Arbitrul britanic pentru mass-media a aplicat vineri o amendă de 200.000 de lire televiziunii rusești RT, pentru relatarea parțială a cazului otrăvirii dublului agent rus Serghei Skripal, la Salisbury, dar și a conflictului din Siria, scrie AFP.

Russia TodayFoto: Russia Today

Televiziunea, finanțată de statul rus, a calificat agenda drept "injustă" și a avertizat că are în vedere un atac în justiție.

Într-un comunicat, Ofcom a arătat că RT va trebui nu numai să achite această sumă, echivalentul a 225.000 de euro, dar și să anunțe public rezultatul anchetei arbitrului mass-media.

"Ancheta noastră a determinat că RT nu a respectat imparțialitatea necesară în șapte programe de știri difuzate între 17 martie și 26 aprilie 2018", a subliniat Ofcom.

Aceste programe vizau în special răspunsul autorităților britanice la otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia cu agentul neurotoxic Noviciok.

Alte programe RT vizate de Ofcom erau legate de conflictul din Siria.

Ofcom a acuzat încă din decembrie că RT nu a respectat "imparțialitatea necesară", dar atunci nu a impus nicio sancțiune. În urma acelui prim aviz, RT a intentat o acțiune în justiție, reproșând arbitrului că a luat decizia de o manieră "contrară legii și inexactă".

Un purtător de cuvânt al RT a declarat că este "injust faptul că Ofcom a publicat o sancțiune împotriva RT pe baza unor concluzii care este obiectul unei proceduri judiciare la Înalta Curte din Londra".