Televiziunea română este pe cale să scape de sancțiunea CNA pentru emisiunea "Viața Satului" cu Liviu Dragnea, din campania electorală. Marți, forul audiovizual a supus a doua oară la vot propunerile de sancțiune făcute, săptămâna trecută, pentru prima dintre cele două emisiuni cu Dragnea, iar ambele propuneri au căzut. Există posibilitatea ca subiectul să fie din nou analizat, dacă vreun membru va cere acest lucru, dar din informațiile HotNews.ro sunt slabe șanse ca acest caz, al primei emisiuni cu liderul PSD, să fie soluționat.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Vezi în text suspiciunile privind o intervenție "de sus" pentru realizatorul emisiunii Viața Satului, din scandalul înregistrărilor lui Dragoș Pătraru
  • UPDATE Comisia de Etică a TVR va analiza cele două ediții cu Liviu Dragnea la Viața Satului, existând sesizări în acest sens, după cum a spus pentru HotNews.ro șeful Comisiei, Horia Grușcă

Liviu Dragnea a apărut de două ori în emisiunea "Viața Satului", pe parcursul campaniei electorale, membrii CNA considerând că prin conținutul lor aceste emisiuni au fost electorale, fără a fi marcate ca atare.

  • Săptămâna trecută, cazul primei emisiuni a ajuns pe masa CNA, unde majoritatea a fost de acord că Dragnea a făcut campanie electorală, contrar legislației audiovizuale. Au fost două propuneri - o amendă de 10.000 de lei din partea membrului CNA Dorina Rusu, respectiv somație din partea lui Radu Herjeu, care a mers pe ideea că TVR e la prima abatere de acest fel. Niciuna dintre propuneri nu a trecut, din 10 membri prezenți atunci votând doar șase, care și-au împărțit voturile.

Astăzi, votul a fost reluat. După cum a spus Dorina Rusu pentru HotNews.ro, au fost patru voturi în acest caz, dintr-un total de opt membri prezenți, din care două pentru somație, două pentru amenda de 10.000 de lei.

Cum a fost votul săptămâna trecută, potrivit Paginademedia.ro:

  • "Radu Herjeu, Răsvan Popescu, Alexandru Kocsis și Orsolya Borsos au fost pentru somație, în timp ce Dorina Rusu și Cristina Pocora au fost pentru amenda de 10.000 de lei. De cealaltă parte, Monica Gubernat, președintele propus al CNA, Ramona Sorescu, Radu Călin Cristea și Nicolaie Bălașa n-au votat pentru niciuna dintre sancțiuni. "

Emisiunea cu Dragnea a fost găzduită de Viorel Popescu, venit la frâiele Vieții Satului anul trecut. Cazul său apare în scandalul declanșat de înregistrările lui Dragoș Pătraru, înainte de plecarea acestuia de la TVR, iar dezbaterile pe marginea subiectului, ce au avut loc în Comisia de Etică a TVR, sugerează intervenții de "sus" pentru numirea lui Viorel Popescu la această emisiune, peste fostul producător Gabriel Gherghescu.

Din concluziile Comisiei de Etică în cazul Pătraru, cu referire la "Viața satului":

  • "Există indicii credibile care susţin rezonabil ideea unor intervenţii exercitate din afara TVR, chiar şi din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnalişti agreaţi pe criterii extraprofesionale. Exemplul cel mai elocvent este cel al schimbării, fără respectarea procedurilor interne şi fără prezentarea vreunui argument de natură profesională, a producătorilor emisiunii Viaţa satului, una dintre cele mai performante producţii difuzate de TVR. Mărturia producătorului Gabriel Gherghescu, care susţine că singura explicaţie pe care a primit-o de la directorul TVR 1 pentru schimbarea sa din funcţie a fost primirea la nivelul P.D.G. a unui „telefon de sus” , a rămas fără răspuns din partea dlui Eduard Dârvariu, care a declinat invitaţia comisiei de a-şi prezenta propria versiune asupra discuţiei respective, ca şi din partea dnei Doina Gradea, indicată ca fiind factorul de decizie în acest caz. Pe de altă parte, solicitarea întemeiată adresată în scris de dl Gabriel Gherghescu de a-i fi precizate relaţiile „instituţionale, financiare, editoriale şi administrative” cu noul responsabil editorial numit pe o poziţie inexistentă în TVR a fost ignorată timp de 75 de zile, până la expirarea valabilităţii Convenţiei de producţie existente. Refuzul nejustificat de comunica informaţiile elementare cerute dovedeşte opacitate managerială şi desconsiderare a drepturilor jurnaliştilor stipulate în Statutul ziaristului din SRTV: Art. 37: "Ziaristul (…) are dreptul de a înainta petiţii conducerii Societăţii, atât cu caracter profesional, cât şi personal, de a fi audiat în situaţii litigioase de natură profesională (…) şi de a prezenta rapoarte justificative în cazul în care i se impută erori de natură profesională.""

Viața Satului este o emisiune de mare interes pentru politicieni, mai ales în perioade electorale. Vezi și: