UPDATE Parlamentul European aprobă reforma privind drepturile de autor

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 26 martie 2019, 14:17 Economie | Media & Publicitate


Parlamentul European
Foto: Hotnews
Eurodeputații au aprobat marți reforma europeană a drepturilor de autor, un text foarte așteptat de mass-media și de lumea culturală dar intens criticat de marile platformele americane și de partizanii libertății internetului, scrie AFP.

Informația pe scurt
 • Directiva are drept scop să întărească poziția deținătorilor de drepturi de autor / creatorilor în relația cu platformele online, acestea din urmă fiind presate să împartă veniturile cu muzicienii, jurnaliștii, artiștii etc.
 • Platformele online precum Youtube sau Facebook, dar și altele poartă responsabilitatea pentru conținutul încărcat de utilizatorii lor.
 • Aceasta a dus la discuții despre inevitabilitatea unor filtre care, spun platformele și unii reprezentanți ai creatorilor de conținut, ar afecta în primul rând interesele creatorilor care nu au forță mare de negociere cu platformele, dar și interesul și libertățile utilizatorilor de Internet
 • Linkurile spre articole de presă, însoțite de fragmente "foarte scurte", vor putea fi distribuite în continuare gratuit, dar editorii - în principiu, cei mari, cu putere mare de negociere - vor putea negocia pentru a atrage venituri de pe urma linkurilor distribuite de Google News, de exemplu.
 • Directiva nu acoperă platformele de tipul enciclopedii online (gen Wikipedia) sau platformele de software open source
 • Platformele nou înființate vor avea mai puține obligații decît cele deja existente
 • Directiva încearcă să sprijine folosirea materialelor purtătoare de drepturi de autor în scopul cercetării și conservării patrimoniului cultural.
Statele membre, care trebuie să-și dea și ele acordul definitiv pentru reformă, vor avea la dispoziție doi ani pentru transpunerea textului în dreptul național după publicarea în monitorul oficial al UE. Prin urmare, textul nu ar urma să poată fi aplicat decât în 2021.
 • Prima reacție a Google: noua legislație va crea nesiguranță legislativă și va afecta economia digitală și creativă
UPDATE Bogdan Manolea, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), care s-a opus unor prevederi-cheie ale directivei, pentru HotNews.ro:
 • "Din păcate, cred că cei care au votat în Parlamentul European nu înțeleg încă realitatea Internetului și a tehnologiilor digitale. A fost un vot care a fost interpretat ca o simplă luptă comercială între vechi și noi și vechii au câștigat. Ceea ce nu s-a luat în considerare sunt drepturile fundamentale ale utilizatorilor de Internet, care, practic, au devenit victime colaterale. Votul e clar și asta înseamnă că în doi ani se va discuta implementarea în fiecare stat membru. Poate și aceasta va fi o ocazie ca cei care au susținut că directiva nu va afecta drepturile utilizatorilor să dovedească faptul că lucrurile chiar așa se întâmplă."
Prezentat de Comisia Europeană în septembrie 2016, această reformă a fost votată de 348 de deputați, în timp ce 274 au votat împotrivă și 36 s-au abținut.

Reforma a fost subiectul unui lobby fără precedent din partea partizanilor săi și a adversarilor, mobilizați până în ultima zi. Versiunile discutate din toamna lui 2018 au continuat să stârnească dispute în special cu două articole 11 și 13. Primul, referitor la așa-numita "taxă pe link", impune marilor platforme de tip Google sau Facebook să plătească editorilor de presă pentru linkurile către ele, în timp ce art. 13 se referă la obligația platformelor de a verifica faptul că drepturile de autor nu sunt încălcate prin conținutul încărcat pe acele platforme de către utilizatori.

Textul urmărește adaptarea la epoca digitală a legislației europene privind drepturile de autor, care data din 2001, o epocă în care YouTube, deținut de Google, nu exista.

"Obiectivul este să permită presei și artiștilor să primească o parte din veniturile generate de difuzarea producțiilor și operelor lor pe internet", au explicat peste 170 de personalități, printre care DJ David Guetta sau cântăreața Louane, într-un editorial publicat de săptămânalul francez JDD.

