentru încălcarea legii conflictului de interese, dar, conform G4Media.ro, el nu ia în calcul demisia "pentru că în continuare susțin că nu este și nu a fost un proces corect. Parlamentul face, parlamentul desface". Autorii scrisorii solicită parlamentarilor "demersurile necesare pentru intrarea în legalitate și respectarea unei hotărâri judecătorești definitive".

În momentul primirii ei de către HotNews.ro, scrisoarea era semnată de ActiveWatch, Freedom House România, Asociația ProDemocrația și Asociația Kompatibil. Aceasta din urmă reprezintă o mișcare a jurnaliștilor din radio care s-au opus fostului președinte-director general Ovidiu Miculescu, declarat incompatibil, dar care a rămas mult timp după aceea în funcție.

Autorii îi informează pe membrii comisiilor de cultură și cu unele cazuri în care conducerea SRR dovedește lipsă de transparență în privința activității unor manageri ale căror CV-uri nu au fost făcute publice sau nu sunt complete:

  • Marius Furdui, director Producție Editorială - nu și-a publicat CV-ul încă de pe vremea mandatului fostului președinte director-general Ovidiu Miculescu care, la solicitările repetate ale unor reprezentanți ai salariaților, într-o conferință de presă a afirmat că ”diploma de studii a domnului Furdui este la fel de secretă ca salariul Andreeei Esca”
  • Dan Preda - manager Radio România Actualități, căruia "îi lipsește din CV întreaga perioadă dinainte de 1989".

Întrebat recent despre aceste două cazuri, într-o discuție cu HotNews.ro referitoare la situația din radio, președintele-director general al SRR, Georgică Severin, a spus:

  • în privința directorului cu diploma misterioasă: "Respectivul director a adus diploma de facultate, am văzut-o, am dat telefon la facultatea respectivă, mi-au confirmat numele, am închis subiectul. Ura personală pe care o au unii... De ce nu e public CV-ul? Unde scrie că există această obligație, în afară de publicarea declarațiilor de avere și interese ale membrilor Consiliului de Administrație și ai Comitetului Director? (...) Nefiind o obligație legală, nu am considerat a fi o prioritate."
  • în privința directorului fără activitatea pre-1989 la CV: "Scuzați-mă, nu sunt organ de anchetă. Dacă omul îndeplinește condițiile legale, nu îmi pasă ce a făcut atunci, dacă își face meseria. (...) Dacă cineva îmi semnalează o încălcare a legii, unde trebuie să intervin, cu multă tristețe - nu cu drag - iau măsurile necesare. Dar să verific dacă un om nu și-a pus în CV ce a făcut până în 90... Păi, a încălcat vreo lege?"

Scrisoarea descisă transmisă marți Comisiilor de cultură:

"Domnilor și doamnelor deputați și senatori,

Vă solicităm să luați cu rapiditate măsurile legale care se impun pentru înlocuirea domnului Demeter Andras Istvan din funcția de membru al Consiliului de Administrație cu supleantul funcției sale și, eventual, declanșarea procedurilor pentru numirea unui nou membru.

Înalta Curte de Casație și justiție l-a condamnat prin sentință definitivă încă din noiembrie 2017 pentru încălcarea legii conflictului de interese, ceea ce duce la interdicția ocupării unei funcții publice timp de trei ani. Domnul Demeter Andras Istvan a uzitat de căi excepționale de atac, pierdute și acestea, dar care nu suspendau caracterul executoriu al hotărârii judecătorești.

Întrebat de site-ul G4Media de ce nu respectă o decizie definitivă pronunțată de Înalta Curte și de ce nu demisionează din funcții, Andras Istvan Demeter a răspuns: ”Nu iau în calcul pentru că în continuare susțin că nu este și nu a fost un proces corect. Parlamentul face, parlamentul desface”.

În acest sens vă solicităm să demarați demersurile necesare pentru intrarea în legalitate și respectarea unei hotărâri judecătorești definitive.

De asemenea vă rugăm să dispuneți intrarea în legalitate a managerilor Societății Române de Radiodifuziune și publicarea completă a cv-urilor acestora pe site-ul instituției, în conformitate cu prevederile legilor 544/2001 și 176/2010.

Facem precizarea că cv-ul constituie informație de interes public, conform Deciziei nr. 7377/01.10.2014. a Curții de Apel Cluj-Secția a II-a civilă în cauza jurnalistului Mihai Soica vs. Ministerul Sănătății.

Atragem atenția că, la nivelul întregii SRR, astfel de informații de interes public apar doar parțial și, în general, sunt greu de găsit, nefiind grupate toate într-un singur loc. Mai mult, într-un mod bizar, în loc să impună respectarea legii, SRR și-a asumat lipsa transparenței și nerespectarea acestei obligații legale în cel puțin două ocazii care au privit persoanele care ocupă funcțiile doi și trei în ierarhia decizională din punct de vedere editorial, respectiv Marius Furdui – director Producție Editorială și Dan Preda – manager Radio România Actualități. Primul nu și-a publicat CV-ul încă de pe vremea mandatului fostului președinte director-general Ovidiu Miculescu care, la solicitările repetate ale unor reprezentanți ai salariaților, într-o conferință de presă a afirmat că ”diploma de studii a domnului Furdui este la fel de secretă ca salariul Andreeei Esca”. Celui de al doilea îi lipsește din CV întreaga perioadă dinainte de 1989, iar solicitarea unei organizații profesionale de a îndrepta această lacună a primit răspuns nu de la cel în cauză – căruia îi fusese adresată – ci de la Serviciul Comunicare și Relații Publice al SRR. Acesta din urmă a afirmat că solicitarea completării CV-ului cu activitatea de dinainte de 1989 „este neîntemeiată întrucât se pot regăsi toate elementele relevante ale activității domnului Dan Predaîn CV-ul publicat pe site-ul Societății Române de Radiodifuziune”.

Situația nepublicării unor informații de interes public referitoare la managementul SRR este cu atât mai de neînțeles cu cât, atunci când este vorba de membrii Consiliului de Administrație ai instituției, această cerință este pe deplin respectată.

Active Watch

Freedom House Romania

Asociația ProDemocrația

Asociația Kompatibil"