Angajata TVR Craiova care, săptămâna trecută, publica fotografia cu peisajul pustiu rămas în urma "inaugurării" drumului expres Craiova-Pitești, în prezența lui Liviu Dragnea, a transmis o sesizare conducerii TVR și șefilor comisiilor de cultură, scrisoare în care acuză că a fost ținta unor abuzuri din partea instituției la care lucrează. Ramona Săseanu invocă protecția legii avertizorului public atunci când acuză că TVR Craiova ar fi folosit abuziv resursele instituției și ar fi dovedit partizanat politic.

Postarea Ramonei SaseanuFoto: Captura Facebook
  • HotNews.ro a solicitat lămuriri TVR și le va publica în momentul în care le va primi.

Filmul evenimentelor:

  • La o zi după ce Liviu Dragnea a participat, cu mare tam-tam, la "inaugurarea" drumului expres Craiova-Pitești, Ramona Săseanu de la TVR Craiova a publicat, în cursul dimineții, pe pagina sa de Facebook, o imagine în care apărea un drum de pământ, cu doar câteva borduri și nimeni împrejur. "Se muncește din greu la el", comenta autoarea.
  • După câteva ore, Compania de Drumuri acuza că e vorba despre o "manipulare" și prezenta imagini în care, potrivit sursei, muncitorii și utilajele constructorului italian Tirrena Scavi continuau lucrările începute pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești.
  • Pe 25 mai, Gazeta de Sud scria că, de fapt, "în Dolj nu au fost inaugurate lucrările la drumul expres Craiova - Piteşti, aşa cum au anunţat autorităţile pe 22 mai, ci s-au pus câteva borduri, în câmp, pe locul pe unde va trece drumul tehnologic care este paralel cu drumul expres şi pe unde vor circula utilajele care vor lucra la drumul de mare viteză."

Tot în data de 23 mai, după ce Ramona Săseanu publicase imaginea respectivă, TVR Craiova publica pe propriul site și pe Facebook un comunicat de presă în care susținea că imaginea "nu exprimă realitatea de la fața locului (...) Demersul doamnei Săseanu s-a desfășurat în afara atribuțiilor de serviciu. Imaginea postată pe Facebook este o prezentare trunchiată a realității de la fața locului, reportajele realizate și difuzate de TVR și postate pe platforma tvr.ro arătând o situație diametral opusă."

Comunicatul TVR de atunci:

Acum, autoarea acelei imagini transmite o sesizare conducerii TVR, Comisiei de Etică din TVR și șefilor Comisiilor de media din parlament în care face acuzații dure, invocând legea avertizorului public.

Ea arată că a publicat imaginea în nume propriu, nu în al instituției, semnalând acest lucru; apără autenticitatea imaginii pe care a publicat-o; spune că imaginile cu activitățile de șantier puteau fi realizate mai târziu; acuză partizanat politic la TVR Craiova și folosirea abuzivă a resurselor; acuză că i-au fost încălcate drepturile.

Potrivit sesizării consultate de HotNews.ro, ea arată, între altele:

  • "Menționez că pe pagină [personală de Facebook] am semnalat într-un loc vizibil tuturor celor care o accesează următorul text, conform reglementărilor TVR: “Opiniile exprimate aici sunt personale și NU angajeaza în niciun fel instituția în care lucrez.”. Nu înțeleg rostul acestui comunicat [publicat atunci de Departamentul de Comunicare al TVR], având în vedere faptul că nu am adus niciun fel de prejudiciu instituției pentru care lucrez, nu sunt pomenite nume de formațiuni politice sau al Televiziunii Române. Consider că este vorba de un abuz grosolan: mi-a fost încălcat un drept fundamental, libertatea de exprimare și am fost acuzată fără niciun temei de dezinformare, pentru a fi supusă unui linșaj în mediul online."
  • Efectul comunicatului "a fost însă invers. În urma postării din mediul online, angajații TVR Craiova au fost supuși unui val de nemulțumire din partea telespectatorilor, le-au fost aduse jigniri și au fost etichetați ca fiind “angajați” politic și numiți “slugi”. Mai toți care au comentat la postarea respectivă, dar și la știrile referitoare la “drumul expres”, au dezaprobat în diverse moduri cuprinsul acesteia. Cu alte cuvinte, telespectatorii au dat măsura exactă a credibilității actuale a TVR Craiova: n-au condamnat autoarea unei fotografii a cărei autenticitate nu putea fi pusă la îndoială (pur și simplu nu se lucra la ora respectivă, deși munca pe șantier începe dis-de-dimineață, mai ales că drumul respectiv reprezintă o urgentă), ci prestația TVR în acest caz și reacția sa la apariția respectivei fotografii."
  • "Imaginile Companiei de Drumuri reprezintă o secvență de după intervalul orar surprins de imaginea postată de mine, puteau foarte bine să fie o reacție la postările din mediul online și nu pot să contrazică, în niciun fel, realitatea înregistrată în dimineața zilei respective."
  • "De asemenea, pe pagina TVR Craiova, în ziua respectivă au fost postate diverse știri, susceptibile de a reprezenta campanie electorală mascată pentru un anumit partid politic, cu numai 3 zile înainte de alegeri. (...)"
  • "Mai mult, în ziua alegerilor europarlamentare, TVR Craiova a transmis pe pagina oficială de Facebook, în direct, votul a doi lideri marcanți ai principalului partid de guvernare, a postat pe tot parcursul zilei știri în care erau prezentați cei doi politicieni, precum si materiale de aproape un minut din declarațiile acestora."
  • "În virtutea Legii avertizorului public 571/2004, semnalez încălcarea de către actuala conducere a TVR Craiova a principiilor prevazute la Art. 4, alin a și b, precum și a prevederilor de la Art 5, alin. e și f. “e) folosirea abuzivă a resurselor materiale sau umane; f) partizanatul politic în exercitarea prerogativelor postului, cu exceptia persoanelor alese sau numite politic.”
  • "Principiul supremației interesului public, prevazut de Art.4, alin b, a fost ignorat atunci când TVR Craiova a prezentat în mod propagandistic o lucrare de infrastructură, fără a o trece prin filtrul critic obligatoriu pentru o activitate jurnalistică.(...)"
  • "Atrag atenția asupra faptului că, în sprijinul promovarii liderllor politici, unul dintre ei candidat în alegeri, s-a folosit pagina oficiala a studioului, au fost folosite resurse umane și materiale, s-a încălcat misiunea publică și nepartizană a postului și a fost afectată credibilitatea sa. Mai grav și de neconceput, conducerea TVR Craiova a mai dat apoi o lovitura propriei credibilitati, delimitându-se de un angajat care, pe persoana privată, a făcut ceea ce era obligat chiar postul public să facă: să verifice a doua zi dacă pe șantier se lucrează sau a fost vorba despre o simplă acțiune electorală."
  • "Comunicatul postat pe pagina instituției încalca principiul legalității, prevăzut la Art 4, alin.a, care obligă la respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului."
  • "În virtutea legii 571/2004, avertizez și asupra încălcării drepturilor prevazute în Statutul ziaristului din televiziunea publică, Art. 30 și 31 (...)."
  • "Mai precizez că am fost informată că pe grupurile de WhatsApp ale unui partid a fost postat comunicatul și li s-a spus membrilor să îl distribuie. Se poate constata cu ușurință că acesta a fost distribuit de organizații ale partidului respectiv cât și simpatizanți ai acestuia. Printre cei care l-au distribuit a fost și domnul Lucian Dindirică, soțul actualei coordonatoare cu atribuții de Director TVR Craiova. Acesta s-a transformat în “purtător de cuvânt” al studioului, cu intenția clară de a mă decredibiliza și a mă blama în mediul online. (...) Acțiunile dlui Dindirica, în evidentă complicitate cu conducerea TVR Craiova, intră și sub incidenta Codului Civil. (...)"
  • "Toate reglementările de mai sus, raportate la situația de fapt prezentată de subsemnata, coroborate și cu probele administrate în cauză, arată clar că mi-au fost încălcate drepturile garantate de legislația în vigoare."