Partizanii reformei car ca giganții americani ai Internetului precum Google și Facebook, care profită de publicitatea generată de operele pe care le găzduiesc, să plătească mai corect muzicienii, cineaștii, fotografii, editorii sau ziariștii.

În cealaltă tabără, giganții din Silicon Valley, dar și partizanii libertății internetului, se tem de restrângerea acestui canal de difuzare.

Sâmbătă au avut loc manifestații în întreaga Europă, la apelul "Save the internet", un colectiv pe care Google afirmă că nu îl finanțează și care este mobilizat de mai multe luni în apărarea "schimbului liber de opinii pe internet".

În colimatorul opozanților, două articole: "13", care are ca obiectiv întărirea puterii de negociere a creatorilor (compozitori, artiști...) în fața platformelor precum YouTube sau Tumblr, care le utilizează conținutul.

Platformele vor deveni responsabile juridic pentru conținu, forțându-le să se asigure dacă sunt respectate drepturile de autor.

Ori, pentru a tria conținutul, cel mai simplu este folosirea de filtre de descărcare automate, algoritmi care sunt acuzați de partizanii libertății internetului că deschid poarta pentru o formă de cenzură.

"Numeroase exemple arată că aceste filtre nu reușesc să facă diferența între un conținut care încalcă drepturile de autor și unul care le respectă (spre exemplu caricaturile și parodiile, care nu intră sub incidența articolului 13)", spune Organizația europeană pentru apărarea consumatorilor (BEUC).

Un alt articol foarte contestat, 11
, preconizează crearea unui "drept conex" pentru editorii de presă. Acest lucru ar trebui să permită mass media să fie mai bine plătită pentru refolosirea online a produselor lor de către agregatorii de informații, precum Google News, sau rețelele sociale, precum Facebook.

Citește și:
Ce schimbări implică legea, potrivit unui comunicat al Parlamentului European

Giganții tehnologiei, obligați să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii

Directiva va consolida șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți și scenariști („creatori”), ca și ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor atunci când sunt încărcate pe platformele de internet. În practică, platformele de internet devin responsabile în mod direct pentru conținutul încărcat pe site-urile lor, iar editorii de știri vor primi automat dreptul de a negocia înțelegeri în numele jurnaliștilor lor pentru articolele utilizate de către agregatorii de știri.

Garantarea libertății de expresie

Numeroase prevederi sunt create în mod special pentru a asigura faptul că internetul va rămâne un spațiu de libertate a expresiei.

Fragmente din articolele de știri pot fi în continuare partajate ca până acum, întrucât acestea sunt în mod explicit excluse din scopul directivei. Pe de altă parte, directiva conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. “Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook, cu condiția să fie “foarte scurt”.

Încărcarea de lucrări protejate în scopuri precum citarea, critica, recenzia, caricatura, parodierea sau pastișele sunt protejate și mai mult decât până acum, asigurând că meme-urile și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet.

Multe platforme online nu vor fi afectate

Textul precizează de asemenea că încărcarea de opere în enciclopediile online în scopuri non comerciale, precum Wikipedia, sau platformele de software cu sursă deschisă, precum GitHub, sunt automat excluse din scopul legislației. Platformele nou-înființate vor fi obiectul unor obligații mai reduse decât cele deja existente.

Drepturi de negociere consolidate pentru autori și artiști interpreți

Autorii și artiștii interpreți vor putea să ceară plata unei remunerații suplimentare de la exploatatorul drepturilor lor atunci când suma stabilită inițial este disproporționat de mică în comparație cu beneficiile avute din distribuția lucrărilor lor.

Sprijin pentru cercetarea de vârf și conservarea patrimoniului

Directiva dorește de asemenea să faciliteze folosirea materialelor cu drept de autor în scopul cercetării efectuate prin intermediul prelucrării de text și date, eliminându-se astfel un dezavantaj competitiv important cu care se confruntă în prezent cercetătorii. Se stipulează faptul că restricțiile cauzate de drepturile de autor nu se aplică conținutului utilizat în scop educațional sau pentru ilustrare.

Nu în ultimul rând, directiva permite de asemenea folosirea gratuită a materialelor cu drept de autor în scopul conservării patrimoniului cultural. Operele aflate în afara circuitului comercial pot fi folosite atunci când nu există un organism de gestiune colectivă care să poată emite licențe.

