Poliția rusă a anunțat vineri arestarea unui ziarist de investigații pentru deținere de droguri, o investigație pe care angajatorul său, ziarul online independent Meduza, o denunță ca fiind total instrumentată, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ivan Golunov, 36 de ani, a fost reținut în centrul Moscovei în posesia a aproape 4 grame de mefedronă, un drog sintetic, găsit în rucsacul său, a precizat un purtător de cuvânt al poliției.

Potrivit aceleiași surse, polițiștii au găsit ulterior, în timpul unei percheziții la locuința ziaristului, alte pungulițe cu narcotice și un cântar farmaceutic. Ministerul de Interne a difuzat fotografii cu aceast cântar prezentat ca dispozitiv artizanal pentru producerea de droguri sintetice.

Ziaristul este suspectat de trafic de droguri și riscă până la 15 ani de închisoare. Ivan Golunov neagă acuzațiile.

Potrivit avocatului său, Dmitri Djulai, clientul său a fost lovit de două ori în arest de către polițiști, care i-au refuzat mult timp accesul la apărare.

"Numeroase elemente lasă să creadă că drogurile au fost plasate", a spus el, în timp ce Meduza a afirmat că, în opinia sa, Golunov este anchetat pentru activitatea sa de ziarist și că acesta a primit amenințări în ultimele luni din cauza unei anchete la care lucra.

Ivan Golunov, pe care Meduza îl descrie ca fiind "unul dintre ziariștii de investigații cei mai cunoscuți din Rusia, a publicat recent anchete legate de escrocheriile companiilor de microcredite, de criza deșeurilor din Moscova, de mafia cimitirelor și alte afaceri de corupție legate de deturnare de fonduri.

"Reputația profesională a lui Ivan Golunov este impecabilă. Este un ziarist meticulos, cinstit și imparțial", a adăugat conducerea Meduza, care are sediul la Riga, pentru a scăpa de controlul autorităților rusești.