Societatea Română de Televiziune a cerut în contencios administrativ, într-un dosar deschis la Tribunalul București, anularea unui raport al Comisiei de Etică al TVR, pe care anunța încă din toamnă că îl va contesta în instanță, deși e un document cu caracter consultativ. Este vorba despre raportul Comisiei în cazul înregistrărilor și acuzațiilor făcute la adresa conducerii TVR de Dragoș Pătraru.

Cladirea TVRFoto: TVR

Acțiunea în instanță a fost semnalată, luni, pe Facebook de parlamentarul USR Iulian Bulai, care se întreabă: "Ați auzit vreodată ca BBC să-și dea în judecată propria comisie etică? Sau televiziunea publică germană? Nu știu, poate în Ucraina să mai fi fost așa ceva?"

Dosarul a fost înregistrat pe 26 martie a.c.. Prin el se cere anularea raportului emis pe 21 septembrie 2018. Informații despre intenția de contestare a documentului respectiv au apărut în octombrie, fără să fie duse, însă, la îndeplinire timp de jumătate de an.

În raportul menționat, Comisia își expune punctele de vedere în conflictul declanșat când Dragoș Pătraru de la Starea Nației, pe atunci la TVR, a publicat înregistrări făcute pe ascuns cu șefa TVR, Doina Gradea, dar și cu alți manageri din televiziunea publică. Raportul e foarte dur la adresa Doinei Gradea.

  • Constatarea documentului este o acțiune ieșită din comun, având în vedere că această comisie este unul dintre puținele foruri care pot semnala intern probleme ale conducerii. Comisia de Etică, însă, nu poate decât să constate nereguli deontologice, nu să le sancționeze.