Cum schimbă această directivă status quo-ul

În prezent, companiile de internet nu sunt interesate să semneze acorduri de licență cu deținătorii de drepturi, deoarece ei nu se consideră responsabili pentru conținutul pe care îl încarcă utilizatorii. Ei sunt obligați doar să retragă conținut care încalcă drepturile de autor atunci când un deținător de drepturi le cere acest lucru. Totuși, această procedură e dificilă și nu garantează venituri corecte pentru deținătorii de drepturi. Companiile de internet sunt acum responsabile, ceea ce va crește șansele deținătorilor de drepturi (în special muzicieni, artiști interpreți, cât și editorii de presă și jurnaliștii) de a obține acorduri corecte de licență și, prin urmare, o remunerație corectă pentru utilizarea lucrărilor lor în mediul digital.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11071 vizualizari

 • -13 (43 voturi)    
  Niste tampiti (Marţi, 26 martie 2019, 14:32)

  Zummm [utilizator]

  Asteptam si votul cu neschimbatul orei si o sa fim multumiti Heil.
  • +2 (44 voturi)    
   Nu zau ! (Marţi, 26 martie 2019, 15:00)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   Daca tu ai avea un blog de stiri (pe care le editezi singur) si castigi 10 lei, ca n'ai destule vizualizari, da' Google castiga un milion pe spinarea ta si tie iti da m*ie, ai zice la fel ?? Bah ! Ganditi in plm inainte sa bagati comentarii la lopata !
   • -6 (30 voturi)    
    hehe (Marţi, 26 martie 2019, 15:23)

    jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    blog de stiri pe care le editezi singur n-o sa mai existe deoarece nu vei mai putea edita nimic fara sa platesti. si cu siguranta nu face google un milion de pe un blog, ci blogul daca avea trafic real facea niste bani de pe urma ranking-ului google. singurii care vor mai castiga ceva consistent sunt evident trusturile de presa, dar asta pe termen scurt si maximum mediu, tipul lor de presa fiind depasit si sustinut acum de etatistii retrograzi de la bruxelles, prietenii lor de excursii si baute!
    • +14 (24 voturi)    
     si de unde oare ai luat tu (Marţi, 26 martie 2019, 15:48)

     yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

     stirile (sau orice altceva) pe care le-ai pus pe blog? Nu de la altii? Lor le-ai dat bani? ups
     Foarte putini sunt cu adevarat creatori de content original care merita sa fie remunerati. Grosul sunt bagatori in seama intermediari care spera sa le cada si lor in gura ceva
   • -4 (30 voturi)    
    Și dacă Google implementează un algoritm care (Marţi, 26 martie 2019, 15:44)

    BlaBla1234 [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    Îți elimină blogul din căutări ... Mai faci ăia 10 lei pe care îi făceai înainte? :)
    • +5 (11 voturi)    
     Gugal o lasa mai moale... (Marţi, 26 martie 2019, 16:48)

     sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui BlaBla1234

     ...cu abuzurile de pozitie dominanta (cel putin in UE) de cand ia regulat in bot amenzi de peste un miliard de euroi fiecare, dragule ;)
     Pana acu' a acumulat 8,2 miliarde de euro de amenzi UE.
     • -1 (1 vot)    
      Amenda aia a fost dată pentru cerea (Miercuri, 27 martie 2019, 9:58)

      BlaBla1234 [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

      producătorilor de telefoane mobile ce foloseau sistemul Android să aibă Chrome-ul preinstalat şi google ca browser de căutate ... algoritmii ăia deja sunt implementaţi ... vezi exemplu conţinutul de pe youtube care poate fi blocat în unele ţări ...
    • +3 (13 voturi)    
     Pentru câțiva lei Google nu va risca miliarde (Marţi, 26 martie 2019, 17:05)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui BlaBla1234

     în amenzi, pentru că algoritmii săi de căutare nu sunt corecți.
     Google a plătit peste 5 miliarde de € către CE, nu cred că i-ar plăcea să mai dea unul...
   • -2 (36 voturi)    
    Ești înfometat rău (Marţi, 26 martie 2019, 15:56)

