Tensiunea a mai crescut cu o treaptă luni, 3 iunie, la Radio France. Șefa grupului de radio public, Sibyle Veil, a prezentat consiliului de administrație și organizațiilor sindicale planul său “Radio France 2022 “. Deși au fost abordate problemele modernizării profesiilor spre digital, crearea de podcasturi sau o ofertă pentru tineri, în centrul îngrijorărilor stă în special planul de economii prezentat de președintă, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Deocamdată, nu se pune problema suprimării de canale. În schimb, Radio France, care dispune de un buget de 650 de milioane de euro, va trebui să găsească 60 de milioane de euro în trei ani. Într-adevăr, statul prevede să-i taie resursele cu 20 de milioane de euro. În plus, grupul, care administrează France Inter, Franceinfo sau France Culture, va trebui să suporte o creștere cu 20 de milioane de euro a taxelor și să scoată alte 20 de milioane pentru a se dezvolta în domeniul digital. Sume care vor trebui compensate.

Primul buget care va avea de suferit de pe urma reformei este bugetul de salarii care reprezintă 61% din cheltuieli și care va trebui diminuat cu 25 de milioane de euro, adică 6% din total. “Sunt destul de furios în măsura în care aceste eforturi cerute vin după alte tăieri deja realizate”, se revoltă Jean-Paul Quennesson, delegate SUD al Radio France. “25 de milioane e pur și simplu nerealist. Vrem o expertiză”.

Abia a fost anunțată această cifră că lumea se gândește deja la un plan de plecări, care nu a fost încă formal anunțat. Pe Twitter, sindicatul național al jurnaliștilor (SNJ) a calculat că 25 de milioane reprezintă 285 de posturi, în vreme ce grupul are 4.600 de angajați. Deocamdată, președinta nu a confirmat nicio reducere de personal. Într-o primă etapă, trebuie revăzută organizarea, mai precis timpul de muncă, cu perspectiva revizuirii numărului de zile de concediu și în sfârșit scăderea numărului de contracte pe termen scurt.

Să dezvolte competențele interne

Spre deosebire de France Télévisions, care și-a reînnoit o parte din echipe aducând noi talente, Sibyle Veil preferă să caute căi să evolueze competențele interne. Accentul va fi deci pus pe cursuri de pregătire, care vor crește de trei ori în trei ani.

În afara economiilor salariale, Radio France dorește să aducă un plus de 20 de milioane de euro în casierie, din care 8 milioane din publicitate și 6 milioane din mecenat. Grupul vrea de asemenea să-și pună la dispoziția unor terți know-how-ul și infrastructura de producție. “Această activitate de studio se va face în detrimentul creației locale. Este o capcană extraordinară”, se revoltă Jean-Paul Quennesson, care este și membru al orchestrei naționale a Franței, o formație a Radio France.

Intern, este greu de înțeles de ce dorește guvernul ca radioul să economisească și mai mult de vreme ce audiențele sunt satisfăcătoare - France Inter a depășit chiar RTL în primul trimestru – și, grație eforturilor deja făcute, Radio France ar urma să fie în echilibru în acest an. Deocamdată, Sibyle Veil vrea să se grăbească și preconizează un acord pe metoda care trebuie să fixeze un calendar precis, pentru luna iunie, și o negociere pe social între septembrie și decembrie. Îi vor da salariații mijloacele pentru asta? În 2015, o grevă de 28 de zile – cea mai lungă din istoria radioului – a frânat entuziasmul predecesorului ei, Mathieu Gallet.