    AdrianRO [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    Internetul era doar pentru cei bogați dacă nu erau serviciile de tip freemium.
    Îți recomand să vezi câți bani investește Google în dezvoltarea tehnologiilor noi și accesibile. Tu cu ce ai ajutat la dezvoltarea lumii? Te plângi că nu faci bani dintr-un blog de știri și că Google nu îți face reclamă gratuită.
    Motorul ăla de căutare Google costă bani, dezvoltarea YouTube costă bani, orice bucată de software costă bani. Vrei platformele alea să facă bani din ce? Din aer? Google e de vina că e folosit de lumea întreagă? YouTube e de vină că a creat un ecosistem in care toți fac bani?
    Mai mulți bani înseamnă mai mult pentru dezvoltare, mai puțin înseamnă mai puțin pentru dezvoltare, în consecință toată lumea are de pierdut.

    Un lucru e să ataci pirateria, altul e să privezi libera circulație a datelor pe internet.

    Prin reforma asta blogul tau va fi istorie dacă nu se va conforma la strictețe cu noua legislație.
    Cel mai probabil va veni o era în care vom da bani la orice colț de internet, ceea ce va avea consecințe grave pentru țări precum România.
    Chiar îmi și închipui românii să de-a 5 euro pentru căutări online, 2 euro pentru a vedea clipuri pe YouTube, 3 euro pentru acces la Facebook, etc.
    • +6 (14 voturi)    
     Blogul acela va fi vizibil pe Bing sau pe Yahoo (Marţi, 26 martie 2019, 17:11)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui AdrianRO

     Nu trebuie să acceptăm un comportament care inhibă competiția, pentru că „algoritmii costă”.
     Google nu asigură libera circulație a datelor decât folosit ca motor de căutare; când atrage traficul de internet pe platforma sa și face bani din reclame, folosind pentru aceasta conținut din alte site-uri, nu prea mai e ok.
     Google n-are decât să ceară bani pentru căutări iar atunci românii - la fel ca orice alte nații - vor alege să plătească sau să folosească alte motoare de căutare.
   • -3 (21 voturi)    
    castiga Google? (Marţi, 26 martie 2019, 16:21)

    alex..i [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    Cum anume castiga Google pentru blogul tau?
    Dar ia zi, pentru partea ca prin intermediul Google utilizatorii iti pot gasi blogul, n-ar fi corect sa platesti si tu niste bani?
    Ca idee, in prezent ai optiunea sa-ti scoti blogul de la indexare, si nu-ti mai fura Googla niciun ban.
    • -5 (11 voturi)    
     Exact, nu vei mai putea fi gasit! (Marţi, 26 martie 2019, 20:35)

     bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui alex..i

     Legea asta îi scoate pe cei mici de pe listele de căutare ale lui Google și lasă doar numele deja cunoscute. Cei mici vor trebui ei să plătească să-și facă reclamă pe Google ca să îi mai găsească lumea.

     Da' nu-i așa că-i mai simplu să dai o lege care dă în ăia micii decît să faci un yandex european?
   • -7 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 martie 2019, 20:34)

    [anonim] i-a raspuns lui sfarleaza

 • +9 (37 voturi)    
  . (Marţi, 26 martie 2019, 15:08)

  tirolez [utilizator]

  Google se face pres in China , inclusiv a colaborat cu autoritatile la identificarea dizidentilor , dar in UE finanteaza grupuri formate din "oameni de bine" care lupta sa salveze internetul. Daca ii doare atat de libertate sa inceapa cu afacerile lor din China.
  • -5 (33 voturi)    
   bre (Marţi, 26 martie 2019, 15:24)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   ai si niste dovezi sau ne facem ca vorbim pe langa subiect?
   • +15 (23 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 martie 2019, 16:19)

    [anonim] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    • -5 (11 voturi)    
     Tu ai citit inainte de a comenta? (Marţi, 26 martie 2019, 18:36)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui

     Ce spune "tirolez" si ce ii cere "jeanvaljeanro" e complet in afara de ce spui tu. Ceea ce spui tu nu face decat sa sublinieze faptul ca Google respecta legile chineze, care, asa cum legile din orice tara trebuiesc respectate indiferent daca plac sau nu. Ca se poate milita pentru schimbarea lor e altceva, dar de unde stii ca Google nu face si asta? Ori mie asta mi se pare foarte corect.
     "tirolez" insa, acuza Google de politie politica, de faptul ca a ajutat guvernul chinez la identificarea dizidentilor. Asta e cu totul altceva, mult mai grav, si de asta i s-au cerut dovezi, pe care evident nu e in stare sa le aduca, ca orice postac.
     Asa ca mai intai citeste si dupa ceea raspunde, la obiect, nu cu ce ti se nazare tie.
     • 0 (2 voturi)    
      hopa... (Miercuri, 27 martie 2019, 8:13)

      dorin35 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      avem si trolli chinezi pe Hotnews. Care apara cenzura de acolo...interesant!
      • -1 (1 vot)    
       Or fi, ca peste tot sunt din astia (Miercuri, 27 martie 2019, 13:47)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui dorin35

       De ce crezi ca am avut comunism atatia ani? Dar nu vad la cine te referi in cazul asta...
 • +5 (13 voturi)    
  Hotnews (Marţi, 26 martie 2019, 15:51)

  florinos [utilizator]

  Poate cu ocazia asta platforma Hotnews isi va modifica interfața veche din 2006.
 • -3 (21 voturi)    
  traiasca cenzura (Marţi, 26 martie 2019, 16:20)

  martel55 [utilizator]

  de acum incolo va fi inutil internetul daca n u ai bani sa platesti inforamtia......orare indivizii aia de au votat pentru pe cine reprezinta, pe cei care i-au votat si trimis acolo si care vor fi cei mai afectati, sau cateva mii poate de entiati/persoane direct interesate sa isi rotunjeasca bugetul prin taxe pe informatie?
 • +8 (20 voturi)    
  Eu vad doua probleme majore cu art. 13 (Marţi, 26 martie 2019, 16:37)

  taro [utilizator]

  1. upload filters care trebuie folosite de catre web-sites sunt costa foarte mult. Google a investit deja zeci de milioane in filtre pentru copyright si pe ei nu-i afecteaza, au deja tehnologia pregatita.

  Problema e cu web-sites mici nu au de unde sa faca upload filters de zeci de milioane si tot la Google au sa dea bani ca sa foloseasca filtrul lor.

  2. links catre articole de presa au sa fie o problema mare. In Spania exista deja o o lege din asta iar Google a oprit News in Spania. In loc sa castige bani ziarele din EU au sa piarda din trafic/bani pentru ca nimeni nu le trimite users pe pagina lor.
  • +5 (13 voturi)    
   Depinde de modelul de business (Marţi, 26 martie 2019, 17:44)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Însă este clar că nu ai citit legea.
   Folosesc numerotarea ta, deși ai luat invers articolele.
   1. Ea prevede că furnizorii de servicii pot încheia acorduri cu deținătorii de drepturi de autor (de exemplu casele de discuri) iar de dreptul de a publicare - în cadrul serviciilor furnizate - vor beneficia și membrii.
   Altfel spus, dacă Google are încheiat acorduri cu Cat Music și MediaPro Music, poți urca liniștit un filmuleț în care dansezi pe ultimele melodii ale Deliei și ale lui Bănică.

   Până la această lege, era treaba caselor de discuri să caute conținutul care le încalcă drepturile de autor (casa de discuri trebuia să creeze filtre sau să angajeze persoane care să se uite la toate filmulețele de pe YouTube, să asculte toate melodiile din Google Music și Spotify, să asculte absolut toate emisiile posturilor de radio online etc) și să-l raporteze, acum este treaba furnizorului de servicii să aibă grijă ca astfel de conținut nu se strecoară în conținutul urcat de clienți sau că are acorduri încheiate cu deținătorii drepturilor de autor.

   2. Din contră: Google, Apple, Microsoft și alte servicii de agregare a știrilor vor trebui ori să plătească publicației care a creat știrea pentru a folosi mai mult de un fragment „foarte scurt”, ori să folosească un fragment „foarte scurt”.
   • -1 (13 voturi)    
    !?! (Miercuri, 27 martie 2019, 1:19)

    ovyd79 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

    Nu... in excesul tau de zel in a le lua apararea birocratilor de la Bruxelles, amesteci lucrurile: platformele video sau muzicale vor fi afectate intr-un fel, platformele de agregare de news in alt fel. Studiu de caz: userul 'vasile' (not a top 10 youtube vlogger evident...) incarca un video pe Youtube dansand pe muzica de la Cat Music. Google ar trebui sa plateasca o taxa pt userul 'vasile' catre Cat Music zici matale, ce se va intampla insa e ca userul
    'vasile' va sfarsi fie cu un video ciopartit de algoritmii automati, ori sters total de pe youtube de aceeasi algoritmi. Cu platformele de news probabil va depinde mai mult in functie de legislatia nationala a fiecarei tari din UE. Studiu de caz: vezi mai sus in legatura cu Spania.
    • 0 (4 voturi)    
     Cu ce încăpățânare vă apărați idioțeniile... (Miercuri, 27 martie 2019, 9:23)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui ovyd79

     Nu vreți nici să citiți legea, nici să citiți explicațiile celor care au făcut-o și înțeleg ce zice (michi haș nu se pune, pentru că și el este la fel de habarnist ca voi).
     Ce am spus eu este că YouTube va încheia un acord cu Cat Music și atât Vasile cât si Ion, Maricica și cine mai vrei tu vor avea voie să urce videoclipul fără să încheie ei înșiși acorduri separate cu casa de discuri; iar dacă nu exista un astfel de acord, tot YouTube e cel care trebuie să se asigure că videoclipul lui Vasile nu folosește material pe care nu are dreptul de a-l folosi (poate că tu nu ai înțeles acest lucru pana acum, dar ceea ce face astăzi Vasile este ilegal).
     Iar ceea ce s-a întâmplat în Spania are legătură cu poziția dominantă a google - lucru pe care legislația dorește să-l preîntâmpine.
     • 0 (2 voturi)    
      tot n-ai inteles... (Joi, 28 martie 2019, 0:15)

      ovyd79 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

      Dar nu mai insist... atat doar mai zic, daca tu crezi ca youtube va incheia un acord care acopera absolut TOTI utlizatorii de youtube, cu absolut TOTI creatorii de content/case de productie (fie muzical, video, entertainment etc etc) din Europa/lume etc etc esti cea mai naiva persoana. Sunt f multe detalii care vor conta... pentru ca $$$.
      Cat despre 'cei care au facut legea' degeaba stiu ce scrie in ea, daca nu au minte sa inteleaga efectele - la urma urmei scopul lor clar a fost doar de a mai stoarce bani de la GoogleFacebook si cine o mai fi... Vom vedea in urmatorii 1-2 ani cine a avut dreptate si cine a fost fraier
      • 0 (0 voturi)    
       YouTube poate dorește să plătească miliarde amenzi (Vineri, 29 martie 2019, 9:21)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui ovyd79

       Și atunci de ce mi-ar păsa mie?
       De ce ar trebui să mă uit eu - creatorul de conținut - la milioane de filmulețe ca să-i descopăr pe cei care îmi folosesc fără drept creația când acest lucru poate și trebuie făcut de google?
 • +4 (14 voturi)    
  doamne ajuta! (Marţi, 26 martie 2019, 18:26)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  e nevoie e o schimbare. bine cu UE ca mai misca ceva...
 • -5 (11 voturi)    
  Nu-i bai (Miercuri, 27 martie 2019, 0:24)

  John_english [utilizator]

  Europenii plătesc mai mult pentru telefoanele cu android, de ce n-ar plați și pentru știri sau pentru înscrierea pentru motoarele de căutare.

  Probabil sunteți la curent ca Europa n-are nici un gigant IT la ora actuala iar tâmpenia asta va face sa se mărească decalajul tehnologic fata de cei mari.
  • +2 (2 voturi)    
   Ete fas.. (Miercuri, 27 martie 2019, 9:23)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui John_english

   De ce nu are niciun gigant IT? Pentru ca au fost devorati de gigantii din vale inca de cand erau puiuti... poate asta va ajuta sa creeze niste concurenta la nivel global